Algemeen

Dragracing: David Vegter in snelste seizoenstijd naar halve finales bij EDRS Sweden Nationals

1. vegter.092

David Vegter heeft zijn sterke seizoensstart een uitstekend vervolg gegeven door na de runner-up positie bij de The Main Event tijdens de EDRS Sweden Nationals op Tierp Arena de halve finales te bereiken. De Nederlander deed dit in een tijd van 5,847 seconden, zijn snelste tijd van het jaar en slechts een fractie boven zijn persoonlijk record. De wedstrijd die meetelde voor de Bilsport EDRS Pro Modified Series en het Zweeds Pro Modified kampioenschap kende met alle Scandinavische toppers een uiterst sterke bezetting.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

De EDRS Sweden Nationals was de vervanger van de oorspronkelijk op het Zweedse Tierp Arena geplande tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing. Bij de wedstrijd op het fraaie dragrace-complex ten noorden van Stockholm waren punten te verdienen voor de prestigieuze Bilsport EDRS Pro Modified Series en het Zweeds Pro Modified kampioenschap.

2. vegter.151

Door de wisselende weersomstandigheden bleef de actie voor de Pro Modified klasse op vrijdag beperkt tot één in plaats van de geplande twee kwalificatieruns. David Vegter en zijn team hadden gekozen voor een set-up die het randje opzocht van wat de baan zou kunnen houden. Dat bleek echter teveel van het goede want al op de startlijn ging de Vegter Pro Mod Racing '67 Chevrolet Camaro 'up in smoke'. De Nederlander stond daarmee na de eerste kwalificatiedag op plek twaalf.

3. vegter.123

Op zaterdag waren de omstandigheden een stuk beter en in zijn eerste run van de dag snelde Vegter naar een tijd van 5,91 seconden, om zich in de tweede run te verbeteren tot 5,87 seconden. Daarmee sloot Vegter de kwalificatie af op plek drie, direct achter Andreas Arthursson en regerend FIA Europees kampioen en Europees recordhouder Jan Ericsson. In het zestien auto's tellende veld noteerden maar liefst zeven combinaties een tijd onder de zes seconden!

4. vegter.331

Met zijn derde kwalificatiepositie moest de Vegter Pro Mod Racing-coureur het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Jan Brännvall. De Zweed trok een rood licht waardoor Vegter automatisch doorging naar de volgende ronde. In deze kwartfinale wachtte de snelle Fin Jere Rantaniemi met zijn turbo-Camaro. Met een uitstekende reactietijd van 0,01 seconde nam de Nederlander bij de start meteen een voorsprong om vervolgens in 5,847 seconden Rantaniemi (6,03 seconden) ruim achter zich te laten en zich voor de halve finales te plaatsen. De 5,847 seconden betekende voor Vegter ook een verbetering van zijn beste seizoenstijd.

5. vegter.370hf

In de halve finale wachtte vervolgens de confrontatie met Ericsson, de Zweed die een paar weken geleden Vegter bij The Main Event van de overwinning afhield. De strijd was bij de start al beslist. Met opnieuw een uitstekende reactietijd van 0,02 seconden was Vegter eerder weg dan Ericsson, maar direct daarna schoot de Camaro richting het midden van de baan. Terwijl Vegter van het gas moest, snelde Ericsson in 5,84 seconden naar de overwinning. De Zweed zou later op de middag ook de finale winnend afsluiten.

6. vegter.223

Na de runner-up positie bij de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap nu dus met een halve finaleplaats opnieuw een goed resultaat voor Vegter Pro Mod Racing. Het team was vooral tevreden met de gereden tijden en geboekte progressie.

7. vegter.019

De komende weken zijn er geen wedstrijden voor Vegter Pro Mod Racing. Daarna breekt echter een drukke periode aan. Van 12 tot en met 14 augustus staat op Tierp Arena de tweede ronde van het FIA Europees Kampioenschap op het programma, twee weken later gevolgd door ronde drie, de NitrOlympX op de Duitse HockenheimRing. Direct twee weken daarna staat met de European Finals op Santa Pod Raceway de vierde en afsluitende ronde van de Europese titelstrijd op de kalender.

8. vegter.460

Volg Vegter Pro Mod Racing op Instagram via vegterpromodracing en op Facebook Vegter Pro Mod Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet