Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BTCS

BTCS: BTCS maakt kalender bekend

De Belgische autosport ontsnapt niet aan de regel. Het einde van het jaar is de tijd voor prijsuitreikingen en andere bekroningen. De RACB reikt eind deze week zijn Awards uit en vrijdag 23 januari 2009 staat al aangekruist in de agenda van veel liefhebbers. Die avond huldigt PRC Group zijn kampioenen en verwelkomt het zijn vrienden in de « Carré » in Willebroek, tijdens een ongetwijfeld sfeervolle avond. Vervolgens worden de blikken definitief op het volgende seizoen gericht…

Tekst: PR
Foto's: Willem J. Staat/BTCS

btcs_1

Een seizoen dat van start zal gaan in het Paasweekend met de Francorchampions, de eerste van zeven meetings in 2009.Na de openingsmeeting in de Ardennen vieren de deelnemers het Feest van de Arbeid op het circuit van Dijon-Prenois. Twee weken later staat Zolder op de kalender met het Star Festival. De 12 Uren van Spa volgen begin juni, vijf weken voor de 25 Uren VW Fun Cup. Na deze twee belangrijke rendez-vous krijgen de teams een lange pauze om de ultieme confrontaties voor te bereiden, de Francorchampagne in september en Zolder in het kader van een weekend samen met de FIA-GT en het Belgian GT Championship.

De twee belangrijkste Belgische circuitkampioenschappen staan drie keer samen op de affiche: 12 Uren, 25 Uren VW Fun Cup en FIA-GT in Zolder. De VW Fun Cup zal regelmatig samen met de BTCS te zien zijn, want hun Belgische kalender valt, op twee uitzonderingen na, volledig samen met die van de BTCS. De Fun Cup zal enkele tijdens de 12 Uren in Spa en de FIA-GT in Zolder niet in actie komen.

Voor het overige is continuïteit het sleutelwoord voor het seizoen 2009 wat betreft het technische reglement en de banden (Michelin blijft de enige bandenleverancier en het aantal toegelaten banden per meeting blijft ongewijzigd).

Pro-Am en normtijd
Zoals eerder al aangekondig in primeur op de website van de BTCS (www.btcseries.be), zal de Pro-Am formule toegepast worden voor de S1's, de « grote » Silhouetten. Aangezien de promotor van het Belgian GT Championship eveneens gekozen heeft voor het Pro-Am systeem, lijkt het logisch om in beide kampioenschappen deze formule te hanteren: « We moeten inderdaad tot een overeenkomst komen met onze vrienden van de GT, want we zien inderdaad moeilijk in hoe er twee verschillende lijsten van piloten zouden kunnen bestaan,» verduidelijkt Christian Lahaye. « Indien er toch niet veel verschillen zijn, dan kunnen we de lijsten beter samen opstellen. »

Een ander element waarover al weken nagedacht wordt is de normtijd. Voor de laatste meetings van 2008 werd de normtijd geschrapt in de trainingen: « De rijders zijn voorstanders van die maatregel, maar de meerderheid van de teams is minder enthousiast of zelfs radicaal tegen het idee, » vervolgt Christian Lahaye. « We bestuderen momenteel verschillende mogelijkheden, gaande van het aanhouden van de normtijd tot de volledige afschaffing ervan. Een tussenoplossing zou een super-pole in het laatste kwartier van de kwalificaties kunnen zijn of een aanpassing van de normtijd. Maar, ik wil toch benadrukken dat er nog geen enkele beslissing genomen is en dat het zinloos is een kruistocht te beginnen tegen een of andere formule. We willen alle meningen in kaart brengen en opteren voor het systeem dat de meerderheid van piloten en teams bevalt. Het systeem moet wel de kosten binnen de perken houden en de sportieve ethiek respecteren. Een referendum zal bewijzen hoe democratisch we werken… »

btcs_2

Kalender van de BTCS 2009
10-11-12 april
: Francorchampions Spa-Francorchamps
1-2-3 mei : Trophée de Bourgogne Dijon
15-16-17 mei : Zolder Star Festival Zolder
5-6-7 juni : 12 Uren van Spa BTCS Spa-Francorchamps
9-10-11 juli : 25 Uren VW Fun Cup Spa-Francorchamps
18-19-20 september Francorchampagne Spa-Francorchamps
9-10-11 oktober : FIA GT Championship Zolder


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet