Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
HGPCA

Retro: Zonnige seizoensafsluiting op het Algarve Classic Festival

Algarve Classic Festival-4192

Diverse deelnemers aan de Estoril Classic van vorige week bleven nog een weekje hangen in Portugal, anderen reden speciaal voor de Algarve Classic Festival naar de zonnige zuidkust van het land. Zonnig was het er zeker: de temperatuur joeg in de middag op naar bijna 30 graden, zelfs voor de Algarve ongekend voor deze tijd van het jaar. Een hele groep landgenoten kwam ook in actie op het circuit van Portimão, van wie de meesten deelnamen aan de Iberian Endurance.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Carlo Senten (Retro Racing Magazine)

Het programmatisch hoogtepunt van het festival was ongetwijfeld de Pre-1975 Sportscar-wedstrijd, al deden daar geen Nederlanders aan mee. Er deed veel moois mee, zoals de winnende Lola van Leo Voyazides en Simon Hadfield, die met ruime voorsprong op een Lola van hetzelfde type van Jason Wright over de finish kwam. De De Tomaso Pantera van Paul Pochciol en James Hanson won met overmacht de GT-klasse.

Algarve Classic Festival-5312

De GT & Sports Car Cup van de HSCC bracht diverse auto's uit de Masters Gentlemen Drivers bij elkaar, maar favorieten als Wright/Wolfe (Cobra), Julian Thomas (E-type) en Voyazides/Hadfield/Ferrão (Cobra, met organisator Ferrão die geen nee kon zeggen) liepen vertraging op of vielen uit, zodat de zege naar de drie thuishelden ging: vader en zoon Macedo Silva, vergezeld door Joaquim Jorge. Gelegenheidsduo Andrew Haddon/David Pittard (Cobra) – op Estoril vorige week elkaars tegenstanders in de Masters Three Hours – finishten tweede op driekwart minuut.

Algarve Classic Festival-4806

Voor de landgenoten moesten we kijken in het goedgevulde veld van de Iberian Endurance, het kampioenschap dat Ferrão op het Spaans/Portugese schiereiland organiseert. Terwijl de zeges naar de GT40's van Georg Nolte/Frank Stippler en Philip Walker/Miles Griffiths gingen, kwam Michiel Campagne in zijn Corvette Grand Sport sterk voor de dag met een vijfde en een tweede plaats. De familie Stevens behaalde elk een top-tien-finish: zoon Bob werd in de eerste race achtste, vader Jos in de tweede negende. Ook Frits Campagne, Pieter Boel, Marcel van Laarhoven en Bart Uiterwaal gaven acte de présence.

Algarve Classic Festival-5196

Ook Motor Racing Legends sloot zijn seizoen in de Algarve af. Winnaar werd de gedoodverfde favoriet, de Lister Costin van Chris Ward en John Young, al bleven Keith Ahlers/Billy Bellinger (Lola Mk1) en James Cottingham/Andrew Smith (Tojeiro-Jaguar) deze keer goed in de buurt. De U2TC-race was intussen een kopie van die van Spa: opnieuw bleven de boertjes Banks met hun GTA de Cortina van Steve Soper nipt voor. De Belgen Eric Mestdagh en Pierre-Alain Thibaut schreven met hun BMW 3.0 CSL intussen de HTCC-race op hun naam, op ruime afstand gevolgd door Chris Ward en Steve Soper in hun Rover Vitesse in Bastos-kleuren.

Algarve Classic Festival-4948

Eenzitters waren er ook. De HGPCA reisde door van Estoril naar Portimão en zag de laatste zeges van het seizoen naar Joaquin Folch (Lotus 16) en Rod Jolley (Cooper T51) gaan. De Zuid-Afrikaanse Nederlander Eddy Perk schitterde door twee maal als tweede over de finish te gaan met zijn unieke Heron-Alfa Romeo. Het Formule Junior-kampioenschap was op Estoril al in het voordeel van Manfredo Rossi beslist, maar zo'n 27 coureurs waren desondanks present in de Algarve. Stéphane Rey (Lola Mk5A), die het op Estoril nog aflegde tegen de nu afwezige Rossi en diens naaste rivaal Piero Tonetti, won nu beide races, twee keer na een verbeten duel met Lee Mowle (Lotus 20/22).

Het overvolle programma, dat op vrijdag al zijn eerste races kende, werd verder aangevuld door Portugese of Iberische kampioenschapsraces.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet