Sportscars

Sportscars: Zeven Porsche fabrieksrijders nemen aan 24U Daytona deel

Aan de komende 24U van Daytona nemen maar liefst zeven Porsche-fabriekscoureurs deel, die bij verschillende teams zijn ondergebracht. In de 24U van Daytona behaalde Porsche maar liefst 22 overalloverwinningen!

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Porsche

flying_lizard_motorsports_2011
Het befaamde Flying Lizard Racing zoekt het een stapje hogerop.


Zeven Porsche fabrieksrijders nemen aan 24U Daytona deel
De 24U van Daytona vindt sinds 1966 plaats en Porsche behaalde maar liefst 22 overwinningen. Het GrandAm-kampioenschap kent eigenlijk maar twee klasses, de z.g. Daytona Prototypes en de GT’s. De chassis worden in de meeste gevallen door de firma Riley geleverd. Grote automobielfabrikanten mogen om de gelijkwaardigheid te behouden slechts motoren leveren. In het verleden werd de wedstrijd door grote Formule l en Indycarnamen zoals Lorenzo Bandini, Jacky Ickx, Mario Andretti en A.J. Foyt gewonnen.

Het circuit van Daytona is 5,729 km lang en telt 12 bochten en is één van de meest bekende circuits in de VS. De 24U wordt op een combinatie van Oval met Steilewandbochten en op het Infield verreden. Enkele weken na de 24U vindt de 500 Mijl van Daytona plaats, die jaarlijks ruim 250.000 bezoekers trekt.

De Porsche fabriekscoureurs
Bij de Daytona Prototypes komt Jörg Bergmeister samen met Patrick Long in een Porsche Riley aan de start. In 2003 won Bergmeister de wedstrijd met een Porsche 911 GT3 RS. De Porsche Riley is voorzien van een 500pk sterke 6 cilinder Porsche motor, en wordt door het befaamde Flying Lizard Team ingezet. Dit chassis won tevens in 2009 de wedstrijd. Flying Lizard is één van de meest succesvolle klantenteams van Porsche in de VS. Teamgenoten zijn Seth Neiman en Johannes van Overbeek. Het Amerikaanse Action Express Racing zet twee Riley Porsche-chassis in. Coureurs voor de beide bolides zijn Terry Borcheller, Joao Barbosa, David Donohue en Buddy Rice.

daytona_s_nachts
Daytona 's nachts met veel deelnemers uit een diversiteit van kampioenschappen.

GT-klasse
In de fel bevochten GT-klasse strijden maar liefst vijf fabrieksrijders voor de overwinning. Marco Holzer en Richard Lietz starten voor Magnus Racing, Patrick Pilet is bij het TRG/Black Swan/GMC Racing ondergebracht. Wolf Henzler bij TRG Racing, Marc Lieb komt voor het befaamde Brumos Racing uit dat van de Daytona Prototypes een stapje terug naar de GT’s maakte. Hij heeft de legendarische Hurley Haywood als teamgenoot. Haywood is op Daytona met recht de meest succesvolle coureur. De inmiddels 63-jarige Haywood won de wedstrijd maar liefst vijfmaal en behaalde zes klasseoverwinningen. Jeroen Bleekemolen, Martin Ragginger en Nicolas Armindo verdedigen eveneens de Porsche-kleuren in de GT-klasse.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet