Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 4-takt

Kartingevents: Zonovergoten tweede NK 4-takt Sprint (lang)


RK1 Junior
Deze klasse geniet van een groot startveld. Net zoals vorig weekend doen er meer dan dertig deelnemers mee dit raceweekend. Dit is een belofte tot spektakel en deze belofte werd dit raceweekend dat ook ruimschoots ingelost. Met zo´n groot deelnemersveld sluiten de verschillen goed aan van de rijders, anders geformuleerd: er is altijd wel iemand in de buurt die even hard rijdt.

Dit wordt duidelijk in de kwalificatie. Jimmy Groenevelt heeft de snelste tijd neergezet met een 49.896, daarachter staat Marcel Kleefstra met een tijd van 50.034, daarachter staat Chris van Ruiten met een tijd van 50.048 en daarachter staat Enrico de Wit met een tijd van 50.221. Dat zijn de eerste twee startrijen; de twee belangrijkste. Als er verder op de kwalificatieuitslag wordt gekeken, zie we dat er tot en met plaats achttien de rijders binnen één seconde zitten. Dit soort competitie willen we ook graag terug zien op televisie, maar dat terzijde.

9

Zoals gezegd, Jimmy Groenevelt en Marcel Kleefstra bezetten de eerste startrij. Bij het geven van het startsignaal neemt Marcel Kleefstra de leiding over van Jimmy Groenevelt; die het tempo van Marcel Kleefstra kan volgen, maar een slechte start kende. Als snel ontpopt er zich een kopgroep, bestaande uit: Marcel Kleefstra, Jimmy Groenevelt, Chris van Ruiten, Enrico de Wit, Pascal Nemeth. Zij rijden nagenoeg hetzelfde tempo en kunnen daarom afstand nemen. Marcel Kleefstra weet kort daarna een gat te slaan op Jimmy Groenevelt. De rijders daarachter blijven wel bij elkaar. Doordat, zoals eerder gemeld, de rijders nagenoeg hetzelfde tempo rijden is het moeilijk om in te halen. Dit is de “keerzijde”, er wordt niet ingehaald, maar is daarom misschien wel spannender. Marcel Kleefstra kan vooraan meer en meer afstand nemen op de rest; hij kan zich zonder enige afleiding concentreren op zijn rondentijden. Het groepje daarachter blijkt te groeien, hier rijden nu de posities twee tot en met zeven. Op deze momenten luistert elke stuur-, gas- en reminput heel erg nauw. Hierdoor zien we het groepje zich opsplitsen tot twee kleinere, om vervolgens weer samen te voegen tot één. Tegen het einde van de heat wordt het duidelijk dat geen van deze rijders enige weerstand kan bieden aan Marcel Kleefstra. Marcel Kleefstra finish met een verschil van vier seconden op de tweede, Enrico de Wit. Enrico de Wit heeft in de laatse fase nog een klein weten te slaan van 0.395 op Chris van Ruiten, die het podium complementeert.

10

Marcel Kleefstra mag daarom vanaf de eerste positie starten. Voor dat het zover is, rijdt Koen de Meester gelijk zijn kart het gras in, hij door niet starten door een technisch mankement. Erg zonde. Bij het geven van het startsein behoudt Marcel Kleefstra de leiding en kan als eerste de eerste bocht nemen. Achter hem rijdt nu Chris van Ruiten, die Enrico de Wit heeft weten in te halen. Chris van Ruiten heeft in deze fase van de wedstrijd meer snelheid in zijn kart en kan daarom Marcel Kleefstra passeren bij het aanremmen, maar wordt al snel weet terug ingehaald. Hiermee heeft Marcel Kleefstra ongestoorde toegang verkregen en kan zich concentreren op zijn rondentijden. Het lukt hem een klein gat te slaan ten opzichte van Chris van Ruiten. Chris van Ruiten wordt gevolgd door Pascal Nemeth, die op zijn beurt weer wordt gevolgd door Enrico de Wit. Zijn vormen de kopgroep van deze heat en kunnen afstand nemen; geen grote afstand, overigens. Enrico de Wit zit op de bumper van Pascal Nemeth, maar kan geen mogelijkheid vinden om te passeren. Doordat Enrico de Wit er niet voorbij komt, kan Pascal Nemeth zich bezig houden met een inhaalmogelijkheid te creeëren bij Chris van Ruiten. Chris van Ruiten kan op zijn beurt geen inhaalmogelijkheid vinden bij Marcel Kleefstra, gezien hij enkele meters voor rijdt. We zien hier karts snelheid verliezen en weer oppakken, maar wederom wisselen de rijders niet van positie, wat spannend is om te zien. Pascal Nemeth probeert Chris van Ruiten nog in te halen, maar kan dit niet concretiseren. Marcel Kleefstra weet als eerste te finishen, gevolgd door Chris van Ruiten en Pascal Nemeth. Enrico de Wit finisht hier op een respectabele vierde plaast, maar mag na afloop niet op het podium plaats nemen.

In het dagklassement treffen we het volgende aan: Marcel Kleefstra, twee gewonnen wedstrijden, dus nul punten. Chris van Ruiten met vijf punten en Enrico de Wit, met één punt meer, zes punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet