NASCAR

NASCAR: Sam Hornish Jr. regeert in Nationwide Sam’s Town Las Vegas.

Sam Hornish Jr. bezorgde tijdens de Nationwide-wedstrijd op de Las Vegas Motor Speedway het team van Roger Penske de allereerste overwinning met een Ford. Kyle Busch eindigde op zijn thuiscircuit als tweede. Voor Hornish Jr. betekende het zijn eerste Nationwide-zege sinds Phoenix 2011.

2013_las_vegas_1_hornish_jr_2
Een overgelukkige Sam Hornish Jr. na zijn tweede Nationwide overwinning in Las
Vegas. De herinnering aan Dan Wheldon die hier in een Indycar verongelukte
blijft in het achterhoofd van winnaar Hornish Jr. een rol spelen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR/Autostock/Toyota Motorsports USA/Lesley Ann Miller

Sam Hornish Jr. regeert in Nationwide Sam’s Town Las Vegas
Met zijn tweede Nationwide-zege sinds Phoenix 2011 bezorgde Sam Hornish Jr. de Penske organisatie de allereerste overwinning in een door NASCAR gesanctioneerde series met een Ford. Het team stapte eind 2012 van Dodge naar Ford over.

Van de 200 ronden tellende wedstrijd reed Sam Hornish Jr. er maar liefst 114 op kop. Ook een zeven ronden durende eindsprint kon daar na de laatste neutralisatie niets aan veranderen. Hij versloeg Kyle Busch op zijn thuiscircuit met een voorsprong van 1.1 secs. Kyle Busch: “Het was een zware dag. Een groot aantal auto’s was “loose”(onderstuurd) in het eerste en middelste gedeelte van de wedstrijd. Bij de één na laatste run voelde de auto pas werkelijk goed aan. Hornish Jr. was gewoon sneller. Met ons tweeën waren wij een klasse apart maar hij was wel heel bijzonder.”

2013_las_vegas_1_hornish_penkse
Na succesvolle jaren met Dodge breekt er nu met Ford-overwinningen bij Penske
Racing een nieuw hoofdstuk aan.

Alleen enkele neutralisaties brachten Hornish Jr. kortstondig in de gevarenzone. In de 139e ronde verloor Hornish Jr. na een neutralisatie voor “debris” twee plaatsen maar bevond zich zes ronden later alweer op kop. Een spin van Scott Lagasse Jr. zorgde voor een zevende neutralisatie. Vier ronden na de herstart crashte Kyle Larson hard in de muur.

Herinneringen aan Dan Wheldon
In 2011 won Hornish Jr. voor de eerste maal in de Nationwide-series in Phoenix. Toch heeft hij er minder prettige herinneringen aan. Ook de herinnering aan Indycar-coureur Dan Wheldon die op Las Vegas in 2011 het leven verloor blijven de herinneringen.

Sam Hornish Jr: “Toen ik een aantal jaren geleden in Phoenix won was het vanwege het verlies van Dan Wheldon in Indycar in Las Vegas moeilijk om een overwinning te vieren. Het was de periode waarin ik mijzelf vragen stelde wat ik voor de rest met mijn leven ging doen. Ik was er mij van bewust dat dit iedereen kon treffen. Ik moest mijn zelfvertrouwen terugwinnen.

2013_las_vegas_1_duel_busch_hornish_jr
Prachtig duel tussen Sam Hornish Jr en Kyle Busch.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet