Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Rally: Dinkel wint DRM-finale, Griebel bezorgt Peugeot eerste Duitse titel sinds 1986

181020 DRM Griebel
Marijan Griebel bezorgde Peugeot de eerste Duitse kampioenstitel sinds 1986

De Drei-Städte-Rallye rondom Straubing in Niederbayern vormde gisteren en vandaag de afsluiting van het seizoen 2018 in de Deutsche Rallye-Meisterschaft. Het duel om de titel ging tussen de combinatie Marijan Griebel/Alexander Rath in een door Peugeot Deutschland ingeschreven Peugeot 208 T16 R5 en Dominik Dinkel/Christina Fürst in een grotendeels door hoofdsponsor Brose gefinancierde privé-Skoda Fabia R5 van het team van Raimund Baumschlager. Dinkel deed alles wat in zijn macht lag en scoorde maximaal met de rallywinst in de Beierse finale, maar Griebel reed comfortabel naar de tweede plaats in de wedstrijd en had daaraan ruimschoots genoeg voor het binnenhalen van de titel. Voor Peugeot was het de eerste Duitse kampioenstitel sinds 1986, toen Michèle Mouton en Terry Harryman met een 205 T16 kampioen werden.

Tekst: René de Boer (vanuit Straubing, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ADAC Motorsport, Rebocar

Sinds de beëindiging van de officiële deelname van Skoda Duitsland en het stopzetten van de Citroën Racing Trophy lijdt het Duits rallykampioenschap een beetje aan bloedarmoede. Gelukkig houdt Peugeot bij onze oosterburen de vlag nog hoog met officiële ondersteuning voor Marijan Griebel en Alexander Rath in de door het ervaren Romo-team gerunde 208. De Duitse importeur van Peugeot doet ook veel aan activatie door ondermeer de berichtgeving over alle wedstrijden via de Duitse televisiezender N-TV te faciliteren en bij de evenementen heel wat gasten uit te nodigen. Ook bij de seizoensfinale in Beieren was Peugeot goed zichtbaar aanwezig met enige honderden gasten, professioneel begeleid door het team van PRO-drivers onder leiding van Marco Walz. Een 308 GTi en de nieuwe 508 in GT-Line-uitvoering stonden opgesteld in het servicepark in Straubing om het sportieve karakter van het merk te benadrukken. Of het rallyproject in 2019 wordt voortgezet, staat nog niet vast, aldus Silke Rosskothen, hoofd pers & PR van Peugeot Deutschland. Ook zij was, als vele anderen, verrast door de aankondiging eerder deze week dat de fabriek aan het eind van dit seizoen stopt met de deelname aan het WK Rallycross. "Vorige week waren we nog bij de Duitse WK-ronde in Buxtehude en daar wees niets op een dergelijke beslissing. Voor wat betreft ons rallyproject concentreren we ons nu eerst op de seizoenfinale, dan gaan we kijken naar volgend jaar."

181020 DRM Peugeot 1
Peugeot Duitsland pakt de activatie van de rally-deelname goed aan

Vorig jaar al had Peugeot in Duitsland grootse plannen met Christian Riedemann, maar een zware crash bij de Rally Vogelsberg in april maakte een voortijdig einde aan diens seizoen. Marijan Griebel, naast Riedemann een van de meestbelovende jonge rijders in de Duitse rallysport, kreeg dit jaar de status van officiële rijder bij het Romo-team. Hij begon het seizoen nog wat voorzichtig, maar met podiumplaatsen in Sulingen en Stemweder Berg liet hij al het potentieel zien. Dat bevestigde Griebel vervolgens met een sterke tweede helft van het seizoen, waarin hij de rally's Wartburg, Niedersachsen en Erzgebirge op zijn naam schreef. Zo kwam hij als leider in de tussenstand naar Beieren, met twaalf punten voorsprong op zijn enig overgebleven concurrent Dominik Dinkel.

181020 DRM Dinkel winner

De Skoda-rijder van Brose Motorsport had tot aan de rally Niedersachsen het klassement aangevoerd, maar verspeelde kostbare punten door zijn uitval in Stemweder Berg en moest daardoor de leiding aan Griebel laten. Die had zoals gezegd aan de tweede plaats in de Drei-Städte Rallye genoeg voor de titelwinst. Voor Dinkel was de overwinning in de seizoensfinale (foto boven) een ietwat schrale troost.

181020 DRM Dinkel
Skoda-rijder Dinkel won de seizoensfinale, maar eindigde als tweede in de titelstrijd

Achter de beide titelkandidaten eindigden Roman Schwedt en Christoph Gerlich met de Peugeot 207 S2000 als derde, zowel in de seizoensfinale als in de eindstand van het kampioenschap. Het echtpaar Ruben en Petra Zeltner werd met de bij het publiek bijzonder populaire Porsche 911 GT3 als vierde geklasseerd.

181020 DRM Opel
Elias Lundberg/David Arhusiander waren al zeker van de titel in de ADAC Opel Adam Cup

Winst in de ADAC Opel Adam Cup, de enige nog resterende merkencup in de Duitse rallysport, waarin ook de kersverse algemeen kampioen Griebel zijn sporen verdiende, was voor het Luxemburgs/Belgische duo Grégoire Munster/Johan Jalet. Op slechts 24 seconden eindigden de Zweden Elias Lundberg/David Arhusiander op de tweede plaats in de Cup-klasse. Het Scandinavische duo was na de afgelopen rally Erzgebirge al zeker van de titel, Munster sluit na zijn derde seizoenszege het jaar als runner-up in de ADAC Opel Adam Cup af. Het is de bedoeling dat de cup ook volgend jaar wordt voortgezet met ondersteuning van de ADAC. In hoeverre Opel dan ook nog actief bij de cup betrokken blijft, staat nog niet vast, temeer omdat de Adam naar verluidt volgend jaar uit het modelprogramma verdwijnt.

181020 DRM Zeltner
Ruben en Petra Zeltner werden met de Porsche als vierde geklasseerd

Na 15 jaar keerde de Drei-Städte-Rallye, die in totaal zijn 55e editie beleefde, terug naar Straubing in het oosten van Beieren, waar de rally van 1985 tot en met 2003 ook al zijn hoofdkwartier had. Op het enorme terrein 'Am Hagen', op een steenworp afstand van het fraaie historische stadscentrum, was het servicepark ingericht, terwijl er ook een publieksproef van 1,9 kilometer op asfalt werd afgewerkt. In een nabijgelegen hal waren er activiteiten voor kinderen, merchandise-stands en een 'streetfood-festival' met foodtrucks, waarvan flink gebruik gemaakt werd. Het is de bedoeling het evenement de komende jaren te laten rouleren tussen Straubing en de steden Freyung en Passau, eveneens in het gebied van de organiserende ADAC Südbayern. Volgend jaar is Freyung in het Bayerischer Wald aan de beurt, in 2020 Passau en dan in 2021 weer Straubing.

181020 DRM Peugeot Griebel
De nieuwe Duitse kampioen Griebel staat de media te woord

181020 DRM Peugeot 2
Ook de fraaie nieuwe Peugeot 508 in GT-Line-uitvoering trok de aandacht in het servicepark

181020 DRM Druege
Ook de strijd om de ADAC Rallye Masters-titel werd in Beieren beslist, met Suzuki-duo Markus Drüge/Lisa Stengl als winnaarsReacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet