Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Groeten uit Oulton Park van de Gold Cup 2022

Oulton Park -34

Toegegeven, we waren oorspronkelijk niet van plan om de groeten te doen vanuit Oulton Park. Maar toen we drie dagen lang rondliepen op de Gold Cup, het traditionele Britse zomerevenement met een heuse F1-geschiedenis, zagen we zó veel bijzonders dat we het niet konden laten om dat met de bezoekers van AUTOSPORT.NL te delen. Dat de klassieke Britse circuits erg publieksvriendelijk zijn, wisten we natuurlijk al, maar als Oulton Park-rookies keken wij toch echt onze ogen uit.

Tekst: Carlo Senten & Mattijs Diepraam
Foto's: Carlo Senten

Oulton Park -23

Sterker nog, je mag Oulton Park wel het toeschouwerwalhalla van Europa noemen.

Oulton Park -20

Waar je heerlijk kort op de baan je stoeltje op het gras kunt plaatsen en genieten van de starts en alle activiteiten in de pits.

Oulton Park -25

Heb je het wel gezien na een paar sessies? Dan pak je simpelweg je spullen en ga je ergens anders verder genieten.

Oulton Park -16

Vanuit het bos heb je goed zicht op start/finish.

Oulton Park -33

Maar ook vanaf de veelvuldig aanwezige picknickbanken is het uitzicht top!

Oulton Park -3

Ben je er vroeg bij? Dan kun je ook gewoon je tent of camper naast het circuit opstellen en genieten van de races.

Oulton Park -22

Nog mooier: tussen de sessies door kun je als publiek gewoon even oversteken. Ja, dat mag!

Oulton Park -2

Eenmaal aangekomen op de paddock kun je overal bij. Bijvoorbeeld kijken hoe de rijders hun motoren laten warmdraaien.

Oulton Park -1

Stilte voor de storm voor Martin O'Connell, maar rijder Mark Hazell wist te voorkomen dat het een saai weekend zou worden voor de OC-crew.

Oulton Park -8

Het circuit ligt op het terrein van Oulton Hall, een Brits landgoed met volop geschiedenis: generaal Patton trainde er zijn commando's voor D-Day. Na de oorlog moesten vele bomen worden geruimd om de baan te kunnen aanleggen en in augustus 1953 de deuren te openen. De eerste F2-race, georganiseerd door de Mid-Cheshire Motor Club, werd gewonnen door Tony Rolt in een Connaught A-type met Lea Francis-krachtbron. Een jaar later won Stirling Moss de eerste Gold Cup, in een Maserati 250F, om dat in 1955 nog eens over te doen. Ja, inderdaad, destijds was de Gold Cup een Formule 1-race – niet voor historische F1's, maar een niet-kampioenschapsrace voor F1-auto's zoals die er in die tijd enkele tientallen waren. In 1959 was de Gold Cup opnieuw een F1-race en wéér won Moss, deze keer in een Cooper T51, om er het jaar erna vier van te maken, nu in de Lotus 18 van Rob Walker. Zijn beroemdste overwinning op Oulton Park – de vijfde op rij – kwam in 1961, toen hij met de Ferguson P99 de enige F1-overwinning voor een auto met vierwielaandrijving voor zijn rekening nam.

Oulton Park -6

Nog zo'n typisch Brits tafereel: net achter het muurtje grazen de koeien.
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet