Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Patrick Depailler (1944-1980): The Last Gentleman


Drama op Hockenheim
Omdat Depailler zelf nog geen lange afstanden wilde rijden, rijdt het vriendinnetje van zijn teamgenoot Bruno Giacomelli Depailler vanuit Frankrijk naar Hockenheim. Om 11.30 uur wordt de motor van de Alfa 179 voor een korte installatieronde opgestart. Depailler komt nog éénmaal voorbij en dan de stilte. Het Alfa-personeel wacht tevergeefs in de pitbox. Ze willen per auto het circuit op, maar de toenmalige ONS Staffel verbood dat.

Bruno Giacomelli en de Alfa crew lopen te voet richting Ostkurve en daar treffen zij een verschrikkelijk beeld aan. De Alfa hangt half over de vangrail en Depailler hangt hevig bloedend uit de cockpit. Ruim 1,5 uur na de crash werd Patrick per traumahelikopter naar de universiteitskliniek van Heidelberg gevlogen. Voor Depailler komt alle hulp te laat. De oorzaak van de crash wordt nooit opgehelderd.



Huilende Laffite
Kort voor de Duitse GP wordt Patrick Depailler in zijn geboortestad Clermont Ferrand ten grave gedragen. Bandenfabrikant Michelin sluit die dag zelfs haar poorten om haar werknemers van de verloren zoon afscheid te laten nemen. Onder de genodigden bevinden zich, behalve vrijwel alle F1-collega’s, ook Nick Mason van Pink Floyd, ex-vrouw Michelle en Depaillers vriendin. Zijn ex-teamgenoot Jacques Laffite wint voor Ligier de Duitse GP en kan tijdens de huldigingsceremonie nauwelijks zijn emoties bedwingen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet