Formule 1

Formule 1: Dreiging Grand Prix World Championship afgewend

Een overleg tussen de autofabrikanten van het GPWC, de banken, verenigd in SLEC, en Bernie Ecclestone heeft tot een doorbraak geleid in de crisis rond het eigendom van Formule 1. De dreiging van een alternatief wereldkampioenschap is daarmee afgewend. Effectief zouden de banken ermee akkoord zijn gegaan hun aandeel in SLEC, de F1-moedermaatschappij, te verkopen aan de fabrikanten. Voor het einde van het jaar wordt een "overeenkomst aangaande de toekomstige structuur van Formule 1" verwacht. 

Tekst: Christiaan W. Lustig

Overleg in Genéve leidt tot doorbraak in crisis
De dreiging van een alternatief Formule 1-kampioenschap dat bestuurt wordt door de grote automobielfabrikanten, is afgewend. Dat is het resultaat van een overleg tussen GPWC, de beoogde organisatie, en SLEC, dat afgelopen week plaatsvond in Genéve. De Nederlandse holdingmaatschappij GPWC (Grand Prix World Championship) werd vorig jaar opgericht door BMW, DaimlerChrysler (Mercedes), Fiat (Ferrari), Ford (Jaguar) en Renault " SLEC is het bedrijf waarin de banken Bayerische Landesbank, JP Morgan en Lehman Brothers aandeel hebben. Ook Bernie Ecclestone, decennialang de alleenheerser in de sport, nam ook deel aan de besprekingen. 

Banken verkopen aandeel aan fabrikanten, aldus bron
"Dit is een win-winsituatie voor alle partijen," heeft een anonieme bron aan persbureau Reuters laten weten, "voor de banken, voor Bernie en voor de autofabrikanten. Er is zeker geen dreiging meer van een alternatieve serie." Effectief zouden de banken akkoord gegaan zijn met de verkoop van hun aandeel in SLEC aan de fabrikanten. "Bernie, de banken en de autofabrikanten hebben elkaar de hand geschud en ze hebben erbij gezegd dat ze een deal hebben." 

Overeenkomst gesloten voor toekomstige structuur
De exacte details van wat is overeengekomen werd niet bekendgemaakt. Wel zeiden de deelnemers aan de besprekingen dat men een "overeenkomst aangaande de toekomstige structuur van Formule 1" zouden opstellen. "We zijn blij dat we vandaag een doorbraak in onze onderhandelingen over de toekomst van Formule 1 hebben bereikt," zei men in een persbericht. "Het resultaat is in het belang van Formule 1 en de miljoenen fans in de hele wereld." De overeenkomst zou voor het einde van het jaar gesloten moeten zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet