Chrono NK 2-takt

Chrono karting NK 2-takt: Volle bak op de Landsard

De tweede race om het Nederlands kampioenschap 2-takt karting vond in het paasweekend plaats op kartbaan de Landsard, en het was volle bak in de paddock. Met 7 verschillende klassen aan de start zat niet alleen de paddock vol maar ook het tijdschema, gelukkig voor de organisatie bleef het bij kleine incidenten en verliepen de wedstrijden ruim binnen de vooraf gestelde tijd.

KP043156


tekst: Raymond Lansink
foto's: Michael Melis / Daniël Koning

Heldenmoed en heldenrol,

In de Micro Max reed Dani van Ruiten die herstellende is van een arm breuk de kwalificatie niet, ook de eerste race van het weekend reed hij na twee ronden van de baan om zijn arm uit voorzorg te laten controleren. Omdat Dani zijn arm goed aanvoelde werd besloten om de tweede race gewoon achteraan te starten, en Dani brengt vanaf de laatste plaats iets ondenkbaars. In 12 ronden rijd hij naar de kop en in de laatste vier ronden bouwt hij zijn voorsprong uit naar 6 seconden. Kijkend naar de lapchart, was dit geen eenvoudige race maar wel een heel sterk gereden race. De derde race van de dag herhaalt Dani dit kunstje nog eens en wint de derde race ook met meer dan 6 seconden voorsprong. Max Knapen pakt de dag overwinning en Laurens Weber wordt derde. Dani van Ruiten wordt tweede maar is absoluut de morele winnaar dit weekend en ook behoud hij de leiding in het kampioenschap.

6189241600 KP047697

Mini max, de camera liegt nooit!,

Het was weer een veelbewogen weekend in de Mini Max, de races hier worden altijd op het scherpst van de snede gereden en ook dit weekend werden de meeste straffen hier uitgedeeld. De wedstrijden waren meer dan het aanzien waard en de smaakmakers waren Thomas Dijkstra, Robert de Haan, Sen Roodenburg, Coen Doorn, Dani van Dijk en Milan Coppens. Ik durf (en dat is mijn persoonlijke mening) rustig te stellen dat allen de snelheid hadden om te winnen. Wat lieten de heren knap race en stuurwerk zien. Dat Thomas Dijkstra niet op het podium te vinden is komt door een tikje op de rechter achterbumper bij de start van de derde race (de camera liegt hier niet) waarvoor Robert de Haan straf kreeg maar gelukkig voor hem hem wel de dagwinst bracht. (UPDATE: Altijd lastig om dingen te schrijven aangaande straffen en oorzaken. Na de film nog een stuk of 10 keer bekeken te hebben zie ik het weer anders dan ik het opgeschreven heb. Oftewel misschien een discussiepuntje voor de toekomst. Zoals ik er nu naar kijk tikt nr. 8 nr. 56 aan en tikt deze Robert de Haan aan waardoor Thomas Dijkstra van de baan gaat. Misschien zijn er nog andere inzichten maar het was in eerste instantie te kort door de bocht om al dan niet indirect met de vinger naar Robert de Haan te wijzen.)Sen Roodenburg werd door zijn winst in race drie tweede in het dag klassement voor Milan Coppens die twee punten voor Coen Doorn derde werd. Goed voor de sport is dat camera beelden de twijfel die er vooral bij begeleiders is kan wegnemen, daarom kan ik niet afwachten tot de Chrono het nieuwe camera systeem in gebruik neemt wat vanuit verschillende hoeken de actie op de baan kan vastleggen.

6247942496 KP044905

Junior Max, niet alles is wat het lijkt,

Ook bij de Max junioren was er een moment dat zeg maar iedereen in het publiek dacht dat de koploper uit de wedstrijd gereden werd in race één. Zelfs drie dagen na de wedstrijd ging de discussie nog over die unfaire actie. Maar de oorzaak was een gebroken spoorstang, en had niets te maken met elkaar er af rijden. Gelukkig maar. De nummer twee na de kwalificatie Colin Caresani had van mij de teleurstellingsprijs mogen krijgen. Hij mocht al eerder van de eerste startrij starten en ook toen kwam hij aan de buitenkant rijdend naast de baan en kwam de eerste race als laatste door. Ook deze wedstrijd kwam Colin deze uitglijder niet meer te boven. De luis in de pels vandaag was Storm broer, in de eerste race mistte hij net de aansluiting en daarom met een vierde plek in de dag uitslag ook net het podium. Maar Storm liet zien dat hij ten opzichte van vorig jaar een stuk volwassener in de kart zit. Wie ook als een oude rot over de baan rijd is de kleine Tijmen van der helm. Tijmen heerst en verdeeld (deelt uit) en pakt de dagwinst, dit voor zijn teamgenoot Mike van Vught die als Rookie een stevig stukje mee blaast in dit sterke junioren veld.
6176654448 KP043948


Max Senioren, waar zijn de echte ijzervreters gebleven,

Als reporter moet je altijd opletten wat je schrijft maar ja ik schrijf hier vooral als onafhankelijk liefhebber ik verlang gewoon weer terug naar de van Bergeijck's de Scheefhalzen, een Ramon Rietveld, Mats vd Brand, Bryan Eerden of Sam Schippers of meer recent Dylan Buys die reden als mannen en gingen op alles of niets een wedstrijd in, ze vraten de tegenstander bij wijze van spreken op. Laat de ervaren jongens die al jaren aan de top rijden in de Max de handschoen opnemen en de jonge jochies de oren wassen. Natuurlijk heeft Loek Hartog een paar super inhaal wedstrijden gereden en wordt hij knap vierde, en zit Jordy van de Westerlaken op het vinkentouw om de winst te pakken en word hij na dit weekend tweede geworden te zijn wel de Nederlands kampioen en heeft Jules de Bock weer een mooie overwinning geboekt waar je een puntje aan kunt zuigen, maar toch mis ik (Willem Jan de Loos daargelaten met zijn pechweekend) die echte ijzervreters waar de mensen voor naar de kartbaan komen. Oftewel heren en dames pak de handschoen op en bewijs dat ik en andere criticasters ongelijk hebben. 

6241702720 KP044144

Rijles in de DD2

In de DD2 kon je zien dat Mats van de Brand nog regelmatig in de kart zit om in alle hoeken van de wereld jonge mannetjes kart les te geven. Dit weekend gaf hij les in de DD2, twee maal winst en een race laatste door een aanrijding. Maar hij pakte wel de dag overwinning. Hard rijden kunnen alle rijders in de DD2 en het belooft een mooie strijd te worden tussen de top drie Joey Alsder, William vd Kaaij, Imke Arts en Chris sterken. Maar Mats was toch een klasse apart. Ook Imke Arts had de snelheid er goed in zitten en verdiende na de overwinning in race twee eigenlijk een podiumplaats tussen de mannen. William van der Kaaij deed de beste zaken hij werd tweede voor Joey Alders maar pakte door zijn tweede plek de leiding in het kampioenschap.

In de DD2 Master pakte Frits Wernsen de overwinning en de leiding in het kampioenschap en we hopen voor Frits en zijn collega masters dat er de volgende wedstrijd nog een aantal deelnemers aansluiten.

6247942496 KP047255

KZ2 Plus++,

Leroy Stuart de man die velen nog kennen van een carrière in vooral de Formule Ford als deelnemer en later als teambaas reed pole position op zaterdag. Een paar jaartjes ouder en een aantal kilo's zwaarder laat de zelf gekroonde regenmeester zien nog steeds een flink potje te kunnen sturen. Ook mooi om te zien was dat hij nog altijd door zijn vader vergezeld wordt. Tijdens de races deelden de broers Tenback de lakens weer uit, Marco wint alle drie de races en Guido wordt tweede in het dag klassement voor onze verassende pole man Leroy. Ferdy Snijders die na de eerste race in Kerpen aan de leiding ging van het kampioenschap had een off weekend en verloor helaas zijn eerste plek. Wie wel goed onderweg was is Pim van Riet die steeds beter gaat draaien in het plus veld.

6189241600 KP047743

Joey Hanssen grijpt de macht,

Max Tubben had het lastig op de Landsard, de kampioenschapsleider werd sterk op de huid gezeten door Joey Hanssen, Lorenzo van Riet, Denzel Mafait en Jesse Smeets. Hier hebben we dan ook direct de top 5 van het algemeen klassement te pakken. De net rijdende stilist Mafait reed weer als een sluipmoordenaar zijn kansen afwachtend rond. Jesse Smeets reed voor wat hij waard was maar kwam door een vastloper in de vrije training vermogen tekort en Max Tubben deed weinig fout maar was dit weekend gewoon niet opgewassen tegen Joey en Lorenzo die beiden het complete pakket het beste voor elkaar houden. Wel jammer was het uitvallen van de Max Junior kampioen van 2016 in race twee Leroy Jagesar. Leroy had namelijk de snelheid goed te pakken en leek in race twee Joey te kunnen bedreigen maar een foutje in de chicane deden hem uitvallen. Wel hebben we dit weekend veel lichtpuntjes gezien, Sam Claes was snel maar ongelukkig en Toon de Winter idem. Zo kan ik nog wel even doorgaan want de heren coureurs doen zeer weinig voor elkaar onder en zijn gebrand om de volgende race op het nieuwe asfalt van kartbaan Berghem te shinen.

6189241600 KP047414


[Meer informatie: www.chrono.nl]
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet