NASCAR

NASCAR: Carl Edwards zegeviert in Phoenix na 70 races zonder zeges. Crash Danica Patrick

Roush Fenway-coureur Carl Edwards moest het in de NASCAR Sprint Cup series ruim zeventig wedstrijden zonder overwinningen stellen. De sympathieke Ford-coureur behaalde in Phoenix zijn twintigste NASCAR Sprint Cup-overwinning. Danica Patrick werd in de 185e ronde het slachtoffer van een klapband en ging hard de muur in.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR


2013_phoenix_1_koprol_edwards
De overbekende koprol van Carl Edwards is weer terug. Het is zijn persoonlijke handtekening
na een overwinning.

Carl Edwards wint in Phoenix. Klapper Danica
In een met vier ronde verlengde wedstrijd pakte Roush Fenway-coureur Carl Edwards zijn twintigste NASCAR Sprint Cup overwinning. De Roush Fenway-coureur beleefde in 2012 een miserabel seizoen en moest het ruim zeventig races zonder overwinningen stellen. Edwards behaalde in 2011 op Las Vegas zijn allerlaatste zege. Het verschil tussen Edwards en Jimmie Johnson bedroeg op de finish 1.024 secs. Saillant detail: in november 2010 won Edwards eveneens in Phoenix. Ook toen had hij het zeventig wedstrijden moeten stellen.

Achter Edwards en Johnson eindigde JGR-coureur Denny Hamlin als derde. Hamlin ging in de allerlaatste ronde met een prachtige manoeuvre langs regerend kampioen Brad Keselowski. Penske-coureur Keselowski bezorgde Edwards bij een herstart in de 315e ronde het duwtje dat de Roush Fenway-coureur nodig had om te winnen.

Edwards hoopt nu dat het momentum na zijn 20e zege gedurende de rest van het seizoen aanblijft. Concurrent Denny Hamlin gaf op de persconferentie na de wedstrijd aan dit Edwards nu weer een relevante factor geworden is. Winnaar Edwards gaf daarop het onderstaande commentaar.

Carl Edwards: “Als het moeilijk gaat lijkt de tijd wel erg langzaam te gaan. Je werkt hard, je probeert meer, en je stelt jezelf vragen. Vorig jaar was één van de langste seizoenen uit mijn carrière. Hard werken en geen overwinningen. Ik ben blij dat ik er weer bij ben. Een zege is fantastisch. Vorig jaar haalden wij nog niet eens de Chase naar de Cup. Het was een beetje een schock voor mij om bij de prijsuitreiking in Las Vegas thuis te zitten. Daar houd ik niet zo van. Een zege brengt ons in een betere positie voor een klassering richting Chase. Ik hoop dat Denny gelijk heeft. Ik hoop dat wij dit jaar wat meer relevant zijn dan vorig jaar.”

Na een herstart in de 243e ronde reed de Roush Fenway-Ford ruim 67 ronden aan de leiding. Een crash van Ken Schrader in de 309e ronde zorgde ervoor dat de wedstrijd verlengd moest worden. Het betekende dat de crewchiefs van de koplopers het brandstofverbruik opnieuw moesten calculeren. De Top 14 bleef voor de herstart in de 315e ronde dan ook gewoon op de baan. Edwards beschikte over genoeg brandstof in zijn tank.

2013_phoenix_1_pitstop_martin
Pitstop van koploper Mark Martin. De 54-jarige Toyota veteraan lag maar liefst
75 ronden op kop.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet