IndyCar

Indycar: Penske-coureur Will Power wint na inhaalwedstrijd

Penske-coureur Will Power won in Long Beach zijn tweede achtereenvolgende Indycarwedstrijd dit seizoen. Vanaf een 12e startplek verbeterde hij zijn inhaalrecord richting zege ten opzichte van Barber Motorsports Park. Toen startte Power als 8e.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s LAT USA/Indycar/Firestone USA/Honda USA

2012_formatieronde
Formatieronde van de 38e Toyota Grand Prix in Long Beach.

Penske-coureur Will Power wint na inhaalwedstrijd
Will Power was één van de 11 Chevrolet-coureurs die afgelopen week uit voorzorg een motor moesten wisselen. Dit betekende dat de Australiër die zich als tweede gekwalificeerd werd naar de 12e startplek werd verbannen. Voor Team Penske was het de eerste zege sinds Long Beach 2001. Power won in 2008 de “Champcar-afscheidswedstrijd” in Long Beach. Ook in Long Beach won Power op strategie. De Fransman Simon Pagenaud zette in Long Beach geruime tijd de toon en maakte zijn allerlaatste stop in de 70e van de 85 ronden tellende wedstrijd. Power kreeg daardoor de leiding definitief in handen. Hoewel Pagenaud duidelijk snellere rondetijden(1.5 secs. sneller) dan Power reed kwam hij uiteindelijk te kort. Op de finish bedroeg het verschil tussen beiden 0.8675 secs. Pagenaud reed tijdens de Champcarwedstrijd op Zolder in België 2007 voor de laatste maal op kop in American Open Wheel Racing. Met een tweede plek bezorgde hij het team van Schmidt/Hamilton HP Motorsports tevens het beste resultaat sinds Jacques Lazier op Nashville 2001!

Will Power: “Na vorige week zou ik zeggen zeg nooit nooit maar ik dacht dat het erg moeilijk zou worden. We hebben hard gewerkt. Ondanks een penalty van maar liefst 10 startplaatsen wist ik hier toch weer te winnen. Toen Pagenaud een tikje tegen mijn banden gaf was ik ervan overtuigd dat hij een penalty zou krijgen. Ik ben heel bij dat ik hem verslagen heb. Want ik was een beetje boos op hem dat hij alweer één van mijn wedstrijden geruïneerd had. Over de radio vertelde zij mij dat Pagenaud in aantocht was. Ik moest de laatste twee ronden zo hard mogelijk gaan en toch brandstof besparen. En dit is mij gelukt.”

Simon Pagenaud: “Het was fantastisch. Die auto was vanaf het begin top. We beschikken niet over zoveel data als Penske of Ganassi. We hebben maar één auto. Maar ik ben blij dat we het zo moeilijk gemaakt hebben! Nog één ronde en ik weet het zeker…..”

Takuma Sato zag in de allerlaatste ronde zijn derde plek in rook opgaan toen hij door Ryan Hunter Reay in de rondte werd gespind. Hunter Reay werd voor zijn actie met 30 strafseconden bestraft. Indycar-rookie James Hinchcliffe kreeg daardoor de derde plek a.h.w. in de schoot geworpen. Hinchcliffe: “Vanuit de positie waar ik mij bevond was het zeker erg spannend. De mensen in de pits namen de juiste beslissingen. Zeker met de mix van de bandenstrategieën.”

2012_power_race
Will Power bevindt zich nog in het middenveld tijdens de beginfase van de race
in Long Beach.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet