IndyCar

ADS: IRL: Groeten uit Indianapolis 2

indy_34

Vrijdag was het "carburation day", of, in hedendaagse sponsortermen "Miller Lite Carb Day" op de Indianapolis Motor Speedway. Tijdens de vrije training van een uur kon er voor het laatst aan de afstelling van de auto's worden gewerkt. Daarnaast stond de Indy Lights-race en de jaarlijkse pitstopcompetitie op het programma, die vorig jaar vanwege regen moest worden afgezegd. Dit jaar zegevierde, net zoals bij de afgelopen drie edities, het Penske-team van Helio Castroneves, dat in de finale de crew van Marco Andretti versloeg. De tijd van 7,462 seconden betekende ook een nieuw record voor het Penske-team, dat met dit succes toch 40.000 Dollar opstreek. Het oefenen van gisteren (foto boven) was dus de moeite waard.


Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


indy_39

Robert Doornbos kreeg vandaag prominente ondersteuning: Arie Luyendijk was aanwezig om de Nederlandse debutant van tips te voorzien. Meegereisd in het gezelschap van Luyendijk was overigens Dennis Swart, die dit jaar voorlopig even pauzeert, maar volgend jaar zeker weer in de Formule 3 in actie wil komen. Swart was ook zeer onder de indruk van Indianapolis: "Dit is wel heel erg gaaf", vond hij.

indy_31

Het was op vrijdag al lekker druk op het circuit, naar schatting zo'n 50.000 bezoekers. Die konden onder andere ook genieten van een gratis concert van de band "Three Doors Down", aangeboden door sponsor Miller Lite.

indy_32

Van merkwaardig uitgedoste mensen kijken we in Amerika al lang niet meer op, maar deze fan trok toch wel de aandacht.

indy_33

Bijzonder op vrijdag ook de uitgifte van een speciaal speldje, dat bandenleverancier Firestone elk jaar speciaal voor de race laat maken. Gelimiteerde oplage: 5300 stuks. De echte liefhebbers stonden er om 9.00 uur al voor in de rij, twee uur voordat de uitgifte begon.

indy_38

Natuurlijk besteden de media volop aandacht aan het evenement. De Indianapolis Star, het dagblad uit de stad, is al dagenlang gevuld met alles over en rondom de race en ook USA Today kwam op vrijdag met een speciale bijlage, waarin de Indy 500 en die andere grote race van dit weekeinde, de Coca Cola 600 NASCAR-race in Charlotte, centraal stonden.

indy_35

Over media gesproken: dit stilleven viel ons in het perscentrum op. Een echte Olympia-typemachine, speciaal gereserveerd voor de nestor onder de Amerikaanse autosportjournalisten, de legendarische Chris Economaki, oprichter van het onvolprezen weekblad "National Speed Sport News" en inmiddels al ver in de tachtig, maar nog volop actief. Nieuwerwetse fratsen als laptops en e-mail zijn echter niet aan hem besteed.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet