Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Goodwood

Retro: 73rd Members’ Meeting: Groeten uit Goodwood

73mm-sat-130

De tweede Goodwood Members' Meeting van het moderne tijdperk was kouder, drukker en ruiger dan de eerste. Ja, we stonden te bibberen langs de baan en in tegenstelling tot vorig jaar hadden we de kijkplaatsen niet overal meer voor het uitzoeken. Maar de actie op het asfalt was onovertroffen: volop drifts en inhaalacties, close racing om de leiding van de wedstrijd, zelfs een fotofinish – al vielen er ook brokken in de categorie 'doodzonde'. Deze keer was Nederland bovendien vertegenwoordigd door David Hart, Hans Hugenholtz en Karsten Le Blanc.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Erik van der Schaaff & Mattijs Diepraam

De Members' Meeting van de Goodwood Road Racing Club, waarvan er tussen 1949 en 1966 bij elkaar 71 stuks plaatsvonden, was vorig jaar een verrassende toevoeging op de historische autosportkalender. Met een datum van eind maart verzekerde het nieuwe evenement zich meteen van de status van seizoensopener. In 2014 was het begin bescheiden: de weinige bezoekers mochten zich tot een exclusief gezelschap rekenen dat zich kon laven aan wat nog het beste omschreven kon worden als een kleine en ongedwongen versie van de Goodwood Revival. De twee maartse dagen waren bovendien zonovergoten, wat de pret alleen maar verhoogde. De races waren stuk voor stuk geweldig, alleen de demo's vielen door een gezapig tempo een beetje tegen.

Al kwam de zon dit jaar zo nu en dan wel door, het was wel een stuk frisser. Daar stond tegenover dat de demo's meer dan het aankijken (en aanhoren) waard waren: de Group C-auto's en de F1-auto's met de hoge luchthappers van midden jaren zeventig zetten er flink de sokken in, net als de McLaren F1-GTR's. De races waren zo mogelijk nóg spannender dan vorig jaar. En er was heel wat meer volk op de been: het was niet onopgemerkt gebleven dat de 72e editie van vorig jaar zo'n geslaagd evenement was geweest. De 73e 'ledenvergadering' was dus een dag van tevoren uitverkocht.

AutosportRetro mengde zich tussen de mensen – opnieuw smart but casual gekleed – en volgde de actie op en naast de baan. Verder spraken we met de Nederlanders die het weekend actief waren: ook een nieuwe ontwikkeling, want vorig jaar deden er nog geen landgenoten mee.

erik-5

Badge? Check! Wijntje? Check! We zijn er klaar voor.

73mm-sat-1

73mm-sat-8

73mm-sat-9

erik-33

Goedemorgen gewenst worden door een fraaie collectie Group C-auto's: er zijn slechtere manieren om de dag te beginnen.

73mm-sat-7

Pakken we ook het programmaboekje erbij of neuzen we eerst gewoon wat in de paddock rond? Dat laatste maar...

73mm-sat-10

73mm-sat-11

73mm-sat-13

73mm-sat-15

Meteen om de hoek van de Group C's: maar liefst 16 McLaren F1-GTR's waren bij elkaar gescharreld voor een demo die een ode werd aan de sopraantonen van BMW's V12.

73mm-sat-17

Fotograaf Pedro Dermaux had een dagtaak aan het fotograferen van de GTR's.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet