Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BRC

Rally – BRC: Winst voor Princen, titel naar Verschueren

BRC09 Condroz-1

Citroën zorgde zoals elk jaar weer voor een prachtig startveld bij de Condroz Rally. Dit keer geen grote namen uit het WRC, maar grote namen uit het verleden in de vorm van Bruno Thiry en Francois Duval. Ondanks de aanwezigheid van deze twee nationale helden waren  alle ogen gericht op de beslissende strijd om het kampioenschap, Verschueren vs Princen.


Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: PR Belgian Rally Championship

Verschueren is dit jaar de meest constant piloot in het Belgian Rally Championship. Hij zette zes podiumplekken tegenover de vijf van Princen. Laatstgenoemde won meer wedstrijden, maar noteerde ook meer nulresultaten door de finish niet te halen. Voor de wedstrijd had Verschueren 12 punten voorsprong in handen, waarmee een derde plek genoeg zou zijn voor de titel, ongeacht de prestatie van Princen.

Ghislain de Mevius verrast vriend en vijand door de eerste twee proeven te winnen en brutaal de leiding te grijpen voor de titelfavorieten. Al snel blijkt dat de Mevius iets boven zijn macht vertrokken is. Vanuit leidende positie crasht hij op proef vier.

BRC09 Condroz-2
Vroeg in de wedstrijd pakt de Mevius de leiding, het duurt niet lang alvorens de jonge Belg in het struweel belandt.

Crashes en de Condroz gaan al jaren samen. De wegen rond Hoei zijn verraderlijk glad en de weergoden hebben vaak het nodige hemelwater klaar staan. De openingsdag begint echter droog en zonnig.

Ondanks de prettige weersomstandigheden vindt Bruno Thiry het nog behoorlijk tricky "De wegen zijn droog maar toch glad, het helpt me ook niet dat ik als eerste moet starten, daardoor heb ik geen referenties van de andere deelnemers. Toch bevalt het me zeer goed om met de Citroen DS3 R5 te rijden, het is een heerlijke auto waar je echt mee moet vechten." Aldus de ervaren rot die pas op de tweede dag top-drie tijden begon te noteren en uiteindelijk als vijfde afsloot.

BRC09 Condroz-6
De baas het Citroen WRC team, Yves Matton, brengt altijd enkele grote namen naar Hoei, dit keer o.a. Bruno Thiry.

Kris Princen gaf alles wat hij in zich had in de laatste wedstrijd van het seizoen, wetende dat hij het niet meer in eigen hand had, ook een overwinning zou niet genoeg zijn als Verschueren derde werd. Al snel kwam Princen in leidende positie en zou hij deze niet meer afstaan. Nu had hij nog hulp nodig van anderen om Verschueren van het podium te houden.

BRC09 Condroz-3 Kris Princen reed een dijk van een wedstrijd en won souverein, zijn lot lag echter niet volledig in zijn eigen handen. 

Die hulp kwam onder andere van Kevin Abbring. Onze landgenoot reed weer een sterke wedstrijd die aan het einde van de zaterdag vroegtijdig leek te eindigen. Zijn serviceploeg slaagde er echter in de versnellingsbak van de Peugeot te wisselen waardoor Abbring zijn weg kon vervolgen om knap als tweede achter Princen te finishen.

BRC09 Condroz-4
Zondermeer de spectaculairste was weer onze landgenoot Kevin Abbring die uiteindelijk als tweede afsloot. 

Voor het kampioenschap maakte dat echter weinig uit. Verschueren reed een bekeken wedstrijd, nam geen risico's op de gladde proeven en liet zich vooral niet het hoofd op hol brengen om mee te gaan in de strijd voor de wedstrijdzege. Dat Princen en Abbring er vooraan vandoor gingen vond Verschueren wel prima, voor hem telde maar één ding, het kampioenschap. En dat kwam er. Met een solide derde plek scoorde hij voldoende punten om de zege van Princen te pareren en zo in het jaar van zijn eerste BRC overwinning, ook direct zijn eerste BRC titel binnen te halen.

BRC09 Condroz-5
De kersverse kampioenen, Vincent Verschueren en Veronique Hostens in hun Skoda Fabia R5.

Uitslag Rallye du Condroz-Huy
1. Princen-Kaspers Skoda Fabia R5 1.52.37,6
2. Abbring-Tsjoen Peugeot 208 T16 +27,2
3. Verschueren-Hostens Skoda Fabia R5 +42,5
4. Fernemont-Maillen Ford Fiesta R5 +55,2
5. Thiry-Prevot Citroën DS3 R5 +1.06,3
6. Grooten-Vanneste Skoda Fabia R5 +1.32,3
7. Bouceh-Jamar Skoda Fabia R5 +2.26,1
8. Wallenwein-Magalhaes Skoda Fabia R5 +2.41,5
9. Demaerschalk-Eelbode Citroën DS3 R5 +2.56,9
10. De Cecco-Humblet Peugeot 208 T216 +4.39,7
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet