Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Klien tweede coureur Jaguar; teleurstelling Verstappen en Wilson

Christian Klien heeft na één week testen zoveel indruk gemaakt op het management van Jaguar, dat ze hem maar meteen hebben gecontracteerd voor 2004. De kersverse Formule 1-coureur voelde zich "de gelukkigste man ter wereld", zo liet hij vandaag weten. De kansen op ander werk van de gewezen Justin Wilson zijn minimaal. Zelfs een rol als testcoureur wordt moeilijk, gezien de veranderde regels voor volgend jaar. Een teleurgesteld Verstappen-kamp " de Nederlander was tot het laatst in de running " zei "niet uit het veld geslagen" te zijn ondanks het nieuws. 

 

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: Red Bull Junior Team

Klien maakt voldoende indruk na één week testen
De nieuwe teamgenoot van Mark Webber bij Jaguar Racing luistert naar de naam Christian Klien. Dat heeft het team vandaag (dinsdag) bekendgemaakt. De 20-jarige Oostenrijker, die tot vorige week nog nooit eerder een Formule 1-auto had bestuurt, maakte met zijn snelheid en consistentie zo'n indruk op Jaguar dat het team hem een langetermijncontract aanbood. "Hij scheen totaal niet van zijn stuk gebracht door zijn eerste ervaring in een F1-auto," zei Algemeen directeur David Pitchforth. "Zijn technische feedback was uitstekend en er is geen haar op ons hoofd die twijfelt over het potentieel van dit opwindende jonge talent." 

Kersverse Jaguar-coureur "gelukkigste man ter wereld"
Vanzelfsprekend was Klien in de zevende hemel na het tekenen van het contract. De winnaar van de Marlboro Masters zei: "Toen ik hoorde dat ik een Jaguar F1-coureur wordt, voelde ik me de gelukkigste man ter wereld! Ik heb in de loop der jaren onvermoeibaar naar dit moment toe gewerkt, maar ik weet ook dat het echte werk pas begint." Klien, die afgelopen seizoen in de Euroseries Formule 3 reed, wordt financieel gesteund door Red Bull. De verwachting is dat de naam van de frisdrankproducent ook op de Jaguar zal prijken.  

Kansen op ander werk minimaal voor gewezen Wilson
Het nieuws van Kliens aanstelling betekent dat Justin Wilson naar zijn stoeltje kan fluiten. "Het is teleurstellend," zei de Engelsman. "Ik wist al een tijdje dat dit eraan zat te komen. Ik weet waarom zij [Jaguar; CWL] de beslissing hebben genomen en er ik kan er weinig aan doen." Wilson stapte halverwege 2003 over van Minardi naar Jaguar, maar het ziet er naar uit dat hij volgend jaar niet aan de bak komt. Zelfs zijn mogelijkheden als testcoureur zijn klein, omdat per 2004 een regel in werking treedt die bepaalt dat een tester geen recente race-ervaring mag hebben als hij in de vrijdagsessies wil meerijden. 

Teleurgesteld Verstappen-kamp "niet uit het veld geslagen"
Ook voor Jos Verstappen is het een teleurstelling dat Jaguar voor Klien heeft gekozen. De Limburger was tot het laatste moment in de running voor het tweede stoeltje van het team. "We hebben altijd geweten dat als Klien met Red Bull-sponsoring zou komen, het lastig voor ons zou worden," zei zaakwaarnemer Raymond Vermeulen via Verstappen.nl, "maar we zijn niet uit het veld geslagen en we zullen er alles aan doen om Jos volgend jaar weer in de Formule 1 te krijgen." Voor Verstappen rest nog slechts één serieuze optie, namelijk Jordan, maar er wordt ook nog steeds intensief met Minardi gesproken, zo liet Michel Perridon van sponsor Trust weten. "Helaas is vandaag Jaguar afgevallen, maar de onderhandelingen met Jordan en Minardi gaan gewoon door." 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet