Diversen

Div: Ascari Race Resort, een paradijs voor petrolheads

zwembad_669

Ascari Race Resort is meer dan een uitdagend circuit met bochtencombinaties die je doen denken aan de beroemdste omlopen ter wereld. Met een sfeervol pitscomplex, luxe restaurant, zwembad met terras en altijd dat schitterende uitzicht op de Spaanse heuvels is het privé-circuit van Klaas Zwart een paradijs voor de echte auto(sport)liefhebber.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus

ascari_pitsstraat_0659

“Ik wilde gewoon een plek hebben om te kunnen rijden op het moment dat ik dat wilde”, ontzenuwt Klaas Zwart meteen het idee dat hij met Ascari Race Resort een jongensdroom in vervulling heeft laten gaan. “Met een helikopter zijn we gaan verkennen welke plek aan alle voorwaarden zou voldoen. Uiteindelijk heeft het meer dan een jaar geduurd, maar toen ik dit zag wist ik meteen dat het hier moest komen.

ascari_track_139

Het ligt tussen de heuvels zodat het geluid niet ver draagt en aan de andere kant van de berg is een militair oefenterrein waardoor lawaai hoe dan ook geen issue zou zijn. Verder heeft de vallei natuurlijke bronnen voor een eigen watervoorziening en waren er geen belemmeringen zoals wegen, rails, leidingen of kabels. Voor we begonnen was er gewoon helemaal niets, alleen een schitterende omgeving. Van belang was ook dat er om een circuit aan te leggen nauwelijks bomen hoefden te worden gekapt”, vervolgt Klaas Zwart enthousiast over het in 2001 aangeschafte stuk grond, gelegen op een kleine tien kilometer van het Zuid Spaanse Ronda.

ascari_track_0121

Beroemde bochten
Vervolgens begon de lange weg om alle vergunningen rond te krijgen maar ook dat leverde uiteindelijk een positief resultaat op. Als selfmade zakenman die zijn geld verdiende met technische vindingen voor de oliewinning hoefde aan het ontwerp geen Herman Tilke te pas te komen. “Toen we boven het complex vlogen had ik al snel in gedachten hoe de baan zo natuurlijk mogelijk door het landschap moest lopen.

ascari_track_016

Daarbij zijn de stukken aan elkaar verbonden door bochten die doen denken aan beroemde bochten op grote circuits, zoals Copse Corner op Silverstone, een kleine Eau Rouge van Spa-Francorchamps, Druids op Brands Hatch, Bathurst enzovoort.” Bij de aanleg die in 2002 begon is de veiligheid een belangrijk item geweest. “Om die reden rijden we ook tegen de klok in. Verder zijn er uitloopstroken, vangrails met bandenstapels en hebben we zelf-opgeleide en goed getrainde rescue marshals”, aldus Klaas Zwart.

ascari_paddock_0021

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet