24H Series

24H Series: Nederlandse successen in Dubai (upd, incl. video)

130112_dubai_win_sls_actie_final
De winnende Abu Dhabi by Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG met Jeroen Bleekemolen

Voor de tweede maal op rij heeft het Team Abu Dhabi by Black Falcon met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 de Dunlop 24H DUBAI gewonnen. Voor Jeroen Bleekemolen, Khaled Al Qubaisi en Sean Edwards was het de tweede opeenvolgende overwinning, Bernd Schneider kon voor het eerst een zege in een 24-uursrace aan zijn toch al zo indrukwekkende erelijst toevoegen. Met zijn twee overwinningen en zijn tweede plaats uit 2008 is Jeroen Bleekemolen nu de succesvolste rijder in de historie van de Dunlop 24H DUBAI. De AF Corse-Ferrari met Lorenzo Carvalho, Lorenzo Case, Marco Cioci en Mika Salo eindigde als tweede, voor de Craft Racing AMR-Aston Martin met Frank Yu, Tomonobu Fuijii, Darren Turner, Darryl O’Young en Stefan Mücke.


Tekst: René de Boer
Foto's: Tim Upietz, PR


De achtste editie van de Dunlop 24H DUBAI was voor de leden van het Team Abu Dhabi by Black Falcon een emotionele aangelegenheid. Op woensdag raakte een van de beide Mercedes-Benz SLS AMG’s bij een ongeval tijdens een test zo zwaar beschadigd, dat hij ter plekke niet kon worden gerepareerd. Het team kocht van het Britse Preci Spark team een reserveauto en bouwde deze om voor de deelname aan een 24-uursrace, maar dat betekende dat de monteurs al twee nachten hadden doorgewerkt voordat de race zelfs maar was begonnen. In de wedstrijd reed de auto het grootste deel van de tijd in de top vijf en terwijl diverse concurrenten door uiteenlopende oorzaken tijd verloren of zelfs uitvielen, reed de SLS AMG gestaag naar voren en kwam uiteindelijk als winnaar over de eindstreep. “Een ongelooflijk gevoel”, zei Khaled Al Qubaisi, die in de beste traditie van de Dunlop 24H DUBAI de eer had om op een kameel naar de prijsuitreiking te worden gereden.

Jeroen Bleekemolen succesvolste rijder in historie Dunlop 24H DUBAI

Al Qubaisi, Bleekemolen en Edwards hebben nu allemaal twee overwinningen in de Dunlop 24H DUBAI op hun naam staan, terwijl Bernd Schneider zijn eerste zege in de lange-afstandsrace aan zijn toch al indrukwekkende erelijst kon toevoegen. Omdat Bleekemolen in 2008 ook al een keer als tweede was geëindigd, is de Nederlandse rijder nu de succesvolste coureur in de achtjarige historie van de Dunlop 24H DUBAI. "Dit had ik woensdag na die crash in de training niet gedacht", zei Jeroen Bleekemolen. "We hebben eigenlijk nauwelijks problemen gekend, we hadden alleen wat pech met de 'code-60-situaties', waardoor we in de beginfase wat tijd verloren. Dat heeft onze overwinning uiteindelijk echter niet in gevaar gebracht."

sls_knap
Simon Knap en teamgenoten werden vierde in de A6-pro-klasse

Simon Knap eindigde samen met zijn teamgenoten Khaled Al Qubasi, Sergei Afanasiev, Andreas Simonsen en Steve Jans met de tweede Black Falcon-SLS als vierde in de A6-Pro-klasse. De Lapidus-McLaren, die lange tijd op de zesde plaats reed, strandde in de ochtend nog eenmaal, maar kon de race wel voortzetten, waardoor Klaas Hummel en zijn teamgenoten als tiende algemeen en zesde in de A6-Pro-klasse eindigden.

Nederlandse klasse-overwinningen voor Racing Diva's, Euser, JR Motorsport en Equipe Verschuur

Patrick Huisman eindigde met zijn teamgenoten als vijfde in de Porsche Cup-klasse. Nederlandse klassesuccessen waren er in de A3T-klasse voor de Racing Diva’s Liesette Braams, Sheila Verschuur, Gaby Uljee, Paulien Zwart en Sandra van der Sloot, SP2 voor de Renault Mégane van Equipe Verschuur met Luc Braams, Duncan Huisman, Oliver Freymuth, Max Braams en JJ Verheul, SP3 voor de Lotus Evora van Cor Euser Racing met Vic Rice, Shane Lewis, Henk Thijssen en Trevor Knight en A5 voor de JR Motorsport-BMW E46 GTR met Pieter van Soelen, Harry Hilders, Koen Bogaerts en Bas Schouten.

divas_podium
Racing Diva's op het podium

Unieke familieprestatie Liesette, Luc en Max Braams
Natuurlijk was het enthousiasme van de Racing Diva's groot na het behaalde succes. "Eerst liep het goed, toen gisteren die aanrijding, waardoor we veel tijd verloren, maar uiteindelijk hebben we toch onze klasse gewonnen en daarmee ons doel bereikt", zei een stralende Liesette Braams. Samen met echtgenoot Luc en zoon Max zorgde zij voor een bijzondere familieprestatie, want Luc en Max Braams behoorden samen met Duncan Huisman, JJ Verheul en Oliver Freymuth tot het winnende team in de SP2-klasse met de Mégane Trophy van Equipe Verschuur.

24h_megane
De klasse-winnende Mégane van Equipe Verschuur


24hdubai13_tu7463_480
Het winnende kwartet, vlnr Bernd Schneider, Jeroen Bleekemolen, Sean Edwards en Khaled Al Qubaisi

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet