Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

NK Formule Renaut: Spannende gevechten in beide races Formule Renault
Van Amersfoort-rijders
De rijders van Van Amersfoort Racing, Carlo van Dam en Renger van der Zande, pakten respectievelijk de vierde en de achtste startplaats.  Van Dam wordt sinds kort ondersteund door S.T.A.R.T. niet te verwarren met het gelijknamige uitzendbureau, dat zich heeft verbonden aan Benjamini en zijn team Equipe Verschuur. S.T.A.R.T. staat voor Stichting Aankomend Race Talent en heeft als doel een talentvolle coureur te ondersteunen in een autosportcarrière. Van Dam, die tot aan de Pinksterraces nog niet zeker wist of hij het seizoen in de Formule Renault wel zou kunnen afmaken, kan nu wat opgeluchter ademhalen, al gaat zijn zoekzocht naar sponsors onverminderd door. Met zijn kwalificatietijd was hij best tevreden. "Als je mijn vierde tijd vergelijkt met de pole position die ik in Assen pakte, dan ben ik er natuurlijk op achteruit gegaan. Maar ik mag niet klagen. Ik heb tot aan de Pinksterraces niet veel kunnen rijden en tijdens de kwalificatie had ik last van verkeer. Maar een podiumplek is zeker mogelijk", aldus Van Dam.
Renger van der Zande vond zijn achtste tijd 'een beetje matig'. "Het is nu zaak om in de eerste race een goede start te maken en een rondetijd neer te zetten voor race twee."Scheef
Bij de start van de race deed Xavier Maassen een opvallende actie door zijn auto scheef richting de man naast hem, Junior Strous te zetten. Maassen wilde zijn leiderspositie zekerstellen, maar zodra de lichten op groen sprongen was het toch Strous die sneller weg was en de leiding kon overnemen van zijn directe concurrent. De 18-jarige coureur uit Wassenaar kreeg echter al snel te kampen met remproblemen en in de tweede ronde kon Maassen hem in de Audi S bocht voorbij. Strous kon wel aansluiten, maar zijn remmen verhinderden dat hij een serieuze aanval kon doen. Een tweede plaats was voor hem het resultaat. Strous: "Jammer dat ik niet gewonnen heb, want ik had een super start. Een rondje lang ging het goed, maar toen ik op een gegeven moment bij de Audi S bocht aankwam en remde, blokkeerde mijn linkervoorwiel en schoot ik rechtdoor. Daardoor kon Maassen mij voorbij."Japanners (2)
Achter de twee leiders in de wedstrijd gebeurde er ook genoeg. Carlo van Dam had een slechte start en viel terug naar plaats zes. Hij zou uiteindelijk nog vierde worden. De Fin Pekka Saarinen, die gestart was van plaats vijf, was een stuk beter weg en reed lange tijd rond op de derde plaats, terwijl achter hem de twee Japanse teamgenoten, Kohei Hirate en Kamui Kobayashi flink aandrongen bij Saarinen, maar ook druk met elkaar in gevecht waren. Saarinen: "Hirate zat achter mij behoorlijk te pushen. In de laatste ronden van de wedstrijd probeerde hij mij in te halen, maar we raakten elkaar, waardoor onze auto's beschadigd raakten. Ik kon nog wel verder rijden, maar ik had geen tempo meer." Hirate moest de pits opzoeken en eindigde op een twintigste plaats.
Door dit incident was het Kamui Kobayashi die de derde trede van het podium mocht bestijgen. De Japanner was dolblij, maar kon dat op het podium niet vieren, omdat hij zijn champagnefles niet openkreeg, wat voor grappige beelden zorgde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet