Algemeen

Dragracing: Rond The Main Event 2022

vegter.04

Met The Main Event is afgelopen weekend op Santa Pod Raceway het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing weer uit de startblokken geschoten. Na een twee jaar durende coronabreak mochten de pk's eindelijk weer worden losgelaten. Hoe de wedstrijden verliepen, is elders op autosport.nl te lezen, hier nog een korte terugblik op de hoogtepunten en wat andere zaken die in de pits of op de baan de aandacht trokken.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het was weer ouderwets druk op Santa Pod Raceway.
publiek

Dat de ontwikkeling in de twee jaar dat er niet tot nauwelijks gereden werd niet stil heeft gestaan, werd tijdens The Main Event meer dan duidelijk. Er sneuvelden diverse records.
ida.05

Meest in het oog springend record was natuurlijk de 3,782 seconden van Ida Zetterström. De Finse debutante pakte het record af van Maja Udtian, die dit record in september 2019 eveneens op Santa Pod op 3,806 seconden had gebracht.
ida record

Zetterström gaat nu meteen de geschiedenisboeken in als de rijdster die als eerste in Europa de grens van 3,8 seconden heeft doorbroken. De recordcrew. Tuner Rune Fjeld ontbreekt op de foto.
ida crew

Jan Ericsson zorgde ervoor dat het Europees record in de Pro Modified klasse van Tierp Arena naar Santa Pod verhuisde. De Zweed klokte 5,724 seconden. Het record was sinds augustus 2018 met 5,751 seconden in handen van Andreas Arthursson.
ericsson

In de Super Street Bike klasse stelde de Hongaar Daniel Donat Lencses met 6,741 seconden en 225,76 mph zelfs twee Europese records scherper.
lencses.01

In de Super Twin Top Fuel Bike klasse was de Fin Samu Kemppainen met 5,999 seconden goed voor een Europees record.
kemppainen.01

Nog twee records, maar dan niet officieel, werden gevestigd door Hans-Henrik Thomson. Met zijn elektrisch aangedreven motorfiets klokte de Deen 6,619 seconden en 204,24 mph.
elektro motor

Het Deense team had ook nog een elektrisch aangedreven auto bij zich.
elektro auto

Als je van start gaat, meteen daarna een harde klap hoort
peters.01

en er ligt vervolgens een stuk drijfstang op de baan, dan weet je dat het goed mis is met de motor. Het overkwam de Engelsman Matt Peters met de ex-Norbert Kuno Dodge.
peters.02
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet