Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Onverwachts perfecte omstandigheden bij NK 4-takt Sprint Emmen


img_4089_233

RK1 BB Senior /Prokart
Deze klasse bestaat uit twee soorten karts. Aan de ene kant hebben we de RK1 BB en aan de andere de Prokarts. Dit weekend verschijnen er veel Prokarts aan de start. Desondanks zijn het de RK1 BB´s die het tempo aangeven. In de kwalificatie staat de naam van Coen Esveld bovenaan. Hij komt uit in de RK1 BB-categorie en heeft een tijd neergezet van 44.728 seconden. Koen de Meester heeft de tweede tijd in handen met een 45.156 seconden achter zijn naam. Alex Plender heeft de derde positie te pakken met een tijd van 45.171 seconden. Bij de Prokarts is Senna Koolen de snelste. Hij heeft een tijd neergezet van 47.715 seconden. De tweede tijd is een 47.941 seconden, deze staat op naam van Koene. De derde positie is voor Marcel vd Ekart. Marcel vd Ekart heeft een tijd neergezet van 47.987 seconden.

Weinig positiewisselingen
In de eerste manche heeft bij de RK1 BB’s Coen Esveld een snelle start. Hij behoudt hiermee de leidende positie die hij had verworven in de kwalificatie. Koen de Meester bezet na de start de tweede positie. Bij de Prokarts blijft Senna Koolen de leiding houden. De tweede positie is voor Koene, die direct druk uitoefent. Voor beide klasse geldt dat er weinig positiewisselingen zijn in de openingsfase. Esveld neemt bij de RK1 BB’s een grote voorsprong. Daarachter rijden Koen de Meester en Alex Plender. De gaten zijn op zich groot in de openingsfase van de race. De Meester en Plender bijvoorbeeld rijden hetzelfde tempo maar doen geen inhaalpogingen. Bij de leiders van de Prokarts zien we een soortgelijke situatie.

Pareren
Dat is, totdat Koene hernieuwde snelheid vindt. Hij oefent druk uit op het adres van Koolen. Die kan Koene niet lang achter zich houden en zo kan Koene vrij gemakkelijk de leiding in de race overnemen. Desondanks laat Koolen zich niet zomaar inhalen. Hij blijft in de buurt en kan pareren. Even lijkt hij de leiding weer terug te kunnen nemen, maar slaagt daar uiteindelijk niet in. Koene behoudt de leiding en hiermee lijkt eigenlijk de race gereden voor de Prokarts.

img_4024_174

Verrassend slot
Tot… de laatste ronde. Koolen weet op een verrassend moment de leiding over te nemen. Bij de RK1 BB’s is het anders. Esveld heeft een grote voorsprong en komt als eerste over de streep. Hij wordt gevolgd door De Meester op vijf seconden. De derde positie is voor Plender, die rijdt op zijn beurt zes seconden achter Esveld.

Tweede manche
De tweede manche is in handen van Coen Esveld en Koen de Meester. Zij beleven allebei een bijzonder goede start en loodsen het veld de eerste bochten door. Bij de Prokarts zijn de beste kaarten in handen van Senna Koolen. Hij leidt en wordt gevolgd door Koene. Na de snelle starts van beide klassen vallen er direct gaten in het veld. Esveld leidt bij de RK1 BB’s en ervaart wat druk van De Meester, maar echte grote inhaalacties blijven uit. Plender bezet de derde positie, maar kan niet echt een vuist maken.

Spannende tweede helft
De eerste helft van de race passeert eigenlijk in sluimer. Verrassend is dat voor beide klasse de tweede helft bijzonder spannend zijn. Bij de RK1 BB’s geldt dat De Meester constant aanvallen doet aan het adres van Esveld bij het aanremmen van het rechte stuk. Senna Koolen voelt bij de Prokarts volop de druk van Koene. Ondanks alle spanning zien we niet veel wisselingen van positie. Als de finishvlag gezwaaid wordt, komt Esveld als eerste over de streep gevolgd door De Meester op één tiende van een seconde. Plender, op de derde positie, komt een ruime zes seconden later over de streep. Bij de Prokarts zien we Koolen als eerste de finish passeren. Hij wordt gevolgd door Koene op iets minder dan een seconde. De derde positie is daar voor Marcel vd Ekart, die een ruime tien seconden later over de finish komt.

Dagklassement
De dagklassementen zien er als volgt uit: Bij de RK1 BB’s staat Coen Esveld bovenaan met zesenzestig punten. Koen de Meester op de tweede plaats met zestig punten. De derde plaats is voor Alex Plender met zesenvijftig punten. Bij de Prokarts staat Senna Koolen bovenaan met zesenzestig punten, Koene op de tweede positie met zestig punten en Marcel vd Ekart op de derde plaats met zesenvijftig punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet