Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Groeten uit Daytona


daytona_8

Dit jaar stond er voor het eerst sinds mensenheugenis geen coureur uit de familie Petty aan de start bij de Daytona 500. Het familiebedrijf Petty Enterprises fuseerde met Gillett/Evernham Motorsport (het team werd overgenomen, zeggen anderen) en hoewel het nieuwe fusieteam de publicitair aantrekkelijke naam Richard Petty Motorsport draagt, is de betrokkenheid van de familie slechts gering. Niettemin was "The King", Richard Petty, wel aanwezig tijdens de race.

daytona_9

Natuurlijk draait het in Daytona vooral om stockcars, op de sportwagenrace komt misschien een tiende van de bezoekers af. Toch wordt in de presentatie "Legends of Daytona" ook aandacht besteed aan sportwagenrijders.

daytona_10

Een van de nieuwe verschijningen, waarvoor bij boekhandel "Barnes & Noble" tegenover de speedway extra reclame werd gemaakt, was het kookboek "Pitstop - the Gordon Kitchen"  van Carol Gordon Bickford. Inderdaad, de moeder van Jeff Gordon. De echte fan wil natuurlijk ook dit hebben...

daytona_11

Eén van de vele kleurrijke figuren in de NASCAR-wereld is Morgan Shepherd. Inmiddels 67 jaar oud en de oudste reguliere deelnemer in de hoogste drie divisies (Sprint Cup, Nationwide Series en Truck Series). Shepherd, afkomstig uit Hickory in de binnenlanden van North Carolina, kan nauwelijks lezen en schrijven, maar had als kind al aanleg voor techniek. Hij heeft een bijzondere sponsor: "Racing with Jesus" staat op zijn overall en op zijn helm. Dit jaar rijdt hij het volledige seizoen in de Nationwide Series, de op één na hoogste klasse, maar met steun van Cup-coureurs Tony Stewart en Kevin Harvick wil hij dit seizoen bij Richard Childress Racing ook een aantal Cup-races rijden. Shepherd won in totaal vier Cup-races in zijn loopbaan.

daytona_18

Bij het Red Bull-NASCAR-team was skiër Marco Büchel te gast (hier op de foto met oud-Formule 1-coureur Scott Speed (links), die dit seizoen voor Red Bull in de NASCAR Sprint Cup rijdt). Büchel, twee weken geleden vierde op de afdaling tijdens het WK in Val d'Isère, was onder de indruk van het NASCAR-spektakel. "Ik ben al eens bij de Formule 1 in Monaco geweest, maar dit slaat qua show alles", zei de Liechtensteiner.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet