Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford: Mike den Tandt Beneluxkampioen

fordspa4

De Jonge Belg Mike den Tandt heeft op Spa-Francorchamps de Beneluxtitel gewonnen in de Formule Ford. Met zijn vierde zege op rij op vier verschillende circuits is hij een terechte kampioen. Robert Doornbos en Bas Schothorst behaalden de overige ereplaatsen.


Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Willem J. Staat en Chris Schotanus


Het Racing Festival op het circuit van Spa-Francorchamps leek wel een soort mini-Formule Ford Festival. Met rondes van het Beneluxkampioenschap, de Franse titelstrijd en het officieuze Europese kampioenschap trokken rond de 100 Formule Ford-coureurs richting de Belgische Ardennen. De race meetellend voor het Beneluxkampioenschap Formule Ford werd al op zaterdag verreden, vele rijders van buiten de lage landen pakten deze kans om zich voor te bereiden op de races later in het weekeinde. Het resultaat: een startveld van 59 auto's! In de training was Robert Dahlgren de snelste, voor James Courtney en Mark Taylor. Van de vaste deelnemers aan het kampioenschap was Mike den Tandt de beste (zesde algemeen), voor Michel Florie, Robert Doornbos en Bas Schothorst (8, 9 en 10 algemeen). Stefan de Groot deed weer van zich spreken door in het internationale topveld de dertiende tijd neer te zetten met zijn Van Diemen RF97. Het had zelfs nog sneller gekund, want de talentvolle coureur voelde zich een beetje grieperig. Marijn van Kalmthout, net vader van zoon Rinus, liet de tweede tijd noteren in de klasse First Division.

fordspa2

Fout
Vlak na de start van de race ging het al fout in Les Combes, toen enkele rijders uit de kopgroep elkaar raakten. Dat kostte Mark Taylor zijn race. James Courtney profiteerde van de strubbelingen achter zijn fabrieks-Van Diemen. Hij sloeg meteen een gat en bleek niet meer te achterhalen voor Robert Dahlgren en Peter Gray, die de plaatsen twee en drie voor zich opeisten. Mike den Tandt reed onbedreigd naar de zege in het veld van reguliere deelnemers. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde algemeen. Robert Doornbos werd tweede Beneluxrijder, voor Bas Schothorst. De coureur van Van Kalmthout Racing reed een opzienbare wedstrijd. "In de tweede ronde kwam ik in aanraking met Alan van der Merwe. Daardoor verboog de ophanging van het rechtervoorwiel", aldus Schothorst. "Mijn auto was niet meer te sturen en stuiterde alle kanten op." Teameigenaar Marijn van Kalmthout was onder de indruk. "Deze prestatie zie ik als een zege", zei hij, kijkend naar de danig verfrommelde voorwielophanging. Achter de winnaar van de First Division Stefan de Groot eindigde Jaap van Lagen als vijfde in het veld van Benelux-coureurs. In de training kwam hij niet verder dan de achttiende plaats. "Ik had mij voorgenomen om in de race geen rare capriolen uit te halen en een bekeken wedstrijd te rijden. Dat is gelukt." Marijn van Kalmthout eindigde in de First Division als derde achter de Fransman Romain Iannetta. Patrick Koel eindigde als twaalfde algemeen en als zesde Benelux-rijder. Hierdoor heeft Mike den Tandt nu een dusdanige voorsprong opgebouwd, dat hem op 1 oktober op het Circuit Park Zandvoort niets meer kan gebeuren. Koel klaagde over enkele rijders die in de eerste ronde vlak voor zijn Mygale spinden. "Daardoor verloor ik de aansluiting met de voorste gelederen."

fordspa3

Pech
Niet iedereen kwam aan de finish. De race van Tristan te Pas zat er al na enkele bochten op, toen hij werd getorpedeerd door een andere rijder. Michel Florie reed een sterke race, maar ook hem was geen succes gegund. "Ik reed samen met mijn teamgenoot Bas, we wisselden enkele keren van positie. Het was echt een toprace", meende hij. Uiteindelijk werd het echter een tobrace. "In de laatste ronde ging mijn versnellingsbak kapot." Ferdinand Kool viel uit doordat een Fransman hem wilde passeren en daarbij niet om, maar in Kools Mygale reed. De jonge coureur stond bijna op ontploffen, zo kwaad was hij om deze actie. Jan-Paul van Dongen viel uit met mechanische pech. Michael Koel belandde in de vangrail toen hij een gespinde auto probeerde te ontwijken en vervolgens in het (gladde) gras terechtkwam.

Uitslag:
1. James Courtney AUS Van Diemen 00
2. Robert Dahlgren S Van Diemen 00
3. Peter Gray GB Van Diemen 00
4. Anthony Davidson GB Mygale 00
5. Mike den Tandt (*) B Van Diemen 00
6. Alan van der Merwe SA Mygale 00
7. Robert Doornbos (*) B Van Diemen 00
8. Bas Schothorst (*) NL Van Diemen 00
9. Stefan de Groot (*) NL Van Diemen 97 (winnaar First Division)
10. Jaap van Lagen (*) NL Swift 00
(*): reguliere deelnemer, meedelend in de punten.

fordspa1

Uitslag First Division:
1. Stefan de Groot NL Van Diemen 97
2. Romain Iannetta F Van Diemen 97
3. Marijn van Kalmthout NL Swift SC97Z

Stand Benelux-kampioenschap :
1. Mike den Tandt 128 (kampioen)
2. Patrick Koel 96
3. Bas Schothorst 82
4. Stefan de Groot 62
5. Robert Doornbos 54

First Division:
1. Stefan de Groot 140
2. Marijn van Kalmthout 124
3. Mark Nachtegeller 74
4. Jan-Paul van Dongen 51
5. Isaäc van der Slik 48


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet