Algemeen

Dragracing: Sterke seizoensstart voor David Vegter met runner-up positie bij The Main Event

spme vegter.01

David Vegter is het seizoen uitstekend begonnen. Op Santa Pod Raceway wist de Nederlander bij The Main Event, de openingsronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, met de Vegter Pro Mod Racing '67 Chevrolet Camaro de runner-up positie te veroveren. Op weg naar de finale klokte Vegter steeds snellere tijden waaruit eens te meer bleek dat het team na de vele technische aanpassingen van afgelopen winter gedurende het weekend flinke stappen in de goede richting had gezet. In de finale hoefde Vegter alleen zijn meerdere te erkennen in regerend Europees Pro Modified kampioen en Europees recordhouder Jan Ericsson uit Zweden.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Remco Scheelings

Na een voor de coronapandemie veroorzaakte onderbreking van twee jaar, ging in het weekend van 28 en 29 mei op Santa Pod Raceway het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing 2022 van start met The Main Event. Een herstart waar zowel deelnemers als publiek gezien de massale belangstelling reikhalzend naar hadden uitgekeken. Met zestien deelnemers uit zeven verschillende landen was de Pro Modified klasse op Santa Pod opnieuw de best bezette en meest competitieve klasse van het FIA Europees Kampioenschap.

spme vegter.02

Voor David Vegter en zijn team Vegter Pro Mod Racing was het nog een race tegen de klok om de '67 Chevrolet Camaro weer helemaal wedstrijdklaar te krijgen. Niet alleen was de auto bij Robinson Race Cars in Engeland van de nodige updates voorzien, ook motorisch was er flink wat aangepast waardoor er na de opbouw eigenlijk van een nieuwe combinatie kon worden gesproken. Het vinden van een basis set-up en daarna werken richting een goede afstelling was dus de eerste zorg. Tot ieders verrassing bleek de Camaro toen deze uit de trailer rolde ook nog van een uiterst fraai nieuw design te zijn voorzien.

spme vegter.03

Net als eigenlijk bij nagenoeg alle combinaties verliep de eerste kwalificatiedag voor Vegter niet naar wens. De eerste run moest al direct door ernstige tyreshake worden afgebroken, terwijl een probleem met de elektronica een tweede run onmogelijk maakte.

spme vegter.04

Op kwalificatiedag twee wist Vegter bij de eerste run meteen alle ogen op zich gericht door bij de start een enorme wheelie te maken. De Nederlander wist de Camaro echter zacht te laten landen waardoor er geen schade ontstond. In de vierde en laatste kwalificatierun moest het dan gebeuren want na drie runs stond Vegter in de kwalificatieladder op een 14de plaats. Dat de laatste aanpassingen werkten, bleek direct, want in zijn eerste volledige run snelde Vegter naar een tijd van 5,880 seconden en schoot daarmee omhoog naar de derde kwalificatiepositie! Met deze tijd was de combinatie direct alweer terug op het niveau waarmee het vorige seizoen werd afgesloten.

spme vegter.05

Door zijn derde kwalificatiepositie moest Vegter het in de eerste eliminatieronde opnemen tegen Wayne Nicholson. In een keurige 5,92 seconden zette Vegter de Engelsman opzij, om in de kwartfinale in 5,90 seconden af te rekenen met de tweede Engelsman, Kev Slyfield. In de halve finale wachtte vervolgens de confrontatie met de snelle turbo-Mustang van de Est Andres Arnover. Vegter verbeterde zich tot 5,86 seconden, zijn snelste tijd van het weekend, liet daarmee Arnover kansloos en plaatste zich voor de finale.

spme vegter.06

In de finale moest Vegter het opnemen tegen Jan Ericsson, de regerend FIA Europees Pro Modified kampioen en sinds een dag de nieuwe Europees recordhouder. Vegter verraste de Zweed aan de lampen en nam met een betere reactietijd een voorsprong. In het tweede deel van de run begon Ericsson echter in te lopen en wist de Nederlander net voor de finish te achterhalen waardoor de winst met 5,79 tegen 5,90 seconden naar Ericsson ging. Met een runner-up positie zo vroeg in het seizoen en in de wetenschap dat er nog veel meer in de nieuwe combinatie zit, konden Vegter en zijn team meer dan tevreden zijn, zeker gezien het lastige begin van het weekend en de in korte tijd geboekte progressie.

spme vegter.07

Van 17 tot en met 19 juni komt Vegter Pro Mod Racing in actie op Tierp Arena waar een wedstrijd wordt afgewerkt voor de EDRS Series. Op de Zweedse baan staan maar liefst achttien Pro Mods ingeschreven. Het FIA Europees Kampioenschap krijgt zijn vervolg half augustus, ook dan is Tierp Arena het strijdtoneel.

spme vegter.08

Volg Vegter Pro Mod Racing op Instagram via vegterpromodracing en op Facebook Vegter Pro Mod Racing.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet