Alfa 156 Challenge: Sandra van der Sloot moest trappen voor overwinning tijdens Masters
De commotie tussen het Cable 1 en Pearle Alfa Team na de afgelopen race op Assen leek enigszins geluwd. Maar je weet het nooit, want een Marlboro Masters weekend kent altijd verrassende races. Het trainingsresultaat gaf een duidelijke overwicht van het Cable 1 team te zien. Sandra van der Sloot stond op pole position en deelde de eerste lijn met de verrassend sterk teruggekomen Roger Ciapponi in de Team Madeno 156. De eerstvolgende drie plaatsen werden eveneens ingenomen door zwarte Cable 1 wagens en bestuurd door respectievelijk Michel Schaap, Berend Gesman en Oscar Middeldorp. Madeno Racing completeerde haar succes met een zesde plaats voor Jacco Valentijn. De eerste Pearle Automotive 156 stond op een zevende plek en was van Dirk Wagner.
Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra, Marco Miltenburg
Trainingen
En Boy Zentveldt dan? Vader Peter Zentveldt: "Boy staat vijftiende. Tijdens de trainingen had hij een kapotte bobine en we hebben hem aangegeven er maar het beste van te maken. Laten we hopen dat het hem in de race lukt verder naar voren te komen en zo nog wat punten voor het kampioenschap te scoren."
Van de Automotive rijders bezetten Melvin de Groot en Thomas Bangma na de training de plaatsen 9 en 10.
Direct daarachter stonden de rode Tempo Team bolides van Rory Bertram en Cees Doorakkers. Bertram: "Na een opwarmrondje ben ik er echt voor gaan zitten. We hadden voor deze race extra getest en dat was duidelijk merkbaar. Maar in mijn eerstvolgende ronde werd ik kort gehinderd door een andere deelnemer en mijn derde ronde viel in het water door een brandje in het motorruim. Daarmee was voor mij de training ook voorbij."
Een opmerkelijke verschijning tijdens de training was de Alfa 147.
Opmerkelijk
Een opmerkelijke verschijning tijdens de training was de Alfa 147, die volgend seizoen de plek van de 156 in de Cup gaat innemen. Regerend kampioen Frank Kerseboom werd gevraagd de aangepaste bolide te besturen. Hij kwam met de handgeschakelde 147 tot een tijd van 2.02.008 en stond daarmee achtste in de lijst van 156-coureurs. Op zich een bemoedigend resultaat, aangezien de auto nog volop in ontwikkeling is. Naar verwachting moet de 2 minuten grens met deze nieuwe 147 zonder problemen aangevallen kunnen worden. Iets waar tot het begin van het komend seizoen aan gewerkt zal worden. Na de trainingen werd de race-147 op de Alfa stand in de pits gezet. Kerseboom deed niet mee aan de race. Inmiddels hebben zich wel meerdere rijders aangemeld voor de Alfa 147 Challenge 2002.
Droog
De race van de Alfa¹s stond in de ochtenduren gepland. Gelukkig waren er voor deze race al voldoende auto¹s over de baan geweest om de 's nachts gevallen regen van de baan te rijden. Van der Sloot benutte haar pole optimaal en draaide als eerste de Tarzanbocht in, direct gevolgd door Ciapponi omringd door een legertje zwarte Cable 1 wagens. Boy Zentveldt was gebrand op een goede start en werd in de eerste meters geen strobreed in de weg gelegd. De jonge Noordhollander maakte in die eerste ronde niet minder dan zes plaatsen goed en reed zich daarmee gelijk in de Top 10. Steun van teamgenoot Thomas Bangma had hij daarbij niet, want die was met een aandrijfprobleem al in de opwarmronde bleven steken.
Gesman uit de race
In tegenstelling tot de voorgaande races kende Michel Schaap een perfecte start. Zo perfect dat de startcommissarissen enige tijd dachten aan een straf van 10 seconden voor een jumpstart. Later werd die mening weer bijgesteld en de straf terug genomen. De leading lady had het beslist niet makkelijk. "Achter mij speelde zich van alles af. Berend Gesman en Michel Schaap hadden strijd met Ciapponi en ik moest zien dat ik buiten dat gevecht bleef. Trappen dus om een klein gaatje te krijgen, maar dat lukte me in het begin niet echt", aldus Van der Sloot. Gesman moest na Bangma en Michel Oprey als volgende de strijd staken. "Er was iets mis met de stuurinrichting. Wanneer ik naar links stuurde gebeurde er niets en dan is alles snel voorbij."
Pech voor Jacco Valenteijn.
Zentveldt terug aan de kop
De strijd ging voort en Van der Sloot kreeg enige ruimte op Ciapponi, die het op zijn beurt moest strijden met Michel Schaap enŠ. Boy Zentveldt. Hij was inmiddels op geklommen naar een vierde plaats voor teamgenoot Melvin de Groot, die probeerde Oscar Middeldorp en de rode 'Tempo Team brigade' onder aanvoering van Rory Bertram achter te houden. Anton Mets verspeelde zijn positie in die strijd door een stukje rallycross via de graslijnen naast de baan. In het heetst van de strijd kreeg De Groot een tik op het achtwiel, waarna zijn Alfa zeker aan de achterzijde- telkens stevig uitbrak. Het stuurmansschap van de coureur voorkwam echter dat hij daardoor veel plaatsen verloor. Met name Rory Bertram ondervond dat. "Ik probeerde van alles maar hij reed zo verdedigend dat het nauwelijks lukte er voorbij te komen. Op een moment zag ik een gaatje maar dat was eigenlijk ook net weer te klein en dan verlies je gelijk weer plaatsen."
Schaap-Zentveldt
Tot driekwart van de race-afstand wist Michel Schaap de strijd met Ciapponi aan te binden. Iets waar teamgenote Van der Sloot van profiteerde en haar voorsprong naar een kleine twee seconde uitbouwde. Met Ciapponi op een tweede plaats, moest Schaap als volgende de strijd aanbinden met Boy Zentveldt. De jonge Pearle coureur zocht keer op keer naar een mogelijkheid om de derde plaats te pakken. Maar Schaap bleef de gaatjes afdekken, waardoor die inhaalpogingen telkens mislukten. In de slotronden reden de wagens bumper aan bumper, deurkruk aan deurkruk en daarbij schoot Zentveldt bij het uitkomen van de Tarzanbocht als eens naast de baan. Het eind van de strijd werd bepaald op het moment dat Schaap de baan af schoot richting grintbak.
Einde race voor hem en de derde podiumplaats voor Zentveldt, die daarmee zijn puntenachterstand op Van der Sloot zo klein mogelijk maakte. Een tweede plek zat er voor hem niet meer in. Gevraagd naar de toedracht van het daarvoor gebeurde, was de lezing van Zentveldt hoe kon het anders- duidelijk contra die van Schaap. Laatstgenoemde reed verdedigende lijnen en voelde zich verongelijkt door de vermeende tik van zijn opponent. Zentveldt op zijn beurt verdedigde zich met de melding dat Schaap daar absurd vroeg remde, waardoor hij tot in de ABS moest remmen en het hem onmogelijk werd Schaap niet te raken. Kortom: voer voor de sportcommissarissen, want het Cable 1 diende terstond een protest in tegen deze gang van zaken.
Madeno op podium
Het kon de feestvreugde bij Sandra van der Sloot niet meer wegnemen. Zij werd als winnares afgevlagd en kon de volgende zege aan haar lijstje toevoegen. Tevens verstevigde zij haar leidende positie in de tussenstand na vijf races. "Eindelijk een kroon op het vele werk van het Madeno Team", meldde een zichtbaar gelukkige Roger Ciapponi na afloop. Hij finishte als tweede en was daar terecht- geweldig blij mee. Boy Zentveldt eindigde als derde en had zijn kansloze vijftiende startplaats daarmee prachtig teniet gedaan. Dirk Wagner en Melvin de Groot completeerden het succes van het Automotive Team met hun vierde en vijfde plaats. Rory Bertram eindigde als zesde voor teamgenoot Cees Doorakkers. In de Olympische Klasse ging de winst naar Henk de Boer uit Echt vooor Oegstgeester Rene van der Putten en Michel Gort.
Straffen
Na afloop legden de sportcommissarissen zowel Boy Zentveldt als (de uitgevallen) Michel Schaap een tijdstraf van 30 seconden op. Daarenboven zou er iets niet juist zijn met het onderstel van Zentveldt¹s wagen en daar zou een diskwalificatie uit voortkomen. Maar het Pearle Team is hier tegen in beroep gegaan en daarover zal dus op een later tijdstip meer bekend worden. Als gevolg van zijn tijdstraf zakte Zentveldt terug naar een tiende plaats. Hierdoor kwam de derde plaats in handen van teamgenoot Dirk Wagner.
Uitslag vijfde Pearle Alfa 156 Challenge race:
1. Sandra van der Sloot , 24.33.466, gem. 126.070 km per uur.
2. Roger Ciapponi op 3.662 sec
3. Boy Zentveldt op 8.114 sec
4. Dirk Wagner op 10.506 sec.
5. Melvin de Groot op 23.698 sec
6. Rory Bertram op 23.702
7. Cees Doorakkers op 24.309 sec
8. Menno Kuus op 31.135 sec
9. Henk de Boer op 32.842 sec
10. Réne van der Putten op 37.914
Gastrijder Marcel Norbart van Pearle eindigde als zestiende.
Uitslag Olympische klasse:
1. Henk de Boer
2. René van der Putten
3. Michel Gort
Stand Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Van der Sloot 88 punten
2. Zentveldt 81 punten
3. Gesman 58 punten
4. Ciapponi 52 punten
5. De Groot 51 punten
6. Schaap 38 punten
7. Bertram 36 punten
8. Bangma 32 punten
9. Doorakkers 26 punten
10. Wagner 24 punten
Stand Olympische klasse:
1. Valenteijn 52 punten
2. A. Wagner 43 punten
3. Gort 41 punten
4. Dobbe 31 punten
5. De Boer 28 punten
6. Beekman 26 punten
7. Van der Putten 20 punten
8. Welles 14 punten
9. Dekker 8 punten
10. De Leeuw 8 punten
Tekst: Jakob Dekker
Foto's: Gerrie Hoekstra, Marco Miltenburg
Trainingen
En Boy Zentveldt dan? Vader Peter Zentveldt: "Boy staat vijftiende. Tijdens de trainingen had hij een kapotte bobine en we hebben hem aangegeven er maar het beste van te maken. Laten we hopen dat het hem in de race lukt verder naar voren te komen en zo nog wat punten voor het kampioenschap te scoren."
Van de Automotive rijders bezetten Melvin de Groot en Thomas Bangma na de training de plaatsen 9 en 10.
Direct daarachter stonden de rode Tempo Team bolides van Rory Bertram en Cees Doorakkers. Bertram: "Na een opwarmrondje ben ik er echt voor gaan zitten. We hadden voor deze race extra getest en dat was duidelijk merkbaar. Maar in mijn eerstvolgende ronde werd ik kort gehinderd door een andere deelnemer en mijn derde ronde viel in het water door een brandje in het motorruim. Daarmee was voor mij de training ook voorbij."
Een opmerkelijke verschijning tijdens de training was de Alfa 147.
Opmerkelijk
Een opmerkelijke verschijning tijdens de training was de Alfa 147, die volgend seizoen de plek van de 156 in de Cup gaat innemen. Regerend kampioen Frank Kerseboom werd gevraagd de aangepaste bolide te besturen. Hij kwam met de handgeschakelde 147 tot een tijd van 2.02.008 en stond daarmee achtste in de lijst van 156-coureurs. Op zich een bemoedigend resultaat, aangezien de auto nog volop in ontwikkeling is. Naar verwachting moet de 2 minuten grens met deze nieuwe 147 zonder problemen aangevallen kunnen worden. Iets waar tot het begin van het komend seizoen aan gewerkt zal worden. Na de trainingen werd de race-147 op de Alfa stand in de pits gezet. Kerseboom deed niet mee aan de race. Inmiddels hebben zich wel meerdere rijders aangemeld voor de Alfa 147 Challenge 2002.
Droog
De race van de Alfa¹s stond in de ochtenduren gepland. Gelukkig waren er voor deze race al voldoende auto¹s over de baan geweest om de 's nachts gevallen regen van de baan te rijden. Van der Sloot benutte haar pole optimaal en draaide als eerste de Tarzanbocht in, direct gevolgd door Ciapponi omringd door een legertje zwarte Cable 1 wagens. Boy Zentveldt was gebrand op een goede start en werd in de eerste meters geen strobreed in de weg gelegd. De jonge Noordhollander maakte in die eerste ronde niet minder dan zes plaatsen goed en reed zich daarmee gelijk in de Top 10. Steun van teamgenoot Thomas Bangma had hij daarbij niet, want die was met een aandrijfprobleem al in de opwarmronde bleven steken.
Gesman uit de race
In tegenstelling tot de voorgaande races kende Michel Schaap een perfecte start. Zo perfect dat de startcommissarissen enige tijd dachten aan een straf van 10 seconden voor een jumpstart. Later werd die mening weer bijgesteld en de straf terug genomen. De leading lady had het beslist niet makkelijk. "Achter mij speelde zich van alles af. Berend Gesman en Michel Schaap hadden strijd met Ciapponi en ik moest zien dat ik buiten dat gevecht bleef. Trappen dus om een klein gaatje te krijgen, maar dat lukte me in het begin niet echt", aldus Van der Sloot. Gesman moest na Bangma en Michel Oprey als volgende de strijd staken. "Er was iets mis met de stuurinrichting. Wanneer ik naar links stuurde gebeurde er niets en dan is alles snel voorbij."
Pech voor Jacco Valenteijn.
Zentveldt terug aan de kop
De strijd ging voort en Van der Sloot kreeg enige ruimte op Ciapponi, die het op zijn beurt moest strijden met Michel Schaap enŠ. Boy Zentveldt. Hij was inmiddels op geklommen naar een vierde plaats voor teamgenoot Melvin de Groot, die probeerde Oscar Middeldorp en de rode 'Tempo Team brigade' onder aanvoering van Rory Bertram achter te houden. Anton Mets verspeelde zijn positie in die strijd door een stukje rallycross via de graslijnen naast de baan. In het heetst van de strijd kreeg De Groot een tik op het achtwiel, waarna zijn Alfa zeker aan de achterzijde- telkens stevig uitbrak. Het stuurmansschap van de coureur voorkwam echter dat hij daardoor veel plaatsen verloor. Met name Rory Bertram ondervond dat. "Ik probeerde van alles maar hij reed zo verdedigend dat het nauwelijks lukte er voorbij te komen. Op een moment zag ik een gaatje maar dat was eigenlijk ook net weer te klein en dan verlies je gelijk weer plaatsen."
Schaap-Zentveldt
Tot driekwart van de race-afstand wist Michel Schaap de strijd met Ciapponi aan te binden. Iets waar teamgenote Van der Sloot van profiteerde en haar voorsprong naar een kleine twee seconde uitbouwde. Met Ciapponi op een tweede plaats, moest Schaap als volgende de strijd aanbinden met Boy Zentveldt. De jonge Pearle coureur zocht keer op keer naar een mogelijkheid om de derde plaats te pakken. Maar Schaap bleef de gaatjes afdekken, waardoor die inhaalpogingen telkens mislukten. In de slotronden reden de wagens bumper aan bumper, deurkruk aan deurkruk en daarbij schoot Zentveldt bij het uitkomen van de Tarzanbocht als eens naast de baan. Het eind van de strijd werd bepaald op het moment dat Schaap de baan af schoot richting grintbak.
Einde race voor hem en de derde podiumplaats voor Zentveldt, die daarmee zijn puntenachterstand op Van der Sloot zo klein mogelijk maakte. Een tweede plek zat er voor hem niet meer in. Gevraagd naar de toedracht van het daarvoor gebeurde, was de lezing van Zentveldt hoe kon het anders- duidelijk contra die van Schaap. Laatstgenoemde reed verdedigende lijnen en voelde zich verongelijkt door de vermeende tik van zijn opponent. Zentveldt op zijn beurt verdedigde zich met de melding dat Schaap daar absurd vroeg remde, waardoor hij tot in de ABS moest remmen en het hem onmogelijk werd Schaap niet te raken. Kortom: voer voor de sportcommissarissen, want het Cable 1 diende terstond een protest in tegen deze gang van zaken.
Madeno op podium
Het kon de feestvreugde bij Sandra van der Sloot niet meer wegnemen. Zij werd als winnares afgevlagd en kon de volgende zege aan haar lijstje toevoegen. Tevens verstevigde zij haar leidende positie in de tussenstand na vijf races. "Eindelijk een kroon op het vele werk van het Madeno Team", meldde een zichtbaar gelukkige Roger Ciapponi na afloop. Hij finishte als tweede en was daar terecht- geweldig blij mee. Boy Zentveldt eindigde als derde en had zijn kansloze vijftiende startplaats daarmee prachtig teniet gedaan. Dirk Wagner en Melvin de Groot completeerden het succes van het Automotive Team met hun vierde en vijfde plaats. Rory Bertram eindigde als zesde voor teamgenoot Cees Doorakkers. In de Olympische Klasse ging de winst naar Henk de Boer uit Echt vooor Oegstgeester Rene van der Putten en Michel Gort.
Straffen
Na afloop legden de sportcommissarissen zowel Boy Zentveldt als (de uitgevallen) Michel Schaap een tijdstraf van 30 seconden op. Daarenboven zou er iets niet juist zijn met het onderstel van Zentveldt¹s wagen en daar zou een diskwalificatie uit voortkomen. Maar het Pearle Team is hier tegen in beroep gegaan en daarover zal dus op een later tijdstip meer bekend worden. Als gevolg van zijn tijdstraf zakte Zentveldt terug naar een tiende plaats. Hierdoor kwam de derde plaats in handen van teamgenoot Dirk Wagner.
Uitslag vijfde Pearle Alfa 156 Challenge race:
1. Sandra van der Sloot , 24.33.466, gem. 126.070 km per uur.
2. Roger Ciapponi op 3.662 sec
3. Boy Zentveldt op 8.114 sec
4. Dirk Wagner op 10.506 sec.
5. Melvin de Groot op 23.698 sec
6. Rory Bertram op 23.702
7. Cees Doorakkers op 24.309 sec
8. Menno Kuus op 31.135 sec
9. Henk de Boer op 32.842 sec
10. Réne van der Putten op 37.914
Gastrijder Marcel Norbart van Pearle eindigde als zestiende.
Uitslag Olympische klasse:
1. Henk de Boer
2. René van der Putten
3. Michel Gort
Stand Pearle Alfa 156 Challenge:
1. Van der Sloot 88 punten
2. Zentveldt 81 punten
3. Gesman 58 punten
4. Ciapponi 52 punten
5. De Groot 51 punten
6. Schaap 38 punten
7. Bertram 36 punten
8. Bangma 32 punten
9. Doorakkers 26 punten
10. Wagner 24 punten
Stand Olympische klasse:
1. Valenteijn 52 punten
2. A. Wagner 43 punten
3. Gort 41 punten
4. Dobbe 31 punten
5. De Boer 28 punten
6. Beekman 26 punten
7. Van der Putten 20 punten
8. Welles 14 punten
9. Dekker 8 punten
10. De Leeuw 8 punten