Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: 1-2 voor Audi in FIA WEC 6 Uur van Bahrein

0927freepractice-397
Een Audi Sport Team Joest 1-2 na het uitvallen van Toyota


Audi Sport Team Joest heeft op het Bahrain International Circuit de 6 Uur van Bahrain gewonnen. Benoît Tréluyer, Marcel Fässler en André Lotterer behaalden alweer hun derde overwinning in het FIA World Endurance Championship. Hun teamgenoten Allan McNish en Tom Kristensen finishten als tweede, terwijl Strakka Racing's Jonny Kane, Danny Watts en Nick Leventis de derde plaats voor zich opeisten.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: FIA WEC


Hoewel Allan McNish bij de start van de race Alexander Wurz achter zich wist te houden duurde het niet lang voordat de Toyota TS030 Hybrid de leiding overnam. McNish liep in de eerste vier ronden nog wat uit op de Toyota, maar in het GTE verkeer wist Wurz terug te komen en na 12 minuten racen wist de Oostenrijker de Schot bij het aanremmen voor de laatste bocht in te halen. Wurz wist vervolgens snel weg te lopen terwijl McNish problemen kreeg met de verlichting van zijn Audi R18 e-tron quattro en niet veel later ook nog teamgenoot Fässler voorbij zag gaan.

Bij de eerste pitstop werd Audi Sport Team Joest verplicht om de verlichting te vervangen, het kostte de nummer 2 Audi uiteindelijk anderhalve ronde. Alexander Wurz en Nicolas Lapierre wisten de voorsprong uit te bouwen naar een halve minuut, maar een sterke stint van André Lotterer zorgde ervoor dat het verschil na twee uur racen 18 seconden was. Bijna 20 minuten later kwam de Toyota weer naar binnen voor een reguliere stop, maar omdat de verlichting van de startnummers niet werkte werd het team gedwongen de auto de pitbox in te duwen en de noodzakelijke reparaties uit te voeren. Uiteindelijk gingen er acht minuten verloren en keerde Lapierre met vijf ronden achterstand op de zesde plaats terug.

Een uur later kreeg ook Audi weer te maken met verlichtingsproblemen en moest de nummer 2 Audi twee keer achter elkaar stoppen om het probleem te verhelpen. Het resulteerde in een grote voorsprong voor de Audi van Tréluyer, Fässler en Lotterer. Kort na het begin van het vijfde uur moest echter ook de leidende Audi binnenkomen met identieke problemen, maar de nummer 1 Audi was snel weer terug op de baan.

Ricardo Gonzalez ging vervolgens van de baan en de safety cars werden de baan opgestuurd omdat er wat brokstukken op de baan lagen. Ruim vijf minuten later kwamen de safety cars weer naar binnen, maar vervolgens ging het weer mis. Jonny Kane en Nicolas Lapierre raakten elkaar in bocht 12 en beide auto's raakten beschadigd. Voor Toyota eindigde de race in de grindbak, terwijl Kane zijn Strakka Racing HPD nog naar de pit kon krijgen en alleen een band hoefde te vervangen.

De Audi's bleven in de resterende 80 minuten uit de problemen en behaalden na zes uur racen de eerste 1-2 overwinning sinds de 24 Uur van Le Mans. Strakka Racing finishte als derde algemeen en beste 'privateer', voor de beide Rebellion Racing Lola-Toyota's.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet