Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NK Short Rally

Short Rally: Abbring een klasse apart in Zandvoort

NShortRK002-Abbring

Op zaterdag 28 februari werd in Zandvoort de vijfde editie van de RallyPro Circuit Short Rally verreden. Een vrolijk zonnetje met een prachtige blauwe lucht beloofden heel wat. Helaas stond er ook straffe koude zeer krachtige wind, maar het rijden van Kevin Abbring de snelste Nederlandse rallyrijder van dit moment, maakte veel goed.

Tekst: Steven van Veenendaal
Foto's: Harry van Veenendaal

Hij was van te voren natuurlijk torenhoog favoriet. Kevin Abbring is niet voor niets de enige landgenoot die in een officieel fabrieksteam rijdt en onlangs nog te zien was in de Hyundai i20 tijdens de Rally van Zweden. In Zandvoort had hij een heel ander rallywapen: een Porsche 911 GT3. Niet direct een echte rally auto. "Nee dat klopt," vertelt Abbring ons. "Maar hij is natuurlijk wel iets aangepast voor een rally, zo staat hij bijvoorbeeld wat hoger vanwege het onverhard. Verder ben ik lekker met de set-up bezig, dingen die ik voel veranderen we en zo gaan we steeds wat sneller." Deze laatste opmerking werd gaandeweg de rally steeds duidelijker. Met overmacht won hij alle proeven en dus de Short Rally . Bij een totale rij tijd van iets meer dan 28 minuten bleef hij zijn naaste belager Marc Schipper ruim een minuut voor.

NShortRK002-Schippers
Marc Schipper

Achter hem speelde zich een spannende strijd af tussen Marc Schipper en Antoine van Ballegooijen. Ondanks een felle eindsprint van Van Ballegooijen trok Schipper aan het langste eind. Met een minimale voorsprong van net geen 3 seconden werd hij tweede. Schipper runt in het dagelijks leven de organisatie GP-elite, die in samenwerking met Kevin Abbring, onder andere rallytrainingen organiseert. Met deze tweede plek realiseert GP-elite dus een één twee.

Martin van Iersel reed naar een mooie vierde plek met zijn kersverse navigator Johan Schop. Met een dikke Golf liet Hans Weijs sr. Zien dat hij het spelletje nog niet verleerd is. Op de vijfde plek troefde hij Jurgen de Bruijn af.

NShortRK002-Ochse
Ruurd Ochse

Regerend Short Rally kampioen Ruurd Ochse werd zevende. "Na de winterstop hadden we een paar kleine dingetjes met de auto, maar dat is normaal. Hij staat nu weer grotendeels op punt. Ons doel is om weer kampioen te worden, maar het is nog even afwachten wie er een volledig seizoen gaan rijden. Hans Weijs sr. Weet het bijvoorbeeld nog niet, maar hij heeft een bom van een auto dus als hij mee gaat doen is hij een geduchte concurrent. Wij hebben 266PK in onze Honda, zijn Volkswagen heeft er misschien wel 280," reageerde Ochse. Aan het einde van de wedstrijd was hij tevreden. "Hier kunnen we niet winnen, het is te ruim allemaal. Bij het opkomen van het rechte stuk zitten we al tegen de toerenbegrenser aan en dan duur het rechte stuk erg lang! Die Porsche van Kevin loopt 218 terwijl wij maximaal 186 gaan. Bovendien heb je in de duinen veel onverhard en dan leggen we het natuurlijk af tegen die Evo's, maar we zijn tevreden met onze klassering"

Ondanks de snijdende wind die het aan het einde van de dag wel wat fris maakte leken de meeste bezoekers volop te genieten van het evenement. Ook het feit dat gelijker tijd de Garage Rijssenhout NK ORR Zandvoort, de eerste ronde in het NK Off Road, werd gereden droeg bij aan die sfeer. De imposante off road voertuigen vormden voor bijvoorbeeld de rallyfans een aangename verrassing.

NShortRK002-Abbring en Ochse

Voor die rallyfans was er natuurlijk ook nog de unieke kans om Kevin Abbring in eigen land aan de start te kunnen zien. Kevin Abbring beaamde dat: "Ik heb de kans om hier te rijden met twee handen aangegrepen. Vooral ook omdat ik merk dat er veel fans zijn in Nederland en die kan ik nu dus ook even spreken, dat is toch anders dan mij op tv te zien!"

Einduitslag 5e RallyPro Circuit Short Rally (28 februari 2015)

1. Abbring-Vandeputte Porsche 911 GT RS (997) 28:27,9
2. Schipper-van Duijn Subaru Impreza 555 +1:05.7

NShortRK002-Ballegooijen

3. Van Ballegooijen-Findhammer Mitsubishi Lancer EVO X +1:08.5
4. Van Iersel-Schop Mitsubishi Lancer EVO X +1:46.5
5. Weijs sr. - Vleugels Volkswagen Golf 1,8 20V +1:57.9
6. De Bruin-Ruijten BMW M3 E36 +2:19.0
7. Ochse-Bosscha Honda Civic Type R +2:23.8
8. Van Deijne-Wijdaeghe Ford Fiesta R2 +2:24.4
9. Doreleyers-Van den Heuvel Subaru Impreza WRX STI +2:56.9
10. Prins-Beumer BMW M3 3,2 E36 +3:47.7

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet