Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Superleague Formula

Superleague Formula: Rigon wint saaie eerste race

480_rigon-ferm-op-kop

Normaal levert iedere Superleague Formula race veel spektakel op, met overal inhaalacties. Het TT-circuit van Assen leek daar niet de juiste plek voor, gezien het verloop van de eerste race. Het draaide grotendeels uit op een optocht. Wel een met veel uitvallers.

Tekst en foto's: Matthé IJzerman

480_guus-meeuws
Het Wilhelmus door Guus Meeuws klonk toch heel wat beter dan The Stars and Stripes door Rick Bolt

Davide Rigon ging van pole perfect de race in en alleen bij zijn verplichte pitstop moest hij kortstondig de leiding afgeven aan Marcos Martinez. Frank Montagny zat Rigon langdurig op de hielen maar moest na 14 ronden het zeil strijken met een defecte versnellingsbak. Dezelfde pech was drie ronden eerder ook Chris van der Drift overkomen. Hij kreeg al in zijn eerste ronde problemen met schakelen, wat per ronde steeds erger werd. Jammer voor hem, want hij had met een goede start Yelmer Buurman van de vijfde plaats verdrongen. Die kreeg zo die plek weer netjes in de schoot geworpen. Op dat moment stonden Sébastien Bourdais en Borja Garcia al van de kant toe te kijken. De Fransman was achter in de Spanjaard gedoken waardoor de Sporting Clube de Portugal-auto naar de kant kon. Bourdais viel even later met eveneens een defecte versnellingsbak uit en omdat er geen reservebak meer voorradig was kon hij zich alvast omkleden.

480_yelmer-veruit-de-snelst
Yelmer Buurman was veruit de snelste man op de baan

Yelmer Buurman had intussen het gat met de voorste vier aardig gedicht en rekende erop dat hij na de bandenwissel met een nieuw setje rubbers nog verder zou kunnen oprukken. Maar toen hij vlak voor zijn pitbox nog rollend zijn koppeling indrukte sloeg de motor spontaan af. En omdat zijn pitcrew net op dat moment tegen hem aanpraatte hoorden die dat niet, zodat het even duurde voordat ze een starter paraat hadden. “Die vertraging heeft me zeker een podiumplaats gekost, zo niet de tweede plek. Het was een raar moment. Wel fijn is dat MCT naar mijn motor heeft gekeken en die nu helemaal top is”, aldus Buurman, die in de race de snelste rondetijd reed, maar liefst 1,25 seconde sneller dan de nummer twee, Davide Rigon.

Voor Robert Doornbos wil het maar niet lukken. Ook in deze race kwam hij niet in de buurt van de kopgroep. “Omdat ik zo’n tegenvallende startpositie heb bewaren we het nieuwe setje banden dat ik nog over heb maar voor de tweede race. Nu zat er echt niets meer in”, aldus de ook in Assen buitengewoon populaire Rotterdammer. “We hebben met Rigon nu wel laten zien dat we geen trage auto’s (meer) op de baan zetten. Nu moeten we hard aan Robert en zijn auto gaan werken”, vond Azerti teammanager Wim Coekelberghs.

480_psv
Jan Lammers Racing en Narain Karthikeyan hebben nog veel werk te doen

Het PSV-team was helemaal in mineur. Narain Karthikeyan kon het tempo helemaal niet bijhouden en raakte ook nog eens in een enorme spin. Daarna gaf de koppeling langzaam maar zeker de geest. De Indiër zal volgende week in Magny Cours ontbreken omdat hij Nascar moet rijden.

Uitslag race 1
1. Davide Rigon - RSC Anderlecht 31 ronden in 45 min. 02.776
2. Franck Perera – Flamengo op 2.643
3. Max Wissel – FC Basel op 4.602
4. Julien Jousse – AS Roma op 9.155
5. Yelmer Buurman – AC Milan op 11.074
6. James Walker – Liverpool FC op 28.849
9. Robert Doornbos – SC Corinthians op 44.095

480_winner-anderlecht-takes
Winnaar Anderlecht takes it all



Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet