NASCAR

NASCAR: 28 gewonden bij Nationwide-crash Daytona. Zege Tony Stewart. Daytona 500 gaat gewoon door

De NASCAR Nationwide-series is het seizoen slecht begonnen. Bij een crash in het zicht van de finish waren maar liefst 11 auto’s betrokken. 28 mensen raakten gewond door vliegende brokstukken van Kyle Larson’s Chevrolet. De wedstrijd werd door Tony Stewart gewonnen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

2013_chitwood_persconferentie
Joe Chitwood III van de Daytona International Speedway en Steve O'Donnell bevestigen
28 gewonden tijdens de persconferentie enkele uren later.

28 gewonden bij Nationwide-crash Daytona. Zege Tony Stewart
Een crash in het zicht van de finish heeft bij het slot van de Nationwide-openingswedstrijd op Daytona 28 gewonden opgeleverd. Met een eerste plek in het verschiet probeerde Regan Smtih de Ford van Brad Keselowski af te blokken. Doordat Smith de neus van Keselowski’s Ford toucheerde ging het fout. Keselowski ging achterstevoren en raakte de auto van debutant Kyle Larson die hoog in de vanghekken belandde. Rondvliegende brokstukken van het motorblok en de wielophanging verdwenen achter de omheining richting tribunes. Zowel Larson als Keselowski konden ongeschonden uit hun auto’s klimmen. Voor Tony Stewart was het in 6 Daytona-wedstrijden zijn vijfde overwinning. Tevens betekende het voor Stewart de 11e Nationwide-overwinning in zijn carrière. Sam Hornish Jr. eindigde met een Penske Ford als tweede. Parker Kligerman eindigde met een Toyota als derde.

NASCAR-organisatie bevestigt 28 gewonden
In een persconferentie uren na de wedstrijd bevestigde een woordvoerder van NASCAR dat er in totaal 28 gewonden te noteren vielen. Veertien daarvan moesten naar het Halifax Health Medical Center overgebracht worden. Ook werden er vier patiënten in het Florida Hospital Memorial Medical Center behandeld. Van de elf patiënten die bij het Halifax Health Medical Center binnengebracht werden verkeerden er twee in kritieke toestand. Bryon Cogdell van het Halifax Health Medical Center verklaarde dat alle patiënten zich wel in een stabiele toestand bevonden. De Daytona 500 vindt vandaag gewoon doorgang.

Ophef over blokkade You Tube Film
Racefan Tyler Andersen maakte een Youtube filmpje van de gebeurtenissen vanaf de tribunes. Dit werd door USA Today online gezet, maar NASCAR heeft deze opnames vanwege de auteursrechten direct laten blokkeren. Daar is inmiddels veel ophef over ontstaan. Bij NASCAR zegt men uit respect voor de gewonden maar diverse partijen lijken hier andere gedachten over te hebben.

2013_drive4copd_mike_wallace
Mike Wallace kwam er nog mee weg.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet