IndyCar

Champcar Bourdais kampioen!

 

De nieuwe Champcar kampioen Sebastien Bourdais en zijn teamgenoot Bruno Junqueira, die tweede werd in het kampioenschap. Foto: Champcar.

De Fransman Sebastien Bourdais behaalde gisteren zijn eerste Champcar titel in Mexico City voor ruim 300.000 toeschouwers. Een nerveuze Bourdais maakte gedurende de wedstrijd een paar kleine foutjes, maar stelde met een zege de titel veilig. Alleen zijn Braziliaanse teamgenoot Bruno Junqueira kon Bourdais na zijn zege in Surfers Paradise veertien dagen geleden nog bedreigen.Junquiera eindigde als tweede in de wedstrijd en in het kampioenschap.Beiden haalden na afloop nog fel uit naar enkele andere deelnemers, die hun duel om de eerste plek in gevaar brachten.

Tekst Willem J. Staat.

Bourdais vertrok vanaf pole, en een negende plek zou reeds voldoende geweest zijn om de titel veilig te stellen.De Newman-Haas rijder domineerde vrijwel de gehele wedstrijd, maar moest de leiding in de 42e ronde vanwege een slip bijna prijsgeven.Op dat moment had Bourdais reeds een voorsprong van ruim 12 seconden op zijn Braziliaanse teamgenoot opgebouwd.Door het incident bedroeg het verschil met Junqueira nog slechts 4 seconden. "Ik moest steeds maar aan een crash denken" vertelde Bourdais, die de fout inging toen hij Mario Dominquez wilde lappen."Na het incident hervond ik mijzelf" verklaarde Bourdais.Vervolgens speelden de tweede en derde versnelling de Fransman in de slotfase ook nog parten.Bourdais verloor de wedstrijd bijna in de allerlaatste ronde, toen de Canadees wel heel erg hard op zijn rem trapte en de Mexicaan Michael Jourdain bijna bij Bourdais binnenreed. Enkele achterblijvers waren een doorn in het oog van Bruno Junqueira."Ik was meer tegen achterblijvers aan het racen dan tegen Sebastien" mopperde de Braziliaan, die overigens niet begreep, waarom de Champcar organisatie niet ingreep. "Een penalty voor enkele van deze figuren, was minstens op zijn plaats geweest" mopperde de Braziliaan.

Bourdais in zijn Newman Haas McDonalds Lola op weg naar de titel. Foto Champcar. De Amerikaan A.J. Allmendinger eindigde voor het Team van Rusport als derde, terwijl ex-Fornule l rijder Justin Wilson voor het team van Conquest van onze zuiderbuur Eric Bachelart met een vierde positie zijn beste resultaat in Champcar boekte dit seizoen. De Amerikaanse veteraan Jimmy Vasser eindigde als vijfde.De kampioen van 2003, de Canadees Paul Tracy kwam als tiende over de streep en eindigde als vierde in het kampioenschap. Opmerkelijk: Voor het eerst in de geschiedenis kwamen alle 19 deelnemers aan de finish en vielen er geen uitvallers te noteren. In de Formule l geschiedde dit voor de laatste keer tijdens de GP van Nederland in 1961 op Zandvoort toen alle gestarte deelnemers het zwart-wit geblokt zagen. Champcar had er sinds 1979 416 races voor nodig om dit resultaat te evenaren.

UITSLAG:
1) Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 63 ronden 1.39..02.662(gem.171.116 km/u)
2) Bruno Jungueira(BR) Lola Cosworth 63 ronden op 4.804 secs.
3) A.J. Allmendinger(USA) Lola Cosworth 63 ronden
4) Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 63 ronden
5) Jimmy Vasser(USA) Lola Cosworth 63 ronden
6) Patrick Carpentier(CDN) Lola Cosworth 63 ronden
7) Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth 63 ronden
8) Mario Dominquez(Mex) Lola Cosworth 63 ronden
9) Michael Jourdain(Mex) Lola Cosworth 63 ronden
10) Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 62 ronden.

Eindstand kampioenschap:
1) Sebastien Bourdais(F) Newman Haas Lola Cosworth 369 punten(7 overwinningen).
2) Bruno Junqueira(BR) Newman Haas Lola Cosworth 341 punten
3) Patrick Carpentier(CDN) Forsythe Racing Lola Cosworth 286 punten
4) Paul Tracy(CDN) Forsythe Racing Lola Cosworth 254 punten
5) Mario Dominguez(Mex) Herdez Racing Lola Cosworth 244 punten
6)A.J. Allmendinger(USA) Rusport Lola Cosworth 229 punten
7) Alex Tagliani(CDN) Rocketsports Lola Cosworth 218 punten
8) Jimmy Vasser (USA) PKV Racing Lola Cosworth 201 punten
9) Ryan Hunter Reay(USA) Team Herdez Lola Cosworth 199 punten
10) Oriol Servia(ESP) Dale Coyne Racing Lola Cosworth 199 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet