Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Historic Grand Prix Zandvoort

Retro: Groeten vanaf… de Historic GP (2)

hgp-sat-parade-19

De oudere Zandvoorter kan het zich nog herinneren: Ferrari's en Lotussen die tijdens de Grand Prix in de garages in het dorp stonden gestald en daar werden onderhouden, om vervolgens over de openbare weg naar het circuit te rijden. Vanavond herleefden die tijden tijdens de Parade van de Historic Grand Prix.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Na een echte familiedag op de Historic Grand Prix, waar 17.000 toeschouwers op afkwamen, volgde een hoogtepunt in kleine kring. Als dank voor de gastvrijheid trakteerde vanavond een mooie selectie auto's van de HGP het dorpshart op hun knetterende en roffelende aanwezigheid.

De Parade was vorig jaar al een bescheiden onderdeel van de in ere herstelde Historic Grand Prix, die toen zo'n verrassende herstart maakte met de komst van internationale startvelden van onder meer Masters Historic Racing en de Historic Grand Prix Car Association. Het rondje dorp bleek meteen voor herhaling vatbaar, zeker toen de burgemeester liet weten dat het wel een erg klein rondje was. En waarom eigenlijk maar één rondje?

Zoiets laat je je als organisatie geen twee keer zeggen. En dus werd de route dit jaar uitgebreid en ging de karavaan twee keer rond, om vervolgens te eindigen op het Kerkplein. Het was dan ook een drukte van jewelste rond het plein, waar een halfuur van tevoren mensen al opsprongen van het kleinste geluidje dat ze in de verte hoorden. Ook hier was het een familie-uitje: we zagen vele opa's en talloze kleintjes, en alles daartussenin. Een beter bewijs was er niet van hoe de autosport in het dorp leeft.

Terwijl de zon achter de gevels dook, kwamen de auto's het plein op rijden, aangevoerd door Gijs en David van Lennep in de Martini Porsche 911 RSR, met in hun kielzog Yelmer Buurman in de Maserati 250F van de familie Van der Lof en Michael Bleekemolen in een D-type. Erna volgde een bonte stoet van formuleauto's, toerwagens, sportwagens en GT's, met de kleine Cooper-Bristol Mk2 van het oudere echtpaar Eyre (het mooiste man-vrouw-team van het evenement) als onbetwiste publieksfavoriet.

rene de boer 3357

De rondrit werd kundig becommentarieerd door Autosport.nl's René de Boer, die vervolgens enkele grootheden ondervroeg over hun enthousiasme voor het evenement, onder wie Hans Hugenholtz, David Hart, Allard Kalff, Gijs van Lennep, Arie Luyendijk en Jürgen Barth. "Er komen in ieder geval veel meer mensen naar historisch racen kijken dan naar de moderne racerij", zei Tom Coronel, "dus misschien moet ik toch de overstap eens overwegen."

En toen was het tijd voor een broodje kroket.

hgp-sat-parade-1

hgp-sat-parade-2

hgp-sat-parade-3

hgp-sat-parade-4

hgp-sat-parade-8

hgp-sat-parade-5

hgp-sat-parade-6

hgp-sat-parade-7

hgp-sat-parade-9

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet