Formule 1

Formule 1: McLaren op eerste startrij, Alonso kleumt mis

hamilton

McLaren heeft de eerste startrij voor de Grand Prix van Italië bemachtigd. Lewis Hamilton scoorde de poleposition, terwijl Button op een kleine tiende als tweede eindigde. De derde startplaats ging verrassend naar Felipe Massa. Ferrari had een mooi slipstream-plannetje bedacht, maar nadat hij de dienst verleende aan Massa, liep het voor Alonso helemaal in de soep. In plaats van voor pole te strijden kwam de leider in het kampioenschap voor het oog van de vele tifosi niet verder dan een tiende plaats, anderhalve seconde achter Hamilton.

Tekst: Daan Jeuken

Oud gezicht

Naar aanleiding van de startcrash op Spa-Francorchamps is Romain Grosjean geschorst voor de GP van Italië. Daarom staat Jêrome d’Ambrosio voor het eerst dit jaar weer aan de start van een kwalificatiesessie. Vorig seizoen was hij gewend achterin rond te rijden, nu heeft hij met de Lotus een potentiële racewinnaar onder zijn kont. We hebben in het verleden gezien dat even instappen en snel zijn niet meevalt, denk aan Badoer en Fisichella in de Ferrari, dus het wordt interessant om te zien wat Lotus’ testrijder d’Ambrosio kan uitrichten.

Hülkenberg strandt zonder tijd

Goed nieuw voor d’Ambrosio in Q1 komt er van Nico Hülkenberg. Die valt stil op de baan zonder dat hij een rondje heeft kunnen klokken. De Force India zal morgen dus achteraan moeten starten, d’Ambrosio hoeft nu alleen sneller te gaan dan de HRT’s, Marussia’s en Caterhams. Die eerste twee heeft snel te pakken, maar bij het aanbreken van de laatste minuten staat Kovalainen nog boven de Belg. D’Ambrosio’s gaat de baan weer op en zijn eerste poging brengt hem op p17, een halve seconde voor Kovalainen. De Fin is ook nog op de baan, verbetert zijn eigen tijd wel, maar weet D’Ambrosio niet uit Q2 te houden.

Red Bull weer in het nauw

Q2 is weer een moeilijk verhaal voor Red Bull. Afgelopen twee races strandde er telkens een Red Bull in de tweede sessie en op Monza lijkt Webber dit te overkomen. Vettel staat nog negende, Webber dertiende als de laatste minuten zijn aangebroken. 

Het verschil tot nummer tien Maldonado is nog geen tiende, dus qua tijd is het voor Webber zeker mogelijk. Als de Venezolaan zijn tijd verbetert en Kobayashi naar p8 gaat, zitten beide Red Bulls buiten de top tien. Ze zitten echter ook nog allebei op de baan en na sector twee staan ze beide op groen. Vettel rijdt naar p9, maar Webber komt niet verder dan p11. Räikkönen komt daarmee met de schrik vrij op p10. Achter Webber vallen Maldonado, Perez, Senna, Ricciardo, d’Ambrosio en Vergne uit.

Ferrari vs. McLaren

Op basis van Q1 en Q2 lijkt de strijd om de pole tussen de Ferrari’s en McLarens te gaan. De twee teams doen weinig onder voor elkaar, al moet Massa steeds iets toegeven. Dat er Ferrari voor de tifosi veel aan gelegen is om vooraan te starten bewijzen ze aan het begin van Q3: beide Ferrari’s gaan meteen de baan op. De twee maken er mooi teamwork van: Alonso rijdt als eerste op kop, doet geen geweldig rondje, maar geeft Massa een slipstream, zodat die een razendsnel rondje kan rijden. De twee gaan hierna de pits in en dan mag Alonso hetzelfde proberen.
In de tussentijd is echter ook de rest van het veld de baan op en Lewis Hamilton knalt zijn McLaren op pole met vier tienden voorsprong op Massa. En dat zonder slipstream. Button komt net te kort op Massa. De Brit kan echter nog een stint, terwijl Massa die moet opofferen voor Alonso.

Alonso kleunt mis

Terwijl iedereen zit te wachten op de laatste stint van de heren vooraan, is het Paul di Resta die met een heel knap rondje naar p2 gaat. Daarna zien we de Ferrari’s, maar tegen de verwachting in krijgt Alonso geen hulp van zijn teamgenoot. Massa rijdt iets voor hem naar de tweede plaats, maar Alonso kleumt helemaal mis en komt niet verder dan p10. 

Vooraan behoudt Hamilton zijn poleposition, teamgenoot Button gaat nog wel naar de tweede plaats en reserveert dus de eerste startrij voor McLaren. Massa eindigt knap als derde, Di Resta is vierde, maar krijgt morgen jammer genoeg wel vijf startplaatsen straf. Hierdoor schuiven Schumacher, Vettel, Rosberg, Räikkönen en Kobayashi een plaatsje door. Alonso blijft tiende.

Uitslag kwalificatie Italië

1. Lewis Hamilton, 1:24.010

2. Jenson Button, op 0.123

3. Felipe Massa, op 0.237

4. Paul di Resta, op 0.294

5. Michael Schumacher, op 0.530

6. Sebastian Vettel, op 0.792

7. Nico Rosberg, op 0.823

8. Kimi Räikkönen, op 0.845

9. Kamui Kobayashi, op 1.099

10. Fernando Alonso, op 1.668


11. Mark Webber, 1:24.809

12. Pastor Maldonado, 1:24.820

13. Sergio Perez, 1:24.901

14. Bruno Senna, 1:25.042

15. Daniel Ricciardo, 1:25.312

16. Jêrome d’Ambrosio, 1:25.408

17. Jean-Eric Vergne, 1:25.441


18. Heikki Kovalainen, 1:26.382

19. Vitaly Petrov, 1:26.887

20. Timo Glock, 1:27.039

21. Charles Pic, 1:27.073

22. Narain Karthikeyan, 1:27.441

22. Pedro de la Rosa, 1:27.629


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet