Chrono NK 2-takt

Karting: Diversen: Bryan Eerden, van kampioen, over rookie naar titelkandidaat!

JVD 4

In 2013 werd Bryan Eerden Nederlands Kampioen bij de Rotax Max Senioren en werd ook afgevaardigd naar het Wereldkampioenschap in de USA. In de Verenigde staten werd via Jacco van Dijk contact gelegd met Bryan door PSL Karting de wereldwijd grootste CRG importeur. Zij wilden met een groep Amerikanen Europees gaan racen en zochten ook een Europese rijder die mee kon naar de EK's en Nationaal de strijd aan zou willen gaan voor PSL op een CRG en in de DD2
klasse.

Tekst: Ray Lansink
Foto: Michael Melis


Na enkele weken van wikken en wegen werd besloten deze stap te nemen, maar dan wel op de Eerden manier. Doel één, Nederlands kampioen doel twee top tien Europees en deelname aan het WK veilig stellen.
Na drie wedstrijden in het Nederlands kampioenschap staat Bryan op de eerste plaats na een fantastisch weekend op circuit Francorchamps. Na wat aanpassingsproblemen in de eerste wedstrijden van het seizoen viel op Francorchamps alles op de plaats. Pole en drie manche overwinningen brengen hem het maximale punten aantal en een voorsprong van 27 punten in het kampioenschap op runner up Giel Bronder.

Bij de eerste EK op Genk zat Bryan er vanaf de eerste dag redelijk bij. Echter de overstap naar een nieuw model aluminium remschijven op advies van mentor Vincent Fuijk bracht de echte ommekeer. Vanaf dit moment reed Bryan vooraan in de tijden mee. Aan het eind van een weekje Europees boenderen eindigde Bryan net buiten het podium op een vierde plaats. Een onvoorstelbaar goed resultaat als je weet dat de rijders voor hem betaalde fabrieksrijders zijn die over de gehele wereld hun rijkunsten vertonen. Bryan en Jack Eerden voelden zich dan ook terecht best of the rest, want winnen van dit soort rijders is bijna een Utopie maar deze kwam verdomd dichtbij.
De volgende wedstrijd voor Bryan is het Europees kampioenschap op de thuisbaan van het CRG fabrieksteam Castelletto. Bryan wil hier proberen om het vertrouwen van PSL en CRG om te zetten in een top drie klassering. En daarna wacht op 29 juni de vierde wedstrijd om het Nederlands kampioenschap op de kart baan van Hahn.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet