Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Citroën Saxo Cup

Citroën Saxo Cup: Verrassende winst voor Erik Struijlaart

Het is inmiddels bekend dat de Radio 538 Citroën Saxo CUP zijn laatste seizoen beleeft, maar dat belet de dames en heren rijders in deze merkenraceklasse er uiteraard allerminst van, om er ouderwets tegenaan te gaan. Aldus gebeurde dan ook tijdens de opening van het nationale racejaar, de Paasraces op Circuit Park Zandvoort. De gemoederen raakten danig verhit op het duinencircuit, waar Erik Struijlaart als de verrassende winnaar uit de bus kwam.

Tekst: René de Boer

De training vond plaats op een circuit dat langzaam opdroogde en dat leidde tot een interessante uitslag, zoals dat vorig jaar ook al tweemaal het geval was. Enkele rijders van wie veel werd verwacht eindigden lager in de startopstelling dan waarop ze hoopten, terwijl anderen zich, min of meer tot hun eigen verrassing, voorin het veld terugvonden. Zo ging de eerste pole position van dit seizoen naar Erik Struijlaert, voor zijn teamgenoot bij Match Racing, de Belgische coureur Walther Cleynhens, en debutant Christiaan Frankenhout, die zich in de slotfase van de training in de top drie nestelde. Rory Bertram, de winnaar van de Radio 538 Citroën Saxo Challenge, kwalificeerde zich op de vierde positie en maakte daarmee het succes van Match Racing compleet. Achter oudgediende Michel Schaap was Sandra Douma de snelste dame in het starveld, gevolgd door Jon Kok, Menno Kuus, Dillon Koster en Ronald Morrien.

Turbulente eerste ronde
"Het wordt een turbulente eerste ronde", voorspelde CUP-coördinator Eric Kuin voorafgaand aan de wedstrijd en het gelijk van de Haarlemmer werd meer dan voldoende bewezen. Pole-sitter Erik Struijlaert nam de leiding, voor Rory Bertram en Walther Cleynhens en het voltallige veld kwam zonder kleerscheuren de Tarzanbocht. Bij het uitkomen van de Gerlaghbocht ging het echter faliekant mis: Ronald Morrien raakte de controle over zijn Saxo kwijt, nam Natasja Smit en Dillon Koster mee en knalde uiteindelijk hard in de bandenstapels. Forse schade aan de drie auto's was het resultaat. Stefan van Bloemendaal, gestart als twintigste, kon de dwars op de baan staande auto's niet meer ontwijken en reed er achterop. Tot verbazing van velen werd het veld achter de safety car nog een ronde lang over het circuit gevoerd, alvorens de wedstrijdleiding de enige juiste beslissing nam en de race afbrak. Natasja Smit zat bekneld in de auto en werd na vrij lange tijd in de ambulance weggevoerd.

Tergend lang stonden de deelnemers na het afbreken van de wedstrijd opgesteld op het rechte stuk, terwijl de mensen van de OCA met vereende krachten probeerden om de baan in de Hugenholtzbocht weer enigszins in berijdbare conditie te brengen. Na de herstart stonden er zeven ronden op het programma, waarbij weer eens de gecompliceerde situatie ontstond dat er twee verschillende resultaten bij elkaar dienden te worden opgeteld om uiteindelijk tot een definitieve uitslag te komen.

Struijlaart opnieuw aan kop
Ook bij de herstart was het Erik Struijlaart die de leiding nam, gevolgd door de beide witte auto's van Rory Bertram en Walther Cleynhens. In de Gerlachbocht ging het wederom mis voor Pauline Zwart, Yvonne Vlogtman en Quint Engel, waarbij Vlogtman de strijd moest staken. De andere twee rijders konden hun race vervolgen. Vervolgens ontwikkelde zich een duel met het nodige duw- en trekwerk, waarbij racevaardigheidsadviseur Gijs van Lennep ongetwijfeld een aantal malen de wenkbrauwen zal hebben gefronst. Daan van Joolen kwam eerst in aanraking met Christiaan Frankenhout en verdween vervolgens zelf, samen met Debbie Loogman, in het Scheivlak definitief in de grindbak. Terwijl Erik Struijlaart op de eerste plaats een stukje kon uitlopen, maakten Rory Bertram en Walther Cleynhens elkaar het leven zuur in de strijd om de tweede positie. Daarvan profiteerde ook Michel Schaap, die al snel aansluiting vond bij het Match-duo. Op de vijfde plaats reed Sandra Douma een relatief eenzame wedstrijd, waarbij ze de leiding in de Playboy Saxo Ladies' CUP riant in handen had. Menno Kuus en Christiaan Frankenhout deden ook duidelijk hun best, waarbij Frankenhout constant snelle rondetijden draaide.

Douma naar winst in Ladies' CUP
In de slotronde remde Michel Schaap Walther Cleynhens uit, terwijl Erik Struijlaart een halve minuut later als winnaar werd afgevlagd. Daarachter eindigden, althans op de baan, Rory Bertram, Michel Schaap en Walther Cleynhens. In de totale uitslag van de race was de derde plaats toch voor Cleynhens. De vijfde positie in het eindklassement ging naar Menno Kuus, die in de eerste ronde na de herstart enigszins terugviel, maar zich in de tweede helft van de race goed herstelde. Sandra Douma verzekerde zich met haar zesde plaats op de baan van de dagzege in de Playboy Saxo Ladies' Cup. De top tien werd gecompletteerd door Christiaan Frankenhout, tweede dame Amber Peeters, Michel Stoelman en Bas Plugge. De derde plaats in het damesklassement was voor Erna Scholten.

Rory Bertram was bijzonder tevreden. De Loosdrechter: "Met name de start ging beide keren heel goed, en daarna kon ik de tweede plaats pakken. Niet slecht voor een eerste race, toch?" Ook tevredenheid bij Erik Struijlaart, die zijn eerste overwinning uit zijn raceloopbaan behaalde. "De twee mensen achter me waren nogal aan het bakkeleien, dus ik kon mijn eigen race rijden en weglopen. Mijn doelstelling was een plaats bij de eerste tien, gezien de resultaten eind vorig jaar dacht ik dat dat realistisch zou zijn. Maar dat ik in de eerste race van het seizoen de pole position kan pakken in de regen, dan met droog weer de race kan winnen en ook nog de snelste ronde rijden, had ik natuurlijk nooit durven dromen!" Sandra Douma gaf te kennen: "Ik had twee keer een goede start, maar kon de aansluiting bij de kopgroep niet houden. Zo heb ik een beetje mijn eigen race gereden. Als ik hoor wat er allemaal achter mij is gebeurd, was het zelfs een rustige wedstrijd!"

Uitslag:
1. Erik Struijlaart, 8 ronden in 17,10;761 (gem. 120,144 km/h)
2. Rory Bertram, op 2;696
3. Walther Cleynhens, op 4;571
4. Michel Schaap, op 5;094
5. Menno Kuus, op 9;082
6. Sandra Douma, op 9;561
7. Christiaan Frankenhout, op 10;499
8. Amber Peeters, op 16;269
9. Michel Stoelman, op 17;461
10.Bas Plugge, op 20;385

Stand na 1 race:
1. Erik Struijlaart, 22 punten
2. Rory Bertram, 17 punten
3. Walther Cleynhens, 15 punten
4. Michel Schaap, 13 punten
5. Menno Kuus, 11 punten
6. Sandra Douma, 10 punten
7. Christiaan Frankenhout, 9 punten
8. Amber Peeters, 8 punten
9. Michel Stoelman, 7 punten
10.Bas Plugge, 6 punten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet