Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula Ford

Formule Ford Festival: Wayne Boyd wint, Maliepaard tweede


Eigenlijk was voor de overgrote deel van het veld de race gereden voordat de eerste ronde voorbij was. Een bliksemstart voor Boyd en een gevecht daarachter zorgde ervoor dat de Brits kampioen snel kon wegkomen. Daarna kwam de leiding van Wayne Boyd nimmer in gevaar, zelfs niet toen Chris Maliepaard de achtervolging inzette.
Maliepaard herstelde zich knap na een relatief slechte start. Als vierde voegde hij zich bij Adrian Campfield en Nick Percat. Campfield opende de aanval binnendoor in Paddock Bend maar het was Maliepaard die buitenom de grootste winnaar was. Langzaam maar zeker liep hij weg bij het duo, dat later bezoek kreeg van Tim Blanchard. Maliepaard probeerde nog wel om Boyd bij te halen maar hij moest genoegen nemen met de tweede plek, nog steeds een uitstekend resultaat.

Sepp Koster startte als achtste en was vrijwel de hele race in gevechten met Nick Tandy, Kevin Magnussen, James Cole en Victor Correa verwikkeld. Zeker met de Braziliaan vocht Koster een prachtige strijd uit die in het voordeel van de Nederlander zou uitpakken. Een echte vuist naar voren kon de Geva Racing coureur niet maken maar de achtste plek, na vijf jaar niet gereden te hebben was toch reden tot tevredenheid.
Rogier de Wit startte zijn race vanaf de zevende plek maar viel, na een kleine aanvaring beetje bij beetje terug. De Wit, die in de heat en de halve finale een prima indruk maakte belandde zo op de elfde plek. Twee plekken voor Liroy Stuart, die opnieuw erg gedreven zijn wedstrijd begon en zelfs tot de achtste plek kwam voordat ook hij terugviel.
De Deen Nils Vestergard reed een zeer solide race en probeerde waar mogelijk uit de problemen te blijven, vooral met het oog op de finaleraces volgende week. Nadat hij in de heat zijn race eindigde in de grindbak is de vijftiende plek in de finale voor hem een prima prestatie.
Jeroen Mul’s eerste helft van de 25 ronden tellende race was uitstekend. De Stuart Racing coureur noteerde met 49.0 een tijd die zijn kwalificatietijd benaderde. Langzaam maar zeker baande hij zich een weg naar de top tien totdat hij even naast de baan belandde en teruggeworpen werd. Met de zestiende plaats mag hij desondanks zijn debuut op Brands Hatch als geslaagd beschouwen.

Met zijn overwinning heeft Wayne Boyd laten zien dat hij naast snelheid over mentale veerkracht beschikt. Want na zijn slechte kwalificatie op vrijdag heeft hij zich teruggevochten naar de kop, zijn hoofd continue gebruikt en uiteindelijk op zondagmiddag zijn klasse kunnen tonen. Maar dat geldt net zo voor Chris Maliepaard die het hele weekend erbij zat en maar weer eens heeft aangetoond dat Nederland en het Nederlands Formule Ford kampioenschap absolute kraamkamers zijn voor autosport talenten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet