Retro: Spa Classic groter dan ooit

Na een klein dipje vorig jaar was de Spa Classic dit jaar groter dan ooit. Zo'n 20 duizend bezoekers kwamen op het evenement van Peter Auto af. Namens Nederland onderscheidden vooral Michiel van Duyvendijk/Pascal Pandelaar en Jan Gijzen zich. Karsten Le Blanc had pech in zijn eerste optreden met de AC Cobra na de klap op de Members' Meeting op Goodwood begin vorig jaar.
Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Bob van der Wolf
De Spa Classic had dit jaar ook meer races dan ooit te bieden. Dat kwam mede door de eerste voetstap van Peter Auto op het gebied van de monoposto's, traditiegetrouw het terrein van de Britse tegenhanger Masters Historic Racing: op Spa werden de eerste races gereden van het nieuwe Euro F2 Classic-kampioenschap. Misschien is de zet ook wel logisch nu Masters een kampioenschap voor nieuwere Le Mans-auto's begint, een kampioenschap dat je juist weer bij Peter Auto – als organisator van de Le Mans Classic – zou verwachten. Een veld van 50 Formule Vees, die een regularity reden, voegden nog meer eenzitters toe aan het programma.

Met de Heritage Touring Cup erbij – in aanvulling op de kern van Peter Auto, die zoals altijd bestaat uit CER1, CER2, Sixties Endurance en Trofeo Nastro Rosso – en ook Group C (ook als zelfstandige organisatie altijd al op de Spa Classic erbij) was de variatie groter dan ooit. Een parade van recente LMP- en GT1-auto's maakte het feest compleet, zeker omdat de twee racedagen onder een fraai zonnetje werden afgewikkeld.

De meeste Nederlanders waren actief in de Sixties Endurance-race voor sportwagens van begin jaren zestig. Karsten Le Blanc leek met zijn sterke co-equipier Nigel Greensall hoge ogen te gooien voor de eindzege. Maar de Cobra die na de klap op Goodwood vorig jaar helemaal opnieuw was opgebouwd, hield er na vijf ronden mee op. Daardoor ging de eindzege naar de Cobra van Philipp Oettli uit Zwitserland. Ook Armand Adriaans en zijn Belgische teamgenoot Kristoffer Cartenian haalden in hun Corvette de eindstreep niet.

Een stuk beter verging het Michiel van Duyvendijk en Pascal Pandelaar. Na hun Porsche 911 al op een fantastische vijfde plek algemeen te hebben gekwalificeerd, reden ze in de race naar een tweede plaats in hun klasse (17e algemeen). Alleen de Historika 911 van topduo Olly Bryant/Andrew Smith was de Nederlanders te snel af. Ook tweede in zijn klasse (27e algemeen) finishten Jan Gijzen en zijn Belgische kompaan Anthony Schrauwen in hun Lister Knobbly.

Dezelfde Gijzen reed zijn Ferrari 275 GTB/4 naar een mooie vierde plaats in de eerste race om de Trofeo Nastro Rosso, maar kon de tweede race niet uitrijden. Beide races waren voor Vincent Gaye en zijn 275 GTB/C.

Na zijn eerste CER1-overwinning op Jarama had Philipp Bruehwiler de smaak blijkbaar te pakken, want de Zwitser zegevierde ook op Spa. Zijn Chevron B19 bleef ruim voor op die van Maurizio Bianco, met Toni Seilers Lola T70 Mk3B op de derde plaats. De mooie Ferrari 512's in het veld haalden de finish niet – of verschenen zelfs niet aan de start in het geval van Steven Read/Giovanni Lavaggi. De eerste plaats bij de GT's ging naar Michel Lecourt/Raymond Narac in een Porsche 911 RSR.

Ook in CER2 twee auto's van hetzelfde merk op de eerste twee plaatsen: nadat poleman Martin O'Connell terugviel in zijn Chevron B16, versloeg Yves Scemama in zijn Toj SC304 Marc Devis in een SC303. De Belg kwam daardoor helemaal vanaf de laatste startplaats. De brute Lancia Beta Montecarlo van Franco Meiners bleef het de hele race doen en won de GT-klasse. Dat gold juist niet voor de drie Porsche 935's die aan de start verschenen.

Dezelfde Yves Scemama was in de Heritage Touring Cup ook twee keer de snelste. Armand Adriaans finishte als 18e en 14e in zijn BMW 635 CSi. De snelle Capri van Steve Dance en de Mustang van David Huxley die de pole had veroverd, vielen in beide races uit.

Steve Tandy was twee keer de snelste in Group C. Zijn Spice SE90C versloeg in de eerste race de Mercedes C11 van Kriton Lendoudis/Nic Minassian. In de tweede race stormde Michael Lyons door het veld vanaf de achtste plaats, maar zijn Gebhardt C91 kwam net een plaatsje tekort voor de overwinning. Mischa Strijder eindigde met zijn Porsche 962C twee keer als 12e. Michiel Campagne bracht zijn Spice SE92 mee, om die te delen met Allard Kalff. In de eerste race was het na acht ronden voorbij, maar in de tweede finishte het duo als vijfde algemeen en als tweede (achter Lyons) in de C3-klasse.

In de F2 besliste Martin Stretton (March 782) twee keer op rij een duel met Matthew Watts (March 772) in zijn voordeel. Beide keren eindigde Martin O'Connell (Chevron B40) op eerbiedwaardige afstand als derde.