Algemeen

Dragracing: Robert Joosten overleden

2015 joosten.070

Vanmorgen is in zijn woonplaats Hendrik-Ido-Ambacht Robert Joosten overleden. Eind augustus werd bij Robert Joosten kanker geconstateerd en wel in een uiterst agressieve vorm. Nu, slechts zes weken later en zeven weken nadat hij, zonder het te beseffen, zijn laatste run reed, is er al een einde gekomen aan het leven van een van Nederlands meest succesvolle dragracers. Robert Joosten werd slechts 46 jaar.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Het is nauwelijks te bevatten en eigenlijk ook niet te accepteren. In het weekend van 22 en 23 augustus stond Robert Joosten nog aan de start van de Scandinavian Internationals op het Zweedse Tierp Arena. In de startblokken om richting Santa Pod te vertrekken voor de afsluitende ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, kreeg een simpel bezoek aan de huisarts een onverwacht vervolg in het ziekenhuis. De diagnose kwam al snel en was schokkend; kanker, en in een uiterst agressieve vorm. De wereld stortte in. Na verder onderzoek kwamen de doktoren al snel tot de conclusie dat behandeling niet mogelijk was en er geen kans was op herstel. Vanmorgen is Robert Joosten thuis overleden, slechts 46 jaar oud. Onvoorstelbaar voor iemand die zes weken geleden nog vol energie in het leven stond, diverse bedrijven leidde, Pro Dutch Racing runde, races reed, maar voor alles echtgenoot en vader was. In de afgelopen twintig jaar heb ik als redacteur/fotograaf heel veel met Robert mogen werken en het gemis in de dragrace-wereld zal nog lang voelbaar blijven. Maar nog onbeschrijflijker is het verlies voor zijn vrouw Patricia en hun zoon Jerry. Mede namens alle medewerkers van AUTOSPORT.nl, wens ik Patricia, Jerry, naaste familie en vrienden heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

2015 joosten.033

De naam van Robert Joosten is niet alleen vanwege zijn prestaties onlosmakelijk met de Nederlandse dragrace-sport van de afgelopen twintig jaar verbonden, misschien nog wel belangrijker was zijn vernieuwende, professionele aanpak van de sport, een sport waaraan hij zijn hart had verpand en die naar een hoger niveau getild moest worden.

2003 Joosten.301

Robert Joosten begon met dragracen in een streetlegal Amerikaan in de opstapklasse Streetmachines. Van 1985 tot en met 1998 was hij daarin met enige regelmaat actief. Vanaf het allereerste begin had Robert Joosten een duidelijk plan, waarbij auto's werden gekozen op basis van hun prestaties en de mogelijkheden om door te groeien. Ook werd er uitgebreid aandacht besteed aan de uitstraling van de auto en het team, een tot dat moment in de (Nederlandse) dragrace-wereld vrijwel onbekend fenomeen.

2005 joosten.302b

Zijn eerste serieuze dragrace-auto, een Chevrolet Nova'62, haalde Robert Joosten dan ook uit Zweden, terwijl de volgende auto, een Chevrolet S10 Pro Stock Truck vanuit Amerika werd verscheept. Met deze auto's bouwde Robert Joosten in de periode 1999 tot en met 2005 een ongekende erelijst op, waarbij in zowel de klassen Super Gas als Super Comp titels en runner-up posities werden behaald in het DHRA/Explosion Kampioenschap, Nederlands Kampioenschap, KNAF en Dutch Open Kampioenschap. Robert Joosten was ook de initiatiefnemer van het Dutch Open Super Gas Kampioenschap dat daardoor in no time uitgroeide tot een internationale titelstrijd met meer dan twintig deelnemers.

2004 joosten.sc.400

Na de successen in de klasse Super Comp was Robert Joosten toe aan de volgende stap, de klasse waarop hij zijn zinnen al jaren had gezet, Pro Modified, de snelste doorslammer klasse ter wereld. Omdat dit doel al lang duidelijk was, was het team al omgedoopt tot Pro Dutch Racing en beschikte het team al enige tijd over een fraaie truck met racetrailer.

2008 joosten.317f

In 2006 maakte Robert Joosten met een Corvette C5 zijn debuut in de Pro Modified klasse en opnieuw volgden er succesvolle jaren. Zo pakte hij in zijn eerste jaar de overwinning op Hockenheim, terwijl hij in 2008 als eerste Nederlander in de geschiedenis op Mantorp Park een FIA EK-wedstrijd in de Pro Modified klasse op zijn naam schreef, en met een tweede plaats in de eindstand de hoogst geklasseerde Nederlander ooit in het FIA EK Pro Modified werd. Daarbij werd hij ook nog winnaar van de Nordic Drag Racing Series, Zweeds kampioen en Nederlands recordhouder.

2008 nordic

In 2010 werd de Corvette opgevolgd door een in Amerika nieuw gebouwde '70 Chevrolet Camaro en hoewel Robert Joosten daarmee geen overwinningen boekte, was de auto in 2013 op Tierp Arena met 5,99 seconden goed voor Robert's eerste run onder de voor Pro Mods magische 6-secondengrens, terwijl in dat jaar ook een vierde plaats werd behaald in het FIA Europees Kampioenschap.

2014

Begin dit jaar werd door Robert Joosten met een '71 Plymouth Barracuda een extreem snelle Pro Mod uit Amerika gehaald. In juni maakte de 'Cuda' op Tierp Arena zijn debuut en gezien de vooruitgang die al snel werd geboekt, was het team ervan overtuigd een winnaar in huis te hebben, waarmee in 2016 het ultieme doel kon worden bereikt, de titel in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap.

2015 joosten.311

Robert Joosten verrichte pionierswerk als het ging om de professionalisering van zijn team en de sport. Niet alleen zagen auto's en team er altijd perfect verzorgd uit, ook was hij de eerste Nederlandse dragracer die persberichten en nieuwsbrieven uitgaf en zijn nieuwe auto's met een goed verzorgde presentatie aan sponsors, pers en publiek voorstelde.

2004 RJoostenPB
Robert Joosten bij de presentatie van de Chevrolet S10 Pro Stock Truck met teamleden van het eerste uur die ook nu nog aan Pro Dutch Racing verbonden zijn, Jaap Oonincx en Leon van der Linden

Voor Robert Joosten bleef er voor de komende jaren sportief gezien nog één belangrijk doel over, de titel in het FIA Europees Pro Modified Kampioenschap. Zover heeft het dus niet mogen komen. Maar ook zonder deze titel zal de naam van Robert Joosten en de invloed die hij heeft gehad op de Nederlandse dragrace-sport, nooit vergeten worden.

2014 joosten.072

Reacties

  • 6
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 12:35

  Heel juist neergezet, Remco!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 12:45

  Mooi verhaal Remco. Veel sterkte voor familie en vrienden. Aldert.W.Tjoelker

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 17:07

  heel veel sterkte voor familie en vrienden. Jaap Blom

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 08 oktober 2015 17:23

  Hier wordt je even stil van... Veel sterkte voor familie en vrienden.

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 17:54

  Deze run was veel te snel, Veel sterkte met het verlies

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 19:33

  Sterkte vrienden en familie.

  • 3
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 21:27

  het gaat soms veel te snel, gecondoleerd,

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 08 oktober 2015 23:44

  Hij hield van hard gaan, maar dit ging te snel.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 09 oktober 2015 17:43

  Hier zijn geen woorden voor . Ik wens vrouw en zoon heel veel sterkte . Ook verdere Fam sterkte gewenst !!!!!!!13

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 09 oktober 2015 19:02

  Ongelofelijk..... Heel veel sterkte voor achtergebleven familie, vrouw en zoon en verdere familie. Dit is niet te bevatten. Heel veel sterkte en kracht!!

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 09 oktober 2015 20:09

  Een fantastische rijder promotor van de dragrace sport zal zeer gemist gaan worden. Sterkte aan alle familie en vrienden toegewenst.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 10 oktober 2015 11:40

  Een geweldige jongen met het hart op de juiste plaats ik ben nog een aantal jaar met hem bevriend geweest ,Sterkte aan familie vrienden collega s toe gewenst . EPV

  • 0
  • 0
   
  giel 10 oktober 2015 16:48

  Helaas veel te jong gestorven. Sterkte voor de nabestaanden.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 10 oktober 2015 16:55

  Wat een mooie samenvatting Remco, dank daarvoor. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw, zoon, moeder en zus.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 10 oktober 2015 23:48

  heel veel sterkte voor zn vrouw en zoon toegewenst en ook voor zn hele team en vrienden

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 12 oktober 2015 10:57

  Dit is echt niet te bevatten... Alle sterkte aan zijn familie en kennissen...

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 26 oktober 2015 22:20

  Wens familie heel veel sterkte, jan pronk

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet