Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Arcobaleno

Ron Marchal wint Formula Arcobaleno-race op het TT Circuit Assen

Op zaterdag 7 juli is op het TT Circuit Assen tijdens het Pioneer E-motion Racefestival de vierde race van de Formula Arcobaleno verreden. Ron Marchal begon en eindigde de race als leider van de negen Arcobaleno's die van start gingen. De race stond als laatste onderdeel van de zaterdag op het programma, juist na de kwalificatierace van de Fly You Clio Renault Sport Cup. Het programma was al enigszins uitgelopen en aangezien er in Assen strikte regels zijn over het tijdstip dat het evenement afgelopen moet zijn (18.00 uur) werd de race al na negen ronden afgevlagd.

Tekst: Marco Antheunisse
Foto's: Gerrie Hoekstra


De training op vrijdag
Ron Marchal had op vrijdag met 1.28.625 de snelste tijd neergezet, ruim een seconde sneller dan Vincent Broertjes die de tweede tijd reed. Michael Mason en Dennis van Putten plaatsten zich als derde respectievelijk vierde, zodat de eerste vier rijders van het algemeen klassement in de race ook als eerste vier van start zouden gaan.

De race op zaterdag
Ron Marchal had een prima weekend op het TT Circuit Assen. Vertrekkend vanaf de pole position kon hij de race van meet af aan goed controleren. Het hele veld ging goed de nationale bocht door. Achter Marchal barstte een felle strijd los tussen Vincent Broertjes, Michael Mason en Dennis van Putten om de overige podiumplaatsen. Na enkele ronden leek Dennis van Putten er het beste voor te staan. Eenmaal op de tweede positie maakte hij zich op om te proberen het gat naar Ron Marchal dicht te rijden. In de vijfde ronde sloeg het noodlot voor hem echter toe. Voor de Ramshoek begon zijn auto te slingeren. Aanvankelijk dacht Van Putten dat het om een lekke band ging en besloot hij het gas erop te houden om te proberen de pits te bereiken. In de Ramshoek ging hij echter van de baan en bleek zijn achterwielophanging afgebroken. Dit betekende uiteraard einde race, waarmee hij ook zijn leidende positie in het klassement uit handen moest geven.

Snelste ronde
Vincent Broertjes maakte in de eerste ronde een foutje door zijn auto te laten staan in plaats van op zeker te gaan en in te houden. Hierdoor verloor hij enkele plaatsen en moest hij zich weer terugvechten naar een podiumplaats. Dit deed hij door onder andere de snelste raceronde te rijden, 1.28.364. Na zijn derde plaats in deze race deelt Broertjes de koppositie in het klassement nu met Ron Marchal.

Michael Mason was zeer te spreken over zijn tweede plaats. Na het vroegtijdig uitvallen met motorproblemen in de vorige race op Spa liep de auto nu prima. Ook in de gevechten met Broertjes en Van Putten kon Mason prima meekomen, zodat hij met een tevreden gevoel op de tweede plaats van het ereschavot plaats nam. 

Tien kleine negertjes
In de eerste race was al duidelijk dat het deelnemersveld ten opzichte van vorig jaar behoorlijk is geslonken. In de leuke race op Zandvoort gingen er eind april slechts elf Arcobaleno's van start. In de race op Spa Francorchamps waren het er nog tien en deze race op Assen dus nog negen auto's. Het is voor de klasse te hopen dat dit aantal niet verder terugloopt, want met deze aantallen deelnemers is er dan van een echte race nauwelijks meer sprake. Toekomstplannen Het feit dat de Formula Arcobaleno is 'gedeklasseerd' naar het zaterdagprogramma zal hier zeker mee te maken hebben. Ook zullen de nieuwe regels omtrent buizenframes die voor volgend jaar gepland zijn het voor de huidige deelnemers in de Formula Arcobaleno financieel haast onhaalbaar maken om deze leuke klasse met altijd spannende gevechten te continueren. Voor de besproken carbon monocoque geldt natuurlijk een heel ander kostenplaatje dan voor de huidige buizenframes, nog afgezien van het vele testwerk dat daartoe verricht zou moeten worden. Voor de meeste coureurs zou dit de doodklap betekenen, misschien zelfs voor alle huidige deelnemers. Er zijn de laatste tijd niet veel grote ongelukken gebeurd waarbij de huidige buizenframes gevaarlijk bleken en de vraag lijkt dan ook waarom deze nu vervangen dienen te worden.

Zelfs een professioneel team als Har Vaessen Motorsport heeft dit jaar grote moeite om alles draaiende te houden. De omschakeling naar de nieuwe monocoque zou de problemen alleen maar vergroten. Herman Montulet, hoofdengineer bij Har Vaessen geeft aan dat het onder de huidige omstandigheden en met in het achterhoofd de veranderingen die gaan komen onhaalbaar wordt om met de Arcobaleno's te blijven racen. Te bezien valt dan ook of Har Vaessen volgend jaar in de Formula Arcobaleno vertegenwoordigd zal zijn en zelfs of het team dit seizoen zal afmaken is nog niet helemaal zeker. Door het verplaatsen van de race van zondag naar zaterdag waren er op zondag zo'n honderd gasten in de VIP-tent aanwezig die het samen ongetwijfeld gezellig hebben gehad, maar het doel waarvoor zij gekomen waren, een spannende race waarin de door hen gesponsorde Arcobaleno in actie te zien was, hebben zij helaas gemist. Toen de race verplaatst werd had het team alle uitnodigingen namelijk al verzonden.

Uitslag Formula Arcobaleno, TT Circuit Assen, zaterdag 7 juli 2001:
1. Ron Marchal 2. Michael Mason 3. Vincent Broertjes 4. John Wilbrink 5. Rogier Jongejans
6. Roderick van de Kimmen 7. Jeremy Izzarelli 8. Mark Koebolt (op 2 ronden)
9. Dennis van Putten (op 3 ronden)

Stand na drie wedstrijden:
1. Ron Marchal 50
2. Vincent Broertjes 50
3. Dennis van Putten 43
4. Michael Mason 39
5. John Wilbrink 37
6. Mark Koebelt 37
7. R. Izzarelli 24
8. R. Jongejans 21
9. Sebastian Dhouailly 20
10. R. van de Kimmenade 10
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet