Formule 2

GP2 Asia-series: Drama voor Giedo van der Garde. Eerste GP2 zege voor Coletti

De Monegask Stefano Coletti won in Abu Dhabi zijn allereerste GP2-wedstrijd. De Trident-coureur leidde onbedreigd van start tot finish. Door een blunder van het Barwa Addax Team zag Giedo van der Garde een potentiële podiumklassering al in de tweede ronde in rook opgaan.

Tekst: Willem J. Staat

Stommiteit team kost Van der Garde podium
Voor de tweede achtereenvolgende maal liet de Spanjaard Dani Clos bij de start zijn motor afslaan. Ditmaal vertraagde hij de start en moest vanuit de pitlane starten. Stefano Coletti produceerde een uitstekende start gevolgd door Giedo van der Garde. De Fransen Grosjean en Bianchi herhalen hun duel van de eerste wedstrijd, maar in de 11e bocht spint Romain Grosjean van de baan en moet definitief opgeven. Giedo van der Garde moet vanwege een “drive-through” penalty zijn fraaie tweede plek prijsgeven. Enkele seconden voor de eerste start sprintte er iemand van zijn team kortstondig richting zijn bolide om iets te verwijderen.

In de vierde ronde is de volgorde Coletti, Bird, Kral, Ericsson, Valsecchi, Leimer, Bianchi, Herck, Gonzalez en Cecotto Jr. Door de drive-through van Van der Garde kon Coletti zijn voorsprong met 1.7 seconden op Sam Bird vergroten. Van der Garde valt na de “drive-through” naar de 25e en allerlaatste plek terug. Na de straf van Van der Garde komt er eigenlijk weinig verandering in de Top 6. In de dertiende ronde wist de Fransman Berthon Johnny Cecotto uit de top 10 te verdringen. Jules Bianchi begon met zijn Lotus ART GP-bolide de druk op Fabio Leimer te vergroten. De Fransman Charles Pic ging in de strijd om de 12e plek met een gewaagde manoeuvre aan GP2 debutant Jolyjon Palmer voorbij. In de 21e ronde wist Jules Bianchi Fabio Leimer definitief te verschalken en pakte de vijfde plek. Ook de Belg Michael Herck zou kort voor het einde nog aan Leimer voorbij gaan en pakte de zesde plek.

De Brit Sam Bird zag drie ronden voor het einde zijn tweede plek in rook opgaan toen hij de tiende bocht op de kerbstones de controle over zijn iSport bolide verloor en van de baan crashte. Met een waanzinnige manoeuvre pakte Jules Bianchi in de allerlaatste ronde over het gras de vierde plaats van Davide Valsecchi.