NASCAR

NASCAR: Bizar incident Sam Hornish Jr. 52e Nationwide zege voor Kyle Busch in Phoenix

Een penalty voor te snel rijden in de pitlane weerhield Kyle Busch niet van zijn 52e Nationwide-zege in Phoenix. De JGR-coureur viel hierdoor naar de 22e plek terug. In de 89e ronde meldde Busch zich wederom opnieuw aan in de kopgroep en versloeg uiteindelijk Penske-coureur Brad Keselowski.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR, Toyota Motorsports

2013_nationwide_phoenix_r1_busch_keselowski
Fraai duel tussen Kyle Busch en Brad Keselowski. De Penske-coureur was kansloos.

“Speeding Penalty” weerhield Kyle Busch niet van 52 Nationwide-zege
Afgelopen jaar kwam Kyle Busch in de Nationwide-series voor zijn eigen team Kyle Busch Motorsports uit. Helaas slaagde hij er niet in om met KBM Motorsports een overwinning te behalen. Hoewel KBM nog steeds operationeel is besloot Sprint Cup-teameigenaar Joe Gibbs Busch voor de Nationwide-series weer terug te halen. En niet zonder resultaat.

In Phoenix behaalde Busch zijn 52e Nationwide-zege voor het team. Kyle Busch: “Ik was een klein beetje nerveus. Het voelde bijna als mijn eerste overwinning aan. Het is prachtig om hier weer terug te zijn.”

Brad Keselowski die met zijn Penske Ford Mustang als tweede eindigde had tegen Busch eigenlijk geen schijn van kans. Brad Keselowski: “Ik had alleen maar kans tegen Kyle indien er iets zou gebeuren. Maar die auto was zo verschrikkelijk snel. Zelfs qua banden had het niets gemaakt of er wel of niet gewisseld was. Als je over die snelheid beschikt dan ben je gewoon immuun voor welke strategie dan ook.”


2013_nationwide_phoenix_r1_sam_hornish_jr._crash
Sam Hornish Jr. kreeg de transponder van een concurrent bij deze actie "cadeau"


Bizar incident Sam Hornish Jr.
Sam Hornish Jr. was met zijn Penske Ford Mustang in de beginfase bij een crash tussen Johanna Long en Travis Pastrana betrokken. Long: “Het gebeurde gewoon. Ik ging op het gas en was hem kwijt. Teleurstellend maar op deze manier wil ik niet finishen. Meer kan ik niet zeggen.”

Bij deze crash boorde de transponder van Jamie Cock(die er eveneens bij betrokken was) zich in de voorkant van de Penske Ford en hij verloor twee ronden doordat de Penske crew de transponder uit de neus moest verwijderen. De NASCAR-organisatie besloot daarom dat Hornish Jr. weer in dezelfde ronde terugkwam. In de 109e ronde spinde Hornish Jr. andermaal en zorgde daarmee voor de vijfde neutralisatie van de dag. Met een flink afgetapte auto wist Hornish Jr. alsnog als zevende te eindigen.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 200 ronden
2. Brad Keselowski Ford 200 ronden
3. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
4. Trevor Bayne Ford 200 ronden
5. Elliott Sadler Toyota 200 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 200 ronden
7. Sam Hornish Jr. Ford 200 ronden
8. Matt Kenseth Toyota 200 ronden
9. Aric Almirola Ford 200 ronden
10. Brian Scott Chevrolet 200 ronden

2013_nationwide_phoenix_r1_zege_busch
52e Nationwide-zege voor Kyle Busch met de JGR Racing Toyota.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet