Goodwood

Retro: Terug in de tijd op Goodwood

480_goodwoodhouse_resize

In het zuiden van Engeland, net boven Chichester, ligt het landgoed van Lord Charles March. Het landgoed is sinds 300 jaar het verblijf van de Dukes of Richmond en beslaat een oppervlakte zo groot als ongeveer een kwart van de provincie Utrecht. Een aantal van de in 1761 geplante Ceders staat er nog en zijn prachtige landmarks waar je op een mooie nazomermiddag onder gaat liggen en je kunt afvragen wat deze bomen hebben meegemaakt en hebben gezien.

Tekst en foto's: Erik van der Schaaff

480_parkeerterein

Voor de 2e wereldoorlog raceten de voorvader van de huidige Lord March met zijn vrienden over de ruim 3 kilometer lange oprijlaan van de poort naar het huis in hun Bentley’s en ander snel speelgoed waar de aristocratie van was voorzien.

480_on-the-limit-1

Begin jaren negentig begon Lord March het idee uit te broeden om de historie van het Landgoed in oude luister te herstellen. Hij startte met het terugbrengen van het racen over de oprijlaan in de vorm van “The Festival Of Speed”, een evenement dat telkens in juni plaatsvindt en waar ruim 150.000 bezoekers hun favoriete race- en rallyauto’s de heuvel op zien rijden.

480_avondrace_resize

Na het succes van de heuvelklim werd er langzaam gedacht aan het herstellen van het circuit dat sinds eind jaren vijftig werd gesloten. Het tracé lag er nog, maar de vergunningen en de uitvoering van de plannen lieten enige jaren op zich wachten. Het creatieve team rond ‘His Lordship’ wist dat het evenement meer moest worden dan weer een historisch race weekend en besloot om de Revivalmeeting, zoals het tegenwoordig heet, een evenement te laten zijn dat je zo mee terugneemt naar de jaren vijftig, het hoogte punt van het racen op Goodwood.

480_pitlane_goodwood

De paddockshelters, de tribunes, de aankleding van het publiek en de rijders, de verkoopstands en alles wat er binnen het circuit plaatsvindt ademt de sfeer van weleer.

480_stirling-moss
Stirling Moss
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet