Formule 1

Formule 1: Alonso leidt dubbelzege na technisch malheur Vettel

ferraris

Fernando Alonso heeft zijn eerste race voor Ferrari maar gelijk gewonnen. Na een moeilijk jaar maakt Ferrari op Bahrein een geweldige comeback door gelijk een dubbelzege te scoren. Het moet wel gezegd worden dat ze dit ook een beetje te danken hebben aan technisch malheur van Sebastian Vettel, want de Duitser leidde vanaf de start zonder heel erg onder druk te staan. Vermogenverlies kostte hem echter zijn vuist, hij wist uiteindelijk het verlies nog te beperken tot de vierde plaats. Lewis Hamilton mocht met de Ferrari's naar het podium.

Tekst: Daan Jeuken

HRT begint voorzichtig
Van de drie debuterende teams heeft HRT de grootste achterstand - debutant Chandhok reed tijdens de kwalificatie pas zijn eerste Formule 1-meters. Voor hen, maar eigenlijk ook voor de andere debutanten, is het de eerste races zaak om zoveel mogelijk kilometers te maken en data te verzamelen. Een startcrash past zeker niet in dat scenario en dus besluit HRT om de race maar vanuit de pits te starten.

start

Geen probleem voor Vettel
Bij de start van 2010 komt Sebastian Vettel perfect weg. Hij slaat meteen een gat naar de Ferrari’s, waar Alonso zijn teamgenoot voorbij weet te steken. Daarachter pakt Rosberg de vierde stek van Hamilton. Mark Webber laat in de eerste bocht een rookpluim na, waarschijnlijk veroorzaakt door wat brandstof uit de overvolle tank. Bij dit euveltje verliest Webber twee plaatsen aan Schumacher en Button. Dit rookgordijn ontneemt de achtervolgers even het zicht, waardoor Sutil en Kubica in de rondte gaan.

Debutanten hebben het moeilijk
De debutanten hebben het in de openingsfase erg moeilijk. De eerste race van debutant Karun Chandhok duurt welgeteld anderhalve ronde. De HRT-coureur remt, komt op een hobbeltje en verliest de controle over de auto. Het zal hem door niemand kwalijk worden genomen.

Ook debutant Nico Hülkenberg gaat in de fout, spint, maar houdt de auto wel aan de praat. Lucas di Grassi krijgt als eerste te kampen met mechanische problemen en hij parkeert zijn auto naast de baan. Bijna-debutant Kamui Kobayashi is de volgende met pech, hij ziet alle snelheid uit zijn Sauber verdwijnen. Een andere debutant is Vitaly Petrov, hij haalt de eerste pitstop wel op een goede elfde plaats, maar moet daar uitstappen vanwege problemen.

Het komt aan op racen
Lewis Hamilton zit na enkele ronden op de staart van Nico Rosberg. Voorgaande jaren zou hij dan wachten op de pitstops, met het tankverbod heeft dit geen zin en zal hij er een weg voorbij moeten zien te vinden. Mark Webber heeft de koe al bij de horens gevat: hij is Jenson Button voorbij gegaan en zoekt nu een gaatje bij Michael Schumacher.

Toch laten de inhaalpogingen op zich wachten, na vijftien ronden gaan Lewis Hamilton en Michael Schumacher naar binnen voor de pitstop. Alonso volgt een ronde later, met Rosberg, Button en Webber gelijk erachteraan. Nico Rosberg moet met wegrijden wachten tot Jenson Button voorbij is en verliest hierbij een plaats aan Lewis Hamilton. Jenson Button gaat bij de stops Mark Webber weer voorbij.

In ronde zeventien komen Sebastian Vettel en Felipe Massa; zij komen weer gewoon voor en achter Alonso de baan op.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet