NASCAR

NASCAR: Veteraan Mark Martin kan het nog steeds

martin_phoenix_pir

De 50-jarige Mark Martin heeft er nog steeds geen moeite mee om 25-jarige coureurs te verslaan. Op Phoenix International Raceway was de veteraan met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet gewoon de sterkste!

Tekst: Willem J. Staat
Foto: NASCAR

Mark Martin nog steeds competitief!
Op Phoenix International Raceway schreef Mark Martin een klein beetje geschiedenis door als één van de oudste coureurs in de geschiedenis een overwinning te boeken. Alleen Morgen Shepherd, Bobby Allison en Harry Gant gingen hem voor. Shepherd win in 1993 als 50-jarige een race op Atlanta terwijl Harry Gant met 52 jaar recordhouder is. Die won in 1992 op Michigan.

Pole
Polesitter Mark Martin was op PIR gewoon een dominante factor. Van de 312 ronden reed hij er maar liefst 157 op kop. Martin boekte zijn laatste NASCAR-zege op Kansas in 2005 en moest het maar liefst 97 races zonder een plaats in “Victory Lane” stellen.

Neutralisatie
De beslissing viel eigenlijk elf ronden voor het einde toen de wedstrijd voor de laatste maal werd geneutraliseerd. Op dat moment had Martin een voorsprong van ruim vier seconden op Tony Stewart. In de zes ronden die nog restte, wist Mark Martin binnen zes seconden de kop weer terug te pakken. Voor Mark Martin was het de 36e NASCAR-overwinning in zijn carrière. De als tweede geëindigde Tony Stewart had er weinig problemen mee. “Het was een verdiende zege. Mark had gewoon de beste auto vandaag.”

Crash
Zijn teamgenoten Jeff Gordon en Dale Earnhardt Jr. verloren door een crash en een aanrijding waardevolle punten. Gordon moest zelfs 77 punten inleveren. Kyle Busch verloor door te hard rijden in de pitlane eveneens punten. Hij werd door NASCAR naar de 17e plek teruggezet.

Wens
Martin boekte zijn allereerste overwinning voor het team van Jack Roush in 1989. ‘’Ik had toen dezelfde gedachte als nu. Mijn wens is vervuld. Voor mij betekent deze overwinning net zoveel als de eerste. Onze auto was vandaag gewoon de beste en niemand kon ons bijhouden.’’

Uitslag:
1. Mark Martin Chevrolet 312 ronden
2. Tony Stewart Chevrolet 312 ronden
3. Kurt Busch Dodge 312 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 312 ronden
5. Greg Biffle Ford 312 ronden
6. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
7. Martin Truex Chevrolet 312 ronden
8. David Reutimann Toyota 312 ronden
9. Sam Hornish jr. Dodge 312 ronden
10.Carl Edwards Ford 312 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet