Diversen

ADS: Groeten uit Assen Rizla Racing Day

1_resize

Welkom op de 10 Rizla Racing Day schreeuwt het plakkaat boven de toegangsweg ons toe. De 10e alweer! Wat jaren terug begon als een racefeest om de zelf draaiende, shag, roker aan het witte rijstpapier met plakrand van de naamgever te krijgen is uitgegroeid tot een racefeest waarin vreselijk snelle, karts, motoren en auto’s acte de presens geven. Dat aangevuld met demo’s van nog snellere auto’s en motoren of jet aangedreven quads of trucks geeft een prachtige mix waarin elke snelheids fan zich kan vinden. Dat blijkt ook wel als je weet dat zelf bij zeer slecht weer er minimaal 40.000 man op het Drentse circuit afkomen.

Tekst en foto's: Erik van der Schaaff

3_resize

Waar de Rizla Racing Day inmiddels 10 jaar bestaat, bestaat het circuit al ruim een halve eeuw. De stad Assen daar in tegen bestaat al sinds 1258. Na het in het veen zakken van een klooster in de buurt van Coevorden besloot de kloosterorde om een betere en safere locatie te zoeken voor hun geloofsuitoefening. Deze plek werd gevonden tussen de buurtschappen Deurze, Witten en Peelo. Deze namen bestaan nu nog maar dan als buurten van de Drentse provincie hoofdstad.

4_resize

Het circuit bestaat al sinds 1928, met sinds 1958 de huidige plaats als vaste plek. Een ander item dat velen in de zelfde adem noemen met de provincie Drenthe is de naam van Bartje, Bartje Bartels is de hoofdpersoon in de boeken van Anne de Vries. Bartje is een jongetje dat opgroeide in een arm Drents boerengezin en zich niet neerlegde bij de armoede van zijn ouders. Bartje werd bekend met de gelijknamige televisieserie en is ook bekend van het verrijken van de Nederlandse taal met de kreet “Ik bit nie veur Bruuhne Boonun”

2_resize

Dat het Circuit van Drenthe vooruit wil blijkt uit tal van zaken, er worden aansprekende evenementen deze kant opgehaald. De vuelta, de Ronde van Spanje dit jaar met een tijdrit op het circuit om daarna een aantal etappes in Nederland af te werken voordat het fietscircus richting Spanje verdwijnt. De A1 komt in 2010 van Zandvoort naar Assen. Zet daarvoor het weekend van 14 tot en met 16 mei in je agenda.

5_resize

Dit weekend staan de bekende ingrediënten klaar, 250cc karts, 600cc Supersport en Superbike motoren, Formule Renault, Formule 3, BRL en de Supercar Challenge. Er zijn demo’s van het Suzuki Rizla Moto GP Team met de beide rijders, Loris Capirossi en Chris Vermeulen. Jeroen Bleekemolen stapt in de A1 auto om te proberen het huidige ronde rekord te verbeteren. Michael Schumacher zou deelnemen aan een motorrace maar nu hij als vervanger van de geblesseerde Filipe Massa optreed heeft hij van Ferrari een startverbod gekregen. Of Schumacher komt voor een handtekeningen sessie is op dit moment nog niet bekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet