Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuwe R5 moet Jaguar aan vierde plek in WK helpen

Op Circuit de Catalunya presenteerde Jaguar Racing vandaag (zondag 18 januari 2004) de R5. Met de nieuwe auto hoopt het team voort te bouwen op wat zij vorig seizoen geleerd heeft. Ze wil concurreren met Toyota, Sauber en BAR voor plaats vier in het Constructeurs-WK. Teamleider Mark Webber hoopt door middel van een betrouwbare nieuwe Cosworth-motor vroeg in seizoen punten te pakken. 'Rookie' Christian Klien hoopt op zijn team te kunnen bouwen in zijn debuutjaar.

  

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: Jaguar Racing


Jaguar bouwt met R5 voort op vorig seizoen
Op een zondagmorgen naar het circuit is in januari niet al te gebruikelijk. Voor de presentatie van de nieuwe Jaguar was het echter vereist. Op het Circuit de Catalunya presenteerde het Britse team de nieuwe R5. Volgens Algemeen directeur David Pitchforth is de bolide een stap in de goede richting: naar een winnende auto. "De Jaguar R5 is de eerste auto die we van nul hebben ontworpen onder onze nieuwe managementstructuur en vanuit onze nieuwe filosofie van voortbouwen op wat we vorig seizoen geleerd hebben," zei Pitchforth. Hij weet zich bemoedigd door de prestaties van Mark Webber tijdens de kwalificaties in 2003. Dat moet het team ombuigen naar racesnelheid om zodoende meer punten te halen. 

Team wil concurreren voor plaats vier in WK
De vierde plaats in het Wereldkampioenschap is waar het Tony Purnell in 2004 om gaat. "We willen concurreren met teams als Toyota, Sauber en BAR, dit seizoen," zei de baas van Premier Performance Division " Jaguars moederbedrijf. Gemakshalve vergeet Purnell overigens Renault, dat vorig jaar de vierde plaats bezette! "Ik denk niet dat we klaar zijn voor de jongens vooraan, maar ik mag graag denken dat we hen later in het seizoen wat onder druk kunnen zetten. We willen het momentum dat we vorig jaar lieten zien vasthouden, maar dat terwijl alle anderen hun prestaties ook verbeterd zullen hebben." 

Webber hoopt vroeg in seizoen punten te pakken
Eerder deze week voelde Mark Webber de Jaguar R5 al aan de tand op een Ford-testbaan in België. Vandaag maakte de nieuwe auto zijn debuut op het Circuit de Catalunya. Over de vooruitzichten voor komend seizoen zei Webber: "In de kwalificaties deden we het [vorig jaar; CWL] vrij goed en daar heb ik van genoten, maar we moeten dat in de race voortzetten, willen we veel punten scoren." Webber heeft voor de eerste races zijn hoop op de nieuwe Cosworth-motor gezet. "We moeten vroeg in het seizoen meer punten pakken," zei de Australiër. "De regel die maar één motor [per Grand Prix-weekend] toestaat, betekent dat men in de eerste paar races met de betrouwbaarheid zou kunnen worstelen en wij moeten klaar zijn om te kapitaliseren wanneer de kans zich voordoet." 

'Rookie' Klien hoopt op team te kunnen bouwen
Eén van de weinige 'rookies' in het veld is Christian Klien. De jonge Oostenrijker verwacht in 2004 veel op zijn team en op Mark Webber te kunnen bouwen. Hij heeft nog een lange weg te gaan, gaf hij toe: "Ik kan niet wachten om in de nieuwe auto te stappen en te beginnen met wat een paar zeer intense testweken zal zijn. Met nog maar zes weken tot de openingsrace van het seizoen zal de werklast zwaar zijn, maar dat is waarvan ik altijd heb gedroomd." Klien heeft gedurende de winter van alle kanten advies ingewonnen, onder anderen van oud-coureur Gerhard Berger. "Gerhard heeft me advies gegeven " vooral recentelijk," zei Klien. "Ik heb hem in Monaco bezocht en we hebben over de eisen van F1 gesproken " hoe met de druk om te gaan. Hij vertelde me dat, als ik hulp nodig heb of gewoon een vraag, hem te bellen." 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet