Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Martin Tomczyk is DTM-kampioen, Ekstrom wint, beste resultaat Van der Zande

111002_dtm_tomczyk_action1
Martin Tomczyk won met de Schaeffler-Audi A4 DTM de kampioenstitel 2011

Een derde plaats in de voorlaatste race van het seizoen achter winnaar Mattias Ekström en debutant Filipe Albuquerque was genoeg voor Martin Tomczyk om de DTM-kampioenstitel 2011 veilig te stellen. Met nog een race te gaan, over drie weken op het circuit van Hockenheim, kan de concurrentie de 29-jarige Beier niet meer achterhalen. Het is de vierde DTM-kampioenstitel voor Audi in vijf jaar, na de eerdere successen voor Mattias Ekström in 2007 en Timo Scheider in 2008 en 2009. Net als vorig jaar was Audi bijzonder succesvol in de Spaanse DTM-ronde: met Ekström, Albuquerque, Tomczyk en Scheider op de plaatsen een tot en met vier was er een viervoudige zege voor het Beierse merk.

Daarachter kwam Renger van der Zande na een heel keurig gereden race als vijfde en beste Mercedes-Benz-coureur over de eindstreep, waarmee de Nijmegenaar zijn beste DTM-resultaat tot nu toe zou hebben behaald. Evenals zijn Schotse merkgenoot echter, die als zesde aan de finish kwam, komt Van der Zande niet voor in de einduitslag, in afwachting van het beroep dat door de respectievelijk teams van Van der Zande en Coulthard is aangetekend tegen de technische diskwalificatie vanwege de verkeerde bevestiging van de achtervleugel na de kwalificatie van gisteren. Zo is Miguel Molina vijfde in de voorlopige uitslag, gevolgd door Oliver Jarvis, waarmee het dus zelfs een zesvoudige zege voor Audi is. Bruno Spengler, die voorafgaand aan deze race eveneens nog titelkansen had, werd dankzij een rochade van de Mercedes-Benz-coureurs in de 45e en laatste ronde van de race nog zevende, maar dat was niet genoeg om Tomczyk van de voortijdige titelwinst af te houden. Daarachter eindigde Paffett als achtste, Rockenfeller en Green completeerden de top tien.