Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Stewart en Hill scharen zich achter David Coulthard

Twee oud-Wereldkampioenen hebben zich in de afgelopen week uitgesproken voor David Coulthard, namelijk Sir Jackie Stewart en voormalig teamgenoot Damon Hill. Volgens Stewart moet Coulthard de druk op Michael Schumacher opvoeren, omdat die dat niet meer gewend is. Winnen vanaf de elfde plek is alvast "een flinke psychologische boost", denkt Hill. Hoe Coulthard reageert op druk tijdens het vorderen van de titelstrijd, merkt Hill echter op, weten we niet.

Tekst: Christiaan W. Lustig
Foto: West McLaren Mercedes
Twee oud-kampioenen spreken zich uit voor Coulthard
Hoewel het seizoen nog maar net één race oud is, hebben twee oud-kampioenen zich achter David Coulthard geschaard in zijn race om de titel dit jaar. Eén daarvan is Sir Jackie Stewart, die zijn landgenoot goed kent en gelooft dat hij over voldoende capaciteiten beschikt om de klus te klaren. "Na de manier waarop David in de openingsrace in Australië, afgelopen weekeinde, naar de zege reed," zei Stewart, "zie ik geen reden waarom hij dat niet kan voortzetten en dit jaar Wereldkampioen worden. We weten allemaal dat Michael [Schumacher; CWL] nog steeds de 'man to beat' is, maar de sterke, professionele en geoefende manier waarop David in Melbourne reed " profiterend van de fouten van anderen " bewijst dat hij de volwassenheid en kennis heeft om het Kampioenschap op te eisen." 

David moet druk op Michael opvoeren, aldus Stewart

Volgens Jackie Stewart, titelwinnaar in 1969, '71 en '73, heeft Michael Schumacher de winst de afgelopen jaren zonder druk van zijn rivalen opgestreken. "De afgelopen jaren zagen we Michael allemaal aan de horizon verdwijnen om comfortabel de race te winnen," zei Sir Jackie. "Hij heeft niet echt met druk om hoeven gaan en dat is precies wat David de komende paar races moet doen." Volgens Stewart moet Coulthard de druk op de Ferrari-coureur dramatisch opvoeren. "Hij heeft een prachtige start gemaakt en gaat naar Maleisië, komende week, met vijf punten voorsprong op Schumacher. Wat cruciaal is voor David is dat hij dat prestatieniveau vasthoudt en de druk op zowel Michael als Ferrari houdt." 

Hill: winnen vanaf plek elf is "flinke psychologische boost"

De andere coureur die zich voor David Coulthard uitsprak, deed dat in een interview met The Sun: Damon Hill. De Wereldkampioen van 1996 zei dat de statistieken in de voorkeur van Coulthard zijn. "In de afgelopen jaren won de coureur die de eerste race van het seizoen won, normaal gesproken het kampioenschap," liet Hill weten. "Dat David de eerste race heeft gewonnen, is niet alleen een perfecte start, omdat hij het seizoen is begonnen met maximale punten, maar ook vanwege da manier waarop hij de zege pakte: hij startte als elfde op de grid, ging al na twee ronden naar de pits om banden te wisselen, sloot als laatste in de race aan en reed door naar de overwinning. Dat is een flinke psychologische boost om je titelstrijd mee te beginnen!" 

Onbekend hoe Coulthard reageert op druk in titelstrijd

Damon Hill plaatste echter ook een kanttekening bij de prestaties van David Coulthard. "Het enige dat we niet weten van David, is hoe hij zal reageren als de kampioenschapstrijd intensiveert," zei hij. "De druk op mij om te presteren in de laatste paar races toen ik de titel won was immens, maar ik overleefde. Ik geloof ook dat een kampioenschap waarvoor je de hele weg moet strijden " zeker als er druk is van je teamgenoot [Kimi Räikkönen] " veel meer voldoening geeft dan een waarbij je maar van zege naar zege rijdt."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet