Formule 1

Formule 1: Jenson Button wint enerverende race dankzij gewaagde tactiek

button_champagne

Jenson Button heeft in een bijzonder enerverende race zijn eerste zege voor McLaren binnengehaald. Door de regen waarin de race van start ging werd het geheel een chaos, maar een gewaagde tactiek door, op eigen initiatief, als allereerste over te gaan op slicks en een remprobleem bij Vettel gaven Button uiteindelijk de beste kaarten. Zorgwekkendere conclusie kan echter getrokken worden op basis van het slot van de race, want ondanks een snelheidsverschil van meer dan een seconde bleek inhalen op een droge baan een onmogelijke opgave. Zo kon Robert Kubica de snellere Ferrari's achter zich houden en  als tweede eindigen, Felipe Massa hield zijn snellere teamgenoot achter zich, alsmede de veel snellere Hamilton en Webber, en werd derde.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Regencrisis en bandendilemma’s
De omstandigheden in Albert Park zijn niet erg des Australisch, waar de race meestal onder een stralend zonnetje wordt verreden. Voor vandaag is echter regen voorspeld en die komt er al voor de start. Een kwartier voor aanvang van de race begint het voorzichtig te druppelen, wat zich vervolgens doorzet in echte regen. Het bandendilemma voor de teams is groot, want het gooit de hele voorop uitgedachte tactiek overhoop. Omdat sommige delen van de baan natter lijken dan andere gedeeltes lijkt de intermediateband de enige keuze.

Slechte start Alonso
Poleman Sebastian Vettel komt prima weg op de natte baan. Daarachter zijn de grootste problemen voor Fernando Alonso die zeer slecht van zijn plaats komt. Felipe Massa is fantastisch weg en gaat via de binnenbocht naar de tweede plaats. Daarachter is het druk en snijdt Alonso de bocht af van Jenson Button. De wereldkampioen kan nergens heen en tikt Alonso in de rondte, die hierbij ook nog Michael Schumacher aantikt. Alonso valt terug naar de laatste plaats, terwijl Schumacher zijn voorvleugel beschadigt en naar de pits zal moeten.

start

Voorvleugel Kobayashi maakt er puinhoop van
De eerste bocht wordt behoorlijk schadeloos doorgekomen, maar een paar bochten verder maakt de voorvleugel van Kobayashi er een puinhoop van. Niet voor het eerst dit weekend bezwijkt de voorvleugel van de Sauber, die griploos richting de bocht dendert en via de muur vol tegen de hulpeloze Buemi en Hülkenberg knalt. Dit incident doet de wedstrijdleiding besluiten de safetycar de baan op te sturen.

De chaotische start is voor enkele gelukszoekers goed nieuws. Is in standaardomstandigheden de topacht redelijk voorbepaald, nu zijn er, zeker met dit weer, mogelijkheden. Robert Kubica is bij de start opgerukt naar de vierde plaats, gevolgd door Jenson Button en Lewis Hamilton die vanaf p11 via het gras de chaos van Alonso voorbij ging. Sutil en Barrichello volgen op p8 en p9 voor de als achttiende gestarte Vitaly Petrov.

Geen gebrek aan actie
Bij de herstart opent Robert Kubica gelijk de aanval bij Mark Webber. De Renault heeft prima tractie in deze omstandigheden en de Pool kan zijn auto naast de Red Bull zetten. Ook Webber is echter niet voor een gat gevangen op zijn thuisgrond en slaat de aanval af.

Op de opdrogende baan is er aan actie zeker geen gebrek. Mark Webber profiteert van een probleempje bij Massa, die nu een flink kluitje mensen in zijn nek heeft. Lewis Hamilton ziet zijn teamgenoot wanhopig naar grip zoeken en passeert hem vrij gemakkelijk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet