Algemeen

Dragracing: Winst voor Michel Tooren op Santa Pod

tooren.1

Michel Tooren heeft op Santa Pod Raceway tijdens het Festival of Power de eerste ronde van het Motorsport UK Pro Modified Championship op zijn naam geschreven. Na in de kwalificatie al de snelste tijd op de klokken te hebben gezet, wist de Pro Dutch Racing-rijder de eerste twee eliminatieronden in winst om te zetten om vervolgens in de finale Nick Davies op reactietijd het nakijken te geven.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het in het paasweekend te verrijden Festival of Power vormt inmiddels de traditionele opening van het Europese dragrace seizoen. De wedstrijd telt weliswaar niet mee voor het FIA Europees Kampioenschap, maar wordt door de diverse teams als een goede voorbereiding gezien op deze eind mei op dezelfde baan te starten titelstrijd. Bij het Festival of Power waren wel de eerste punten te verdienen voor de diverse Engelse kampioenschappen.

tooren.2

Naast de testruns van de drie Top Fuel dragsters van Rune Fjeld Motorsport, vormde de eerste ronde van het Motorsport UK Pro Modified Championship de blikvanger van het evenement. Pro Dutch Racing was als enige Nederlandse team aanwezig en de als test bedoelde deelname leverde uiteindelijk een overwinning en de leiding in het kampioenschap op. Na de tweede kwalificatierun nam Michel Tooren met 6,10 seconden de eerste kwalificatiepositie in. In de vijfde run pakte Andy Robinson even de leiding, maar toen Tooren zich vervolgens verbeterde tot 5,942 seconden, kwam de eerste kwalificatiepositie definitief in handen van de Nederlander. Met zijn tijd bleef de Pro Dutch Racing-rijder slechts een fractie boven zijn persoonlijk record van 5,934 seconden.

tooren.hf

Na een bye-run in de kwartfinale, moest Tooren het in de halve finale opnemen tegen Kev Slyfield. Met een extreem scherpe reactietijd (0,007 seconden) was de Nederlander niet alleen eerder weg, maar was in de run met 5,969 seconden ook aanzienlijk sneller dan de Engelsman.

tooren.f

In de finale wachtte vervolgens de confrontatie met Nick Davies. Ook nu was Tooren met 0,059 tegen 0,093 seconden eerder weg, en dat bleek zijn redding. In de run moest de Pro Dutch-rijder door tyreshake even van het gas, waardoor de tijd bleef steken op 6,06 seconden, waar Davies 6,03 seconden liet noteren. De door Tooren bij de start genomen voorsprong bleek echter net genoeg om met een verschil van 0,007 seconden als eerste de finishlijn te passeren.

tooren.crew


burgering

De overige Nederlanders kwamen allemaal in de diverse motorklassen in actie, waarbij Anouk Burgering het meest succesvol was. In de Junior Drag Bike klasse kwalificeerde Burgering zich als tweede, wist de eerste eliminatieronde in winst om te zetten, maar sneuvelde in de halve finale.

vdberg

In de Top Fuel Bike klasse kwam Rene van den Berg in actie. Na de kwalificatie bezette de Nederlander met een tijd van 6,23 seconden de derde positie. Toen op zondagochtend bij het opwarmen van de motor de oliedruk kuren vertoonde, nam Van den Berg het zekere voor het onzekere en liet de eerste eliminatieronde aan zich voorbijgaan.

lenoble

Aswin Le Noble kwalificeerde zich als achtste in de Comp Bike klasse, maar werd in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld door de als eerste gekwalificeerde Shawn Buttigieg.

schmidt

Margot Schmidt had te kampen met de nodige kinderziektes in de volledig nieuwe set-up van haar motor. Gaandeweg het weekend werden wel flinke vorderingen gemaakt, maar de Nederlandse bleef in de uiterst competitieve Super Street Bike klasse uiteindelijk steken op een tiende kwalificatiepositie. Hoewel Schmidt in de eliminaties had kunnen starten, zag ze door ziekte af van deelname.

zetterstrom.1

Bij de testruns van de Top Fuelers deed Ida Zetterström weer van zich spreken. De Finse die eind vorig jaar haar Top Fuel licentie haalde en dit jaar debuteert in het FIA Europees Kampioenschap, snelde op zaterdag naar een tijd van 3,837 seconden bij een eindsnelheid van slechts 264 mph. Zoals met teambaas Rune Fjeld afgesproken ging Zetterström ruim voor de finish al van het gas, anders was de eerste Europese 3,7-secondenrun waarschijnlijk nu een feit geweest. Tijdens de run passeerde Zetterström het meetpunt op de 1/8 mijl na 3,017 seconden (en met 281 mph!), en dat was dan weer wel de snelste tijd ooit in Europe gemeten.

zetterstrom.2

Later deze week meer over het Festival of Power op Santa Pod Raceway.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet